ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1956
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanat ve yemek!Sayı: 1577 - 17.03.2014


Trabzon'da, büyük çoğunluğu AKP'ye ve dolaysıyla Başbakan RTE'ye karşı olanlar, dün gece AKP'li milletvekili ve eski bakan Faruk Özak'ın yemeğinde sanatı yaşatmak için toplandılar.

Anlayın memleketin halini.

Daha do
ğrusu Trabzon'un halini.

Sanatı ya
şatmak için Trabzon'da faaliyet gösteren, müzik, edebiyat, folklor, dans ve diğer sanat dalları ile iştigal eden amatör ve profesyonel dernekleri beş yıldızlı Trabzon Zorlu Grand Hotel'de yemekte buluşturan zihniyet, 12 yıldır önce ülke çapında, sonra yerelde Trabzon'da sanat denilen kentli kavrama ne kadar zarar verdiklerinin farkında değiller sanırım.

Onlar farkında olmayabilirler izledikleri siyaset gere
ği. Ama sosyal medyada AKP ve başbakan aleyhinde atıp tutanlar bunun farkında nasıl olamazlar?

Bu partinin belediye ba
şkanı ve bundan aynı partinin ve zihniyetin bundan önceki belediye başkanları şehrin ve bölgenin tek profesyonel sanat kurum olan Devlet Tiyatrosu'nda bir tane oyun seyretmediler. O oyunlarda ter döküp emek sarf eden sanatçılarla bir kez olsun kucaklaşmadılar.

Sadece eski bakan ve milletvekili Faruk Özak'ın, bir oyun galasından sonra sanatçıları ve di
ğer ekibi Beşirli taraflarında kıytırık bir restoranda yemeğe çağırdığını bilirim. O da yine böyle bir seçim öncesiydi.

O kadar!

İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'ni kapatıp çöplüğe çevirenler, ülkenin tüm  güzide sanatçıları ile kavga edip, sanatçı diye Dolmamahçe Sarayı'nda sofraya çağırdıkları, pırıltılı medya ve Unkapanı yıldızlarıydı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulu
ş değeri olan Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestraları ve sair 55 sanat topluluğunun kapısına kilit takılmasının az öncesinde sanatı güçlendireceğiz demek pek anlaşılır ve inandırıcı değil.

Kent kültürün en rafine ürünü olan sanata, nitelik açısından de
ğil nicelik açısından bakan bir partinin, şehrin sanat derneklerini aynı masada buluşturup aslında neye destek olduğu aşikar ortadadır.

Trabzon'un kimli
ği olan heykelleri şehrin merkezindeki parktan söküp kaldıran AKP ve bakanı ve belediye başkanı idi.

Kimli
ği olmayan yerde hangi sanatı icra edeceksiniz?

Anlamak güç.

Ak
şama kadar sosyal medyada, orada ve burada ülkenin başbakanına "başçalan" diyeceksiniz, Trabzonspor, kupa vesaire üzerinden olmadık karşı tavırlar içine gireceksiniz, partiyi eleştireceksiniz, ondan sonra da o partinin organizasyonunda bir masanın etrafında buluşacaksınız.

Hiç samimi de
ğilsiniz.

Benim durduğum yeri doğru
 görün. Neyi anlatmak istediğimi iyi anlayın. İsteyen gider istemeyen gitmez. Ama bu durum beni ilgilendirir. Benim buradaki derdim samimiyet ve duruş. Onu sorguluyorum ben.

Trabzon Sanatevi'nin kurulma a
şaması olduğu günlerdi. Bizim rahmetli Mesut (Yüce) ile sanatevinin bahçesinde oturuyoruz.

Ya
şlı bir bey girdi kapıdan içeri.  "Heeyytt, burada n'apıyorsunuz, vali konağı değil miydi burası? Ne oldu baraya? " diye bağıra çağıra yanımıza geldi. Bu üslubundan şaşırdığımız için kendisini sakin olmaya davet edip yanımıza oturttuk. Trabzon'un Arsin ilçesinin Yeşilyalı beldesinden ve 91 yaşında olduğunu (ismini hatırlayamadım şimdi), söyleyen yaşlı beye , burasının sanatevi olduğunu söyleyince, yine aynı yüksek sesiyle ve sorgularcasına " ne sanatevi, zenaat olmadan sanat olmaz" dedi.

Evet zenaat olmadan sanat olmaz. Bu da i
şin bir başka gerçek yanı. Bu kıssadan çıkarılacak hisseyi siz okurlara bırakıyorum.

Bu çerçevede benim üye oldu
ğum sanat derneğinden bana bu yolda bir davet gelmemesine sevindim.

Gitmezdim!

Neden gitmezdim?

Çünkü ben (artık emekli olmu
ş profesyonel) bir sanatçıyım!

Sanatı nitelik ekseninde de
ğil de nicelik olarak gören ve bu yolda değerlendiren bir partinin bir eski bakanının ve milletvekilinin yemeğinde bir "sanatçı" olarak yer almayı, ekmeğini yediğim mesleğime ve sanatıma ihanet olarak düşünürüm.

Bu foto
ğrafa bakarak anlayın Trabzon'un halini dostlar.

Yeni bir yazıda bulu
şana değin esen kalın

Müfit Semih Baylan
Editör



Foto
ğraf: Trabzon'un Ayasofya kaşağında bulunan ve hemzemin geçit yapılacağı gerekçesi ile kaldırılan Trabzon'un simgesi Horon heykeli




Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.