♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Cumhuriyetin mûsikî inkılâbını detaylı ve düzeyli bir şekilde ele alıp inceleyen araştırmacı ve bu konuda yapılmış, ufuk açıcı, ciddî bir çalışma bulabilmek maalesef pek kolay değil. Çünkü bu konuyu geniş bir bakış açısıyla incelemek oldukça yorucu ve zahmetli. Yazılmış çeşitli makaleler, yazılar var, ama konuyu derinlemesine araştıran derli toplu bir çalışma ne yazık ki yok. Osmanlı'nın yıkılıp yerine ikâme edilen cumhuriyet, neden yüzlerce yıllık köklü bir geçmişe sahib mûsikî birikimini darmadağın ederek, onun eğitim ve icrâsını yasaklayarak bir mûsikî inkılâbına lüzum hissetti ve bu inkılâb ne mânâya gelmektedir, mûsikî inkılâbı bugünkü araştırmacılar tarafından nasıl anlaşılmalı ve izah edilmelidir ? Bu sorulardan başlayarak, cumhuriyetin gerçekleştirdiği mûsikî inkılâbı hakkında sağlıklı bir araştırmaya ihtiyaç duyulmuştur.
Sosyolog Dr. Güneş Ayas'ın, 'Mûsikî İnkılâbının Sosyolojisi' adlı çalışması, bu konudaki açığı kapatabilecek yeterlikte ve besbelli üzerinde çok emek sarfedilerek ortaya çıkarılmış. Bu önemli çalışma, 'Doğu Kitabevi' tarafından geçtiğimiz ay yayınlandı. Güneş Ayas'ın bu çalışmasını önemli hâle getiren bir küçük detayı hatırlatmak isterim. Bir sosyolog olarak ve bu alanın getirdiği birikim ve bakış açısıyla mûsikî inkılâbını inceleyen Güneş Ayas, aynı zamanda mûsikî eğitimi de almış ve ilgilenmiş. Bu eğitim ve ilgisi, onun mûsikî inkılâbına yaklaşımını da dengelemiş ve mûsikî dilini biliyor olmak, onun sosyolojik bakış açısını genişletmiş ve zenginleştirmiş. Çünkü ülkemizde ya müzikle ilgili birşeyler yazan sosyologlar maalesef aslında müziği tam olarak bilmiyor ya da müzikologların sosyoloji ile araları iyi değil. Diğer alanlar için de bu böyle… felsefe okumuştur ama müzik bilmez, müzik öğrenmiştir ama felsefe bilmez. Gerçi felsefe, sosyoloji veya müzik eğitimi alan kimselerin, bu alanlara ne kadar vâkıf oldukları da sorgulanabilir.
Güneş Ayas, konuyu ciddiyetle ve merakla ele alıp incelemiş, bolca soru sormuş ve bu sorularını da bir anlamda konu başlığı hâline getirerek cevap aramış, genel olarak tatmin edici cevaplar da bulmuş. Bu cevapları bulabilmek için bazı belgelere de müracaat etmiş, bence ortaya önemli ve doyurucu bir çalışma çıkmış. Ayas, kitabının birinci bölümünde mûsikî inkılâbının teori ve pratiğini ele almış, mûsikî inkılâbının gerekçesini açıklamaya çalışmış. Cumhuriyetin batıcı tercihi olarak başlıklandırdığı gerekçeyi, yine çeşitli alt başlıklarla izah etmiş. Kitabın ikinci bölümü, 'söylemsel saldırı ve savunma stratejileri'ne ayrılmış. Üçüncü bölümde de 'geleneğin sürekliliği ve değişimi'ni ele alarak incelemiş. Üç bölümden müteşekkil çalışma, mûsikî inkılâbı hakkında gerçekten önemli, aydınlatıcı ve ufuk açıcı bilgiler ihtivâ ediyor. Osmanlı'dan cumhuriyete geçişin ve resmî anlamda değişimin, batılılaşmanın en önemli göstergelerinden biri olan mûsikî inkılâbı, Güneş Ayas'ın titiz çalışması ve gayretleri ile daha iyi anlaşılabilir hâle gelmiş. Kitap, mûsikî inkılâbının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak önemli bir çalışma ve hiç şüphesiz bir boşluğu da dolduruyor.
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.