ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 84 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İlk ve Ortaöğretim Müzik Derslerinde Materyal Olarak Kullanılan Melodikanın Genel Müzik Eğitimine UygunluğuSayı: 1685 - 12.01.2018


Genel müzik eğitiminde kullanılan materyaller, müzik dersinin niteliğini etkilediği gibi öğrencilerin müzik alanındaki gelişim sürecini de etkilemektedir. Kullanılan çalgıların çalınış biçimleri, rahat taşınılabilirliği, çalgının tınısal özellikleri ve kullanılabilirliliği (çalgıdaki ses aralıklarının ve frekansların netliği), temizlenme olanaklarıöğrencilerde müziksel gelişim ve bedensel sağlık açısından önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra bu çalgıların müzik dersi müfredatı  ile uygulanabilirliği de önemlidir.

Köy enstitülerinin kurulmasıyla genel müzik e
ğitiminde materyal olarak telli bir çalgı olan mandolin kullanılmıştır. Mandolinden sonra blokflüt yaygınlaşştır. Çoğu eğitim kurumlarının müzik derslerinde blokflüt yer almaya başlamış ve bu süreç de, yaklaşık 30 yıl kadar devam etmiştir. Günümüzde ise genel müzik eğitiminde son yıllarda oldukça yaygınlaşan melodika kullanılmaktadır. Melodika; tuşlu ve aynı zamanda üflemeli bir çalgıdır. Tuş sayısı en az 19 en fazla 37 dir. Melodika eğitimine yeni başlayanlar genelde uzun hortumu ile çalmaktadırlar. Bunun nedeni öğrencilerin melodikayı üflerken, tuşları daha rahat görebilmesi ve ses çıkartabilmesidir. Melodika müzisyenler tarafından çeşitli müzik topluluklarında da çalınmaktadır ancak genelde müzik eğitiminde materyal olarak kullanılmaktadır. Melodikalar eğitimde yaygınlaşğı için ticarileşmiş ve ucuz plastik yapısı ile markaya göre fiyat belirlenmiştir. Bu çalgıları okul yönetimi  sağlamamakta, öğrenci kendi imkanlarıyla edinmektedir.

Melodika, günümüz müzik e
ğitiminde yaygınlaşarak kullanılsada halen blokflüt ile müzik dersleri yürüten eğitim kurumları da bulunmaktadır. Bu belirsizliğin sebebi Milli Eğitim Bakanlığı şurasında; genel müzik eğitiminde kullanılacak zorunlu çalgının belirlenmemiş olmasıdır. Bu da genel müzik eğitiminde önemli sorunlar doğurmaktadır. Çoğu eğitim kurumlarındaki müzik derslerinde kullanılan yada kullanılacak olan çalgılar öğrencinin müzik kulağını geliştirmek yada çalgı çalma tekniğini öğretmek amaçlı değil, daha çok günümüzdeki popüleritesine ve öğrenim kolaylığına göre tercih edilmektedir. Genel müzik eğitiminde kullanılan çalgıların çoğunun henüz bir metodu bulunmamakla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından  kullanılabilir yada kullanılamaz onayıda yoktur.

Melodika ilk olarak flüt
şeklinde 13 tuşlu bir çalgı olarak ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi uzun süre materyal olarak kullanılan blokflüte benzer bir ürün ortaya çıkartılmasıdır. Melodikanın akordeon çalgısının sesinden, piyanonun da görüntüsünden ve çalım şeklinden esinlenerek son halini aldığı bilinmektedir. İlk olarak Yamaha ve Hohner firmaları ile piyasaya sürülmüş ve ülkemize ithalat edilmiştir. Ancak Yamaha ve Hohner marka melodikalar ürün kalitesi olarak üst düzeyde olduğu için maliyeti de fazla bulunmuş ve Türk firması olan Helvacıoğlu tarafından daha ucuz malzemelerle üretilerek kırtasiyelerde ve bazı müzik mağazalarında daha uygun bir fiyat ile satışa sunularak yaygınlaşş ve müzik eğitiminde kullanılmaya başlanmıştır. Melodika müzik derslerinde, öğrencilere çalgı çalma tekniği öğretmek amaçlı değil, müfredatta bulunan şarkı ve türküleri seslendirmek amaçlı kullanılmaktadır. Çalım şekli piyanodaki sağ el tekniğiyle benzerlik göstermektedir. Ancak melodika bazı öğrencilerde sağ el tekniğine sebep olmakta ve müzik eğitimini profesyonel anlamda tercih edecek bireyleri olumsuz etkilemektedir.Çalgının metodu henüz bulunmamaktadır. Melodikanın temizlenme olanağı tuş sayısına göre değişmektedir. Uzun hortumu olmayan ve az tuşu olan melodikalarda herhangi bir temizle şekli yoktur. Bu da zamanla çalgıdaki seslerin bozulmasına neden olabilmektedir. Uzun hortumu olan ve tuş sayısı fazla olan melodikaları temizlemek mümkündür. Öğrencinin bir çubuk yardımı ile melodikanın takılıp çıkarılabilir hortumunu temizleyebilme olanağı vardır. Aynı zamanda melodikanın altında bulunan kapak sayesinde de bu işlemi gerçekleştirebilmektedir. Ancak bu kapak her marka melodikada bulunmamaktadır.

Günümüzde sıklıkla kullanılan ortak video payla
şım sitelerinde melodika ile çalınmış birçok popüler şarkı bulunmaktadır. Bu videolar herhangi bir eğitim amacı güdülmeden hazırlanarak paylaşılmaktadır.

Melodikanın genel müzik e
ğitimine uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yapılan bu araştırmada, Isparta ili pilot şehir olarak seçilmiş ve belirlenen okullarda öğrencilere anket uygulanarak  müzik öğretmenleriyle görüşmeler yapılmıştır.Müzik öğretmenleri ile yapılan bu görüşmelerde melodikanın; öğrenciler tarafından yoğun talep gördüğü, öğrenilmesi ve çalınmasının kolay olduğu, özellikle ilkokullardaki öğrencilerin renkli melodikaları satın alarak oyuncak gibi değerlendirdiği ve müziğe olan ilgilerini arttırdığı için kullanıldığı tespit edilmiştir. Görüşme yapılan müzik öğretmenlerinin, melodika hakkındaki kişisel görüşleri ise çoğunlukla olumsuz yöndedir. Bunun nedeni de, öğrencilerin melodikayı aynı anda üfleyip tuşlara basamamasından dolayı nota değerlerini tam anlamıyla çalamamaları ve gerekli temizliği yapamamalarıdır. Yeterli derecede temizlenmeyen melodikaların tam aralıkları vermediği, bu araştırmanın kapsamında görüşülen tüm müzik öğretmenleri tarafından aktarılmıştır.

Ö
ğrencilere uygulanan anket formlarında, melodika hakkında çoğunlukla olumlu seçeneklerin  tercih edilmesinin yanı sıra  bu ankettebulunan “Arkadaşlarımın melodikasını rahatlıkla kullanabiliyorum” ve “Kullandığımız melodikalar sık sık bozuluyor” seçenekleri de ciddi oranda onaylanmış ve bu da ülke çapında melodikanın genel müzik eğitimine uygunluğu açısından profesyonel bir anket uygulamasının gerekliliğini artırmıştır. Müzik öğretmenlerinin derslerde materyal olarak çalgı kullanması kendi seslerinden tasarruf etme açısından oldukça önemlidir.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.