ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 52 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Koro...Sayı: 1693 - 07.05.2018


Her ne kadar Darwin’in teorisine inanmasam da koyunlarla akrabalığımız olabileceğini düşünürüm bazen. Koyun milletizdir çünkü.

Maymuna göre daha faydalı bir hayvan sonuçta. Etinden, sütünden ve yününden de yararlanılabilinir.

Güdülmeyi çok severiz. Eli sopalı çobandan korkarız. Her söylenene inanırız. Sürüden birisi ne yaparsa hepimiz aynısını yaparız. Otlamakla sevinir, sa
ğılmaya bayılırız.

624 yıl “Padi
şahım Çok Yaşa” demiş bir toplum için çok normaldir bu.

Ülkemizde bol miktarda koro görebilirsiniz. Hemen her
şehirde sanat müziği, halk müziği koroları bulunur. Özellikle üç büyük şehirde elinizi sallasanız bir koroya çarpar. İzmir de bunlardan biridir.

Bu koroları anlataca
ğım bugün size.

Bu korolar, birer komedidir. Genelde emeklilerden olu
şan TSM ve THM korolarında, en önde  yüzlerinde bir kova boya bulunan kadınlar, arkada ise takma dişini nereye koyduğunu hâlâ hatırlayabilen ve dünyayı kurtardığını sanarak kasıntı duran erkekler bulunur. Sazendeler, ya roman vatandaşlarımız, ya hobi olarak enstrüman çalanlar veya emekli sanatçılardır. Tek seslidirler. Herkes, aynı şeyi söyler, aynı notayı çalar. Şef, şef değildir. Amaç, zaman geçirmektir.

Ho
ş, gerçi ülkemizdeki hangi koro veya orkestra şefi akademik olarak şeftir, o da ayrı bir tartışma konusu.

Tek sesli bir koronun önünde elini sallayarak “
Şef” adı altında hareket eden bu kişilerin vasfı muallaktır. Şef, TRT sanatçısı ise kendini “Berlin Filarmoni Orkestrası’nın şefi Herbert Von Karajan” sanıp hava atar. Oysa devlet memuru olan bir sanatçının başka bir iş yaparak para kazanması suçtur. Emekliyse sorun yoktur. Şef biraz bakımlı veya gençse koroda bulunan bayanlar onunla resim çektirmek için yarışırlar. Çaktırmadan asılanlar veya genç şefi kızına ayarlamaya çalışan bile olur. Koristler, şefe hoş görünüp solo söylemek için birbiriyle yarışır. Solo alamayanlar “Şef”e bozulur.

Levent Kırca’nın koro parodisi gerçektir yani.

Çoksesli korolarda ise durum farklıdır. Çoksesli bir koronun
şefi olmak için konservatuvarın koro şefliği bölümünden mezunu olmak, armoni ve piyano bilmek gerekir.

Şimdi gelelim konunun başka bir boyutuna.

Türk Sanat Müzi
ği ve Türk Halk Müziği, kültürümüzün iki değerli koludur. Her ikisinde de muhteşem eserler vardır. Peki Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği koroları, ülkeye ve bu sanatlara doğru hizmet ediyorlar mı? Kültür Bakanlığı’na bağlı korolar, ayrı bir boyut. Onlar, devlet memuru. Onların ne iş yaptığını ve verimliliğini bakanlık kontrol eder. Etmelidir de. Gerçi onların da bankamatik memuru olan opera korolarından pek farkı yok ama şehrimizdeki korolar işlerini doğru yapıyor mu?

Ki
şilerin sosyalleşmek için korolara katılması çok güzel bir davranıştır. Korolar, katılımcılara nota bilgisi, ritm ve makam bilgisi, müzik tarihi, müzik kültürü bilgileri vermelidir. Çeşitli derneklere bağlı faaliyet gösteren bu korolar, halkın dinleyip bilinçlenmesi, Türk müziğinin tanıtımı ve gelişimi için konserler vermeli, ulusal ve uluslararası festivallere katılmalıdır.

Avrupa’da köylerde bile korolar, orkestralar vardır. En basit, kilise korosu bile çokseslidir.

Tercih sizde. Koyun millet olup çoban tarafından güdülmek mi, yoksa kültürümüzü ya
şatıp geliştirerek dünyaya tanıtmak mı?

Hadi,
şimdi hep beraber söyleyelim.

Meeeeeeeee


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.