ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 47 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yanyana şarkılarlaSayı: 1573 - 17.02.2014


Herkes bilir ki: Memlekette birlikte bir şey yapmak zordur. Örgütlenmek bir yana, belli meslek grubuna mensup insanların bir araya gelerek adım atmaları bile kimi zaman imkânsıza eşdeğer. Buna rağmen güzel adımlar var, atılıyor. Kimi çok yavaş ilerliyor, kimi hiç ilerlemiyor, kimi koşuyor. Bu anlamda atılan her adım ve birliktelik adına yapılan bütün iyi niyetli çabalar heyecanlandırıyor.

 

Müzik yazarlarının bir araya gelerek bir şeyler yapması fikri çok zamandır aramızda konuşulan bir şey. Üstat Orhan Kahyaoğlu’nun projesiydi: “Bir araya gelip bir sendika ya da dernek kuralım” derdi. Geçmiş zaman kullandığıma bakmayın, hâlâ diyor. Zaman zaman ikili sohbetlerde dile getirilen bu hayal, bu aralar gerçekliğe doğru ilerliyor. Hızlı ilerlediği söylenemez ama yıllarca dile getirildikten sonra ilk adımın atılması olumlu. Aralarında benim de bulunduğum bir “kalabalık” bu. İlk adım atıldı, sonrası için heyecanlı ve umutluyuz.

 

Atılan ilk adım, beraberinde bir albüm de getirdi. Birlikte yapılan ve geçen haftalarda raflarda yerini alan bir albüm bu. Tam adını yazalım: “Müzik Yazarlarının Seçkisiyle 2013’ün En İyileri / 22 Müzik Yazarı 17 Şarkı” Başlık kendini ve albümün derdini anlatıyor, ancak içeriğe ve yönteme dair birkaç satır yazmak elzem. Albümün koordinatörü, yıllardır yazılarını değişik gazetelerde, dergilerde okuduğumuz ve sevdiğimiz arkadaşımız Tolga Akyıldız. Geçtiğimiz yılın sonlarında hepimizden onar şarkılık bir liste istedi. Sıralı olacak, buna göre bir oylama yapılacak ve bütün listeler toplandıktan sonra ortaya çıkan şarkılar arasından en çok oyu alan 20 şarkı bir albümde toplanacaktı. Kendi adıma, ana arterde ilerleyenler arasından bir liste yaptım ve gerekçelerini sıraladım. Yılın son haftası BirGün Pazar’da da yayınlanan listeydi, meraklısı arşivde bulabilir. Ayrıca merak eden varsa söyleyeyim: Listemden dört şarkı albüme girdi; Duman’dan ‘Yürek’, Miya’dan ‘Büyüme’, Mirkelam’dan ‘Kırık Gitarlarla’ ve  Aylin Aslım ve Teoman düeti olan ‘İki Zavallı Kuş’ Listeler iyidir. Yıl sonlarında farklı listelerin yayınlanması, birbiri ardına “en iyiler” albümlerinin piyasaya çıkması her dem ufuk açar. Bu albüm, 17 şarkılık bir önerinin ötesinde 137 şarkılık bir dinleme listesi aynı zamanda, öyle bakmak gerek. Kartonette bütün müzik yazarlarının listeleri ayrı ayrı yer alıyor. 22 farklı liste, bir yandan yazarların eğilimlerini gösterdiği için önemli, diğer yandan yeni dinleme kanalları açtığı için hem de gerekli. Bu ‘toplama’, sadece içindeki şarkılarla değil, önerileriyle de yıl içinde çıkanları ıskalayanlar için birebir! Diğerlerinden onu ayıran bu.

 

İTİRAZ UFUK AÇAR!

Elbette itirazlar da oldu: Zülâl Kalkandelen, twitter üzerinden “Benim verdiğim listeden tek bir albüm/şarkı yok” diyerek albüme katkısı olmadığını açıkladı. Şüphesiz en büyük katkılardan biri onunki zira yeni dinlemelere açık dinleyici için bulunmaz bir liste Zülâl’inki: Kim ki O, Kutu, Post Dial, Gülşah Erol gibi isimlerin izini süren dinleyici, başka bir hat üzerinden ilerleyebilir ve kendini hiç tanımadığı bir âlemde bulabilir. Bu anlamda albümde ufuk açıcı listelerin olması, şüphesiz “iş”in artısı.

 

Tolga Akyıldız, sunuş yazısında önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Bu albümde yer almayan şarkıların ‘kötü’ olduklarını düşünmediğimiz gibi, albüme girmeye hak kazanan şarkılar arasında da bir birinci aramaya ya da sıralama oluşturmaya da çalışmadık.” Albümde 17 şarkı yer almasının sebebi, memlekette “karışık” albüm yapmayı engelleyen, projeleri “öldüren” sebep aslında: Birsen Tezer (Rashit’e izin vermesine rağmen) Ada Müzik izin vermediği için, Can Gox ise (kendisi ve plak şirketi EMI istediği halde) şarkının hak sahibi Erdem Tarabus izin vermediği için albüme giremedi, ‘Kargalar’ın sahibi Özlem Tekin ise bizzat böyle bir albümde yer almak istemediğini söyledi.

 

Eksileri, eksikleri elbette vardır, olmaması imkansız. Kartonet daha doyurucu olabilir, her yazarın yıla ve listesine dair görüşleri de alınabilirdi ama bu bambaşka bir mesai. Tolga’nın ne kadar yorulduğu aşikâr. Bu bir ilk zaten, sevabı ve günahıyla artık raflarda. Sonrakiler bunun izini sürecek, bundan on yıl sonra yan yana geldiklerinde muazzam bir koleksiyon oluşacak. Kim bilir belki o zaman bir dernek de kurulmuş olur, olay albümle sınırlı kalmaz, bambaşka sularda faaliyetler birbirini kovalar. Hayali güzel, yapması zor değil.

muratmeric@gmail.com


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.