ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Beethoven’in “kaderi” do minör…Sayı: 1634 - 06.07.2015


Do minör, batı müziği tampere sisteminde Mi bemol majörün ilgili minörüdür. Minör diziler ya da yapılar, bir majör dizinin altıncı derece sesi üzerinde üretilmiş dizilerdir. Meselâ do majör dizisinin altıncı derece sesi la sesidir ve ilgili minörü de “la minör”dür. Do sesi, Mibemol majörün altıncı derece sesi olduğu için, Mibemol majörün ilgili minörü de Do minördür.

Minör diziler, ait oldukları diziyle benze
şirler. Ait oldukları dizinin donanımını yani diyez ve bemol işaretlerini, daha doğuştan kullanırlar. Do majör, diyez veya bemol gibi hiçbir alterasyon yani değiştirme işareti taşımadığı için “doğal majör dizisi” olarak bilinir. Dolayısıyla, ondan neş'et eden la minör dizisi de hiçbir değiştirme işareti taşımadığından, doğal minör dizisi olarak tanımlanabilir. Minör diziler, ait oldukları majör dizilerin genetik özelliklerini taşırlar dersek, çok da yanlış bir şey söylememiş oluruz. Ancak buna rağmen piyano başına oturup çaldığınız zaman, majör dizi ile ait olduğu minör dizi arasında çok büyük farklar olduğunu işitirsiniz. Bu normaldir, çünkü majör dizi kalıbı ile minör dizi kalıbı arasında farklar vardır ve bu farklar, ses aralıklarına da yansır ve farklı sesler veya aralıklar işitmemize sebeb olur.

Batı müzi
ğinin tampere sisteminde, sesler arasında çok ilginç yakınlıklar, biraraya geldiklerinde dinleyeni farklı duygulara sürükleyen aralıklar vardır. Bu aralıklar genellikle konsonans (uyumlu) seslerden meydana gelen uyumlu aralıklardır. Fakat batılı müzisyenlerim ortaçağ boyunca “diabolus in musica (müzikteki şeytan)” olarak adlandırdıkları ve doğal majör dizisi içindeki fa-si artmış dörtlü (veya eksilmiş beşli) aralığı ile bütün majör ve minör ikili, bütün majör ve minör 7'li ve bütün artmış ve eksilmiş aralıklar da dissonans (uyumsuz) aralıklardır. Ne minör modların ne de majör tonların, -majör ve minör kalıplar standard olsa da- her ses üzerinde uygulandıklarında dinleyene aynı hissi vermediğini anlamak mümkündür. Meselâ la minör ve re minör, minör modlar olmasına ve aynı dizi veya kalıp standardına sahip olmalarına rağmen aynı hissi vermezler. Hiç şüphesiz majör tonları ve minör modları, başlangıç sesleri belirlediği için ve farklı sesler üzerine kurulu majör veya minör yapılarda farklı diziler duyabiliyorsunuz. Türk mûsikîsinin makamsal yapısında da bu aşağı yukarı böyledir. Bazı temel makamlar, başka perdelere taşındıkları (şed veya göçürme) zaman o makam yapısının farklı sesler üzerinde farklı duyulduklarını ve dinleyende farklı etkiler bıraktıklarını görmek mümkündür. Meselâ çargâh dizisi rast perdesine göçürüldüğünde mahur, acemaşiran perdesine göçürüldüğünde ise acemaşiran makamı elde edilir ve aynı kalıba sahib bu üç makamdan elde edilen duyum ve his farklıdır.

Do minör, mi bemol majörün ilgili minörüdür, aynı donanıma sahiptirler fakat duyulan
şey farklıdır. Hatta bestecinin içindekini ifade etmesi bakımından da her majör ton ve minör mod farklılık arzeder. Beethoven'in “kader senfonisi” olarak da isimlendirilen beşinci senfonisini, meselâ başka bir minör dizi üzerine transpoze edip (taşıyıp) çaldığınızda, do minör'deki etkiyi uyandırmadığını görürsünüz. Beethoven'in, beşinci senfonisindeki o duygusal vurguyu yapması için do minör'ü seçmiş olması hiç şüphesiz boşuna değildir. Do minör, etkili ve belki de Beethoven'in içindeki fırtınaları, güçlü ifade arzusunu ortaya koyabileceği en uygun moddur. Batı müziğinde pekçok bestecinin do minör modunda bestelediği eserleri vardır ama bence do minörün, Beethoven kadar hakkını verebilen bir başka besteci de yoktur. Hatta batı müziğinde klasik dönemin en kullanılan modunun do minör olduğu da söylenebilir. Haydn'ın 52, 78 ve 95., Mendelssohn'un op.11 1 nolu, Boccherini'nin 17., Brahms'ın 1., Dvorak'ın 1., Prokofiev'in op 44 3., Schubert'in 4., Shostakovich'in 4 ve 8., Çaykovski'nin op. 17 2., Bruckner'in 1,2 ve 8., Scriabin'in 2 ve 3. senfonileri ile Mozart'ın 24 no.lu piyano konçertosu ve 14 no.lu piyano sonatı da do minördür ama Beethoven'ın do minörü hayli farklıdır. Do minörün, Beethoven'in dünyadan kopup gittiği, âdetâ başka bir âleme daldığı hallerini ifade ettiği şüphe götürmez. Beethoven en güzel, en duygulu melodilerini do minör ile yazmış. Meselâ, 8 no.lu piyano sonatı (pathetique sonat), 3 no.lu piyano konçertosu, 32 no.lu piyano sonatı, op.30 7 no.lu violin sonatı, 32 çeşitlemesi ve op.1 3 no.lu yaylılar beşlisi de do minör modunda yazılmış. Başka eserlerinde de do minör bölümler var, ama başlıca ve Beethoven karakteristiğini duyabileceğimiz eserler do minör. Do minör, Beethoven'ı uçuruyor, ya da Beethoven do minörü uçuruyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.