ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 145 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzikle hayali bir yolculukSayı: 1562 - 25.11.2013


Youtube’da son zamanların en çok izlenen videolarından ‘Vals’ ın yaratıcısı Evgeny Grinko, Türkiye’de ilk kez konser verdi. Müziğiyle ruhumuza dokunan yaralarımızı saran Rus piyanist Grinko, “Müzik yaparken hayalgücüm varolmayan şehirlere, hiç yaşamadığım uzak zamanlara gidiyor...’’ diyor


Evgeny Grinko, Moskova’nın küçük ve sakin banliyosü Zhukovsky’deki evinde, bilgisayarından Youtube’a ‘Vals’ videosunu yüklerken 1.5 milyonu a
şkın kişinin kendisini izleyeceğini bilmiyordu. Bilmekten de öte, ummuyordu genç piyanist. Bilmediği bir şey daha vardı, bu videonun kedisini –belki de en çok dinleyicisinin bulunduğu- İstanbul yollarına düşüreceği…


Ak
şamüstü serinliğinde, esen rüzgarı içinde, yemyeşil çimenler üzerinde, ağzına çok yakışan sigarası ile kadraja girdiği anda duygularımıza piyanosun tuşlarıyla dokunan Grinko’yu, dünya gözüyle İstanbul'da ağırladık. O konserini verdi, melodileriyle dinleyicilerini hem yaraladı hem iyileştirdi. Bize de Vals’in naif piyanisti Grinko ile konuşmak istedik.

Konu
şmayı pek sevmediği gibi, müziğini anlatmayı da tercih etmeyen müzisyenin tasarruflu sözcükleriyle anlattığı dünyaya buyurun...

 

Türkiye'de çok fazla dinleyiciniz var ancak hakkınızda o kadar az şey biliyoruz ki... Bu röportaja sizi biraz tanıyarak başlamak isterim.

Rusya’da doğdum. Hiç müzik eğitimi almadım.  Müzik, çocukluğumdan beri ilham kaynağımdı. 16 yaşnda iken, punk rock’un hayalgördüren etkisi altında, gitar çalmayı öğrenmeye başladım. 2 yıl sonra bateri çalmayı öğrendim. Uzun bir süre sonra da piyano... Hatta hala öğrenmedim bile.! Sadece tuşlara basıyor ve bazı ilginç sesler buluyordum. Bundan 2 yıl önce farkettim ki bir öğretmen olmadan piyano çalmayı öğrenemeyeceğim. Ama bu arada şarkılarımın çoğu yazılmıştı. Umarım bundan sonra onları çok daha iyi çalacağım.

 

Müzik sizin için ne ifade ediyor?

Müzik bir peri masalı, farklı bir dünya. İyi müzik, insanları daha iyi yapar. Müzik yaparken hayalgücüm çok uzaklara, farklı yerlere gidiyor; varolmayan şehirlere, hiç yaşamadığım uzak zamanlara..


Açıkçası müzi
ğimde ne söylediğimi açıklamaktan hoşlanmıyorum. Çünkü herkes farklı birşey duyup hisseder, herkes için farkı anlama gelebilir. Bu müzik sözcüklere ihtiyaç duymuyor. Müzik, müziğin kendisi...


Vals
şarkınızı binlerce kişi izledi internette ve hala da izlenmeye devam ediyor. Bu şarkıyı bir kere dinleyip de bırakan yok. Bu şarkıda bu kadar özel olan nedir sizce? Tabi ki sigaralı meşhur klibinin hikayesiyle birlikte alalım yanıtınızı.


Gerçekten bilmiyorum. Bana göre bu oldukça tuhaf. Bu
şarkıyı yazmaya başladığımda, ortak yalnızlıklarımızı, nostaljiyi hissettim, bu dünyadan geçip gitmiş tüm dünya sakinlerini. Ama bitirdiğimde, aynı şeyi hissetmedim.


Klibe gelince; bir arkada
şım eski bir piyano vermişti. Esasen kış mevsimini bekleyip  ‘Winter Sunshine’a klip çekecektik ama sabredemedim. Piyanoyu dışarı taşıdık ve bu klip çıktı ortaya. Bu kadar kişi izlemesi çok sürpriz oldu hepimize. Çok ilginç ve umulmadık bir durum benim için...

Rusya’da ne kadar tanınıyorsunuz?

Yerel düzeyde. Çok popüler değilim çünkü ben şarkıcı değilim. Ayrıca insanlar genelde enstürümantal müziğe pek ilgi göstermez. Özel insanlar sever benim müziğimi.

 

Şöhretli olmakla ilgili düşünceniz nedir?

Daha ünlü olmak isteyip istemediğime emin değilim. İnsanların seni sevmesi güzel tabi ki ama. Ama sorumluluğu da var. İnsanlar kliplerdeki/sahnedeki ben ile gerçek ben’in farkını bilmiyor…

 

Cinematic Melodies (2009) veWinter Sunshine (2011) adlı iki albümünüz var. üçüncüsünün hazırlıkları var mı?

Evet şuan onun üstüne çalışıyoruz. Aralık’ta yayımlamayı planlıyoruz. Albüm yapmak zor, kafandaki hayalleri, bir albümde somutlaştırmak zor.

 

Albümlerinizi internetten ücretsiz olarak indirmek mümkün. Müzikte mülkiyete inanmıyor musunuz?

Resmi olarak albümlerin sahibi benim ama evet satmıyorum onları.

 

Grubunuz kimlerden oluşuyor?

En az 6 kişiyiz. Büyük festival zamanlarında 17 kişiye çıktığımız da oluyor.

 

Woody Allen isimli bir şarkınız var. Allen’ı seviyorsunuz sanırım.

Tabi ki Woody Allen’ın filmlerine bayılıyorum. Bu şarkı da ona benziyor ve onu çağştırıyor.

 

Türkiye’deki ilk konserinizden memnun kaldınız mı?

Türkiye’deki dinleyicilerin ilgisini İstanbul konserimde bizzat yaşadım. Dinleyicilerin ilgisi karşısında şok geçirdim.  Alkışlar, ıslıklar, tezahüratlar, konser sonrası imza ve fotoğraf isteyenler... Rusya’da insanlar konsere gelir, sessizce dinler, sonunda alkışlar –eğer çok beğendilerse teşekkür eder- ve giderler. İki ülke dinleyicileri arasında davranış farkı çok, bu da beni şaşırttı. Ama burdaki ilgi beni çok mutlu etti. Rock star’mışım gibi!

 

İnsan hatasının hikayesi

Gezi Parkı sürecinde Facebook sayfanızdan yorumlar yaptığınızı anımsıyorum.

Evet bu süreçle ilgilendim. Benim yaşadığım şehirde de benzer bir durum vardı, biz de eylemler yapmıştık. Zaten istanbul’a gelince Gezi’yi de ziyaret ettim.

Pripyat (Ukrayna) 1970‘de Çernobil Nükleer Santralı çalı
şanları için inşa edildi 1986’da santralde yaşanan patlama ertesinde boşaltıldı, şaun tamamen hayalet şehir. Bu kent için Pripyat’ta Sabah (Morning in Pripyat) şarkısını bestelemişsiniz.


Morning in Pripyat, bo
şluğun, evrensel tahribatın ve insan hatasının hikayesini anlatıyor.

 
Fotoğraflar: Benan Erdoğan, Cenk Tolga Çığgın

gokceuygun@gmail.com


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.