ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 115 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Tiyatro Eğitimcisi Gereksinimi!Sayı: 1596 - 01.09.2014


Her yıl "konservatuvar–tiyatro bölümleri"nden öğrenciler mezun oluyor. Bu mezunlar, kendilerini tek bir konuya odaklıyorlar. "Devlet Tiyatrosu" veya "Özel Tiyatro"da çalışmaya başlamak. Evet, konservatuvar tiyatro bölümlerinin birincil amacı oyuncu yetiştirmektir. Ancak, ülkenin özellikle büyükşehirler dışında kalan üniversitelerinde –ki özellikle Anadolu’daki üniversitelerde– sayısal olarak azımsanmayacak kadar tiyatro konusunda eğitim almaya hevesli, istekli bir genç kuşak yaşamaktadır. Bu üniversitelerin "Öğrenci Tiyatro Toplulukları", kendi kapasiteleri çerçevesinde öğrencilerin tiyatro sevgisini bir şekilde oyunlarda oynayarak giderebilecekleri etkinliklerde bulunmaktadır. Ancak, özellikle Anadolu’da tiyatro sanatına karşı çok kuvvetli bir sevgi olduğunu bilmek gerekir.


Bütün bunları anlatı
şımın sebebi şudur: Konservatuvar mezunlarından bazılarının, kendilerini tiyatro bölümlerinde öğretim elemanı olarak görmek istediklerini ümit etmek isterim. Bu niyette olan kişilerin, öncelikle yabancı dillerini kuvvetlendirmeleri, lisansüstü çalışmalarına hemen başlamaları, akademik yaşamda gerekli olan birikime sahip olabilmek için meraklı ve istekli olmaları, araştırma yeteneğine sahip olmasalar bile, bu yeteneği ve beceriyi kazanabilmeleri için gerekli düşünsel hazırlıklara derhal başlamaları gerekir. Çünkü, sanılanın tersine, sanat alanında da sürekli gelişim için, ulusal ve uluslararası farkındalık içerisinde olmak gerekmektedir.


Günümüzde dünyada, ilgili sanat alanındaki son geli
şmeler nelerdir? İlgili sanat alanında ne gibi yeni görüşler, fikirler ortaya atılmaktadır? Sanat eğitiminde dünyadaki en son, en yeni gelişmeler nelerdir?... Bu konuların üniversitede sanat alanında eğitim veren öğretim elemanları tarafından sürekli olarak gözlenmesi gerekmektedir. Bu gözlemlerden bir sonuca varacak olan sanat eğitimcisi, kendi ülkesinde, kendi insanına verilmekte olan sanat eğitimini yeniden gözden geçirip, hem kendi insanına uygun, hem de evrensel sanat eğitiminin yeni çizgisine paralellik gösteren bir düzeyde "Sanat Eğitimi Modeli" geliştirme şansını yakalayabilecektir. Bu sebeple, evrensel bir dil olan "Sanat" konusunda eğitim veren kişilerin, yabancı dil okur–yazarlığı seviyesinin iyi düzeyde olması gerekmektedir. Bu konuda eksiği olan kişilerin bu eksiklerini bir an önce kapatmaları gerekmektedir. Özellikle, genç sanatçı eğitimcilerinin bu konuda ilerleme şansları, bu şansı yakalama olasılığı daha az olan ileri yaşlardaki sanat eğitimcilerine göre daha fazladır.


"Konservatuvar Tiyatro Bölümü" mezunları arasından kendilerine "tiyatro e
ğitimcisi" olma yolunu seçenlerin sayılarının giderek artması, özellikle Anadolu'daki üniversitelerin ihtiyacına cevap verebilir. Bu seçimi yapacak olanlar, idealist bir ruha sahip olmalıdırlar. Çünkü, sahnede oyunculuk yapmanın yanısıra, dizilerde oyunculuk yapmak veya film–dizi seslendirmesi yapmak konusunda fedakarlıkta bulunmaları gerekecektir. Bu fedakarlıkta bulunacak kişilerin, ülkenin sadece İstanbul–Ankara–İzmir–Bursa'dan ibaret olmadığını düşünmeleri yerinde olacaktır. "Konservatuvar–Tiyatro Bölümü" mezunları arasından kendilerini "tiyatro eğitimciliği"ne hazırlayan kişilerin sayısı yeterli çoğunluğa ulaşmadıkça, büyükşehirlerin dışındaki üniversitelerin tiyatro bölümlerinde verilecek eğitim, niteliği sorgulanan bir yapıda sürmeye devam edecektir.

    
Birgün


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.