ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 156 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


İlk Kez Düzenlenen Türk-Rus Klasik Müzik Festivali Sona ErdiSayı: 1730 - 17.05.2019


Antalya sanat yaşamına bu yıl katılan yeni etkinliğimiz; Türk-Rus Klasik Müzik Festivali, görkemli bir “Piazzolla-Gala” konseriyle sona erdi.

Barut Hotels Grup tarafından düzenlenen festivalin sanat yönetmenli
ğini , dünyanın sayılı kemancıları arasında gösterilen Kemancı-Şef Vladimir Spivakov yapıyordu.

Bir zamanlar, uluslararası alanda önemli yer edinmi
ş olan, “Uluslararası Antalya Piyano Festivali”nin de daimi orkestrası olan Moskova Virtüozleri Oda Orkestrası, Side’de düzenlenen Türk-Rus Klasik Müzik Festivali’nin de “daimi orkestrası” olarak yer aldı. Orkestranın kurucusu ve şefi  Vladimir Spivakov’da doğal olarak, 40. kuruluş yılını kutlayan festival orkestrasını yönetti. Spivakov, aynı zamanda festivalin 2. akşamında solist olarak yer aldı.

Festival, Türk ve Rus bestecilerin eserleriyle ba
şladı. Önce Nevit Kodallı’nın “Telli Turna Orkestra Süiti” ardından, D.Şostakoviç “Prelüd ve Scherzo”ile devam etti. Soprano Anna Aglatova’da; G.Rossini, L.Arditi, F.Lehar, F.Poulenc ve L.Delibas eserlerinden söylediği aryalarla, Side Antik Tiyatro’yu dolduran sanatseverlerden büyük alkış aldı. Gecenin son solisti, dünyaca tanınmış piyanist/bestecimiz Fazıl Say’dı. W.A.Mozart, 12 No.lu Piyano Konçertosunu seslendirdi. Büyük alkış alan sanatçımız “bir daha” olarak Aşık Veysel’in “Kara Toprak”ını,  İzmir’in Dağlarında” ezgileri kolajıyla doğaçlama yaptı. Bu nedenle de, antik tiyatroyu tamamen dolduran sanatseverlerce ayakta alkışlandı değerli piyanistimiz. Açılış konserini, Side Antik Tiyatro’nun 2500 kişilik amfisini dolduran sanatsever izledi/dinledi.

Festivalin ikinci ak
şamında, ülkesinin en başarılı flüt sanatçılarından Rus Flütist SergeyZhuravel ve Kemancı Vladimir Spivakov antik tiyatro sahnesindeydi. Her iki solist sanatçı da A.Vivaldi eserleri seslendirdi. Spivakov, RV.279 Keman Konçertosu’nu, Zhuravel ise, RV.439 Flüt Konçertosu’nu çaldı. Orkestra daha sonra, L.Boccherini Re minör Senfoni ve P.I.Çaykovski Yaylılar için Serenad(Op.48)la konseri tamamladı.

Kapanı
ş konseri “Piazzolla-Gala” adını taşıyordu. Romantik eserleriyle klasik müzik dağarında önemli yer edinen Piazzola’nın eserleri, kapanış konserinin tamamını kapsıyordu. “La minör Melodi”, “Buenos Aires’te Dört Mevsim”, “La Historia del Tango” adlı eserlerini Moskova Virtüozleri Oda Orkestrası ve solist üyelerince seslendirildi.  En yetenekli genç kuşak Rus sanatçıları arasında gösterilen akordeon sanatçısı Nikita Vlasov’da; “Oblivion”, “Milonga” ve “Angel” adlı bestelerini çaldı. Bu muhteşem konseri ayakta alkışlayan sanatseverlere, daimi orkestra  ve vurmalı çalgılar sanatçısı, Leroy Anderson’ın “Daktilo”su ile karşılık verdi. Bu sempatik eser de çılgınca alkışlandı açıkçası.

Daktilo sonrası mizansen de güzeldi: “Daktilo”da yazılan mesajı
Şef Spivakov’a ileten sanatçı reveransla geri çekilince, içeriği Spivakov okudu:

“Türk-Rus Festivali sadece sizin için de
ğil, bizim için de çok keyifliydi. Özellikle Barut Hotels’e teşekkür ederiz. Sizinle üç gün birlikte olmaktan çok mutlu olduk. Bu hatırayı uzun süre kalbimizde taşıyacağız. Size, çocuklarınıza ve ailenize sağlık ve mutluluk; ülkenize de refah dolu günler diliyoruz. Yeniden görüşmek üzere!”

***

- Bizim konser sahne/salonlarındaki durumu en iyi bilen
şef Spivakov. Piyano festivali zamanlarında da aynı yolu izlerdi, Türk-Rus Klasik Müzik Festivali’nde de yönettiği tüm eserleri ara vermeden çaldırdı. Biliyordu ki, her bölüm arası alkışla kesilecek, konsantrasyon bozulacaktı.

- Festivalin Side’de düzenlenmi
ş olması, ulaşım sorununu da beraberinde getirdi. Aslında Antalya’dan daha çok sayıda sanatsever festivale gelmek isterken, ulaşım sorunu nedeniyle bu düşüncelerinden vaz geçtiler. Festivali düzenleyen gruba bir yük de ulaşım olmasın düşüncesindeyim ama, en azından Manavgat Belediyesi ya da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ücretli yahut ücretsiz bir çözüm üretmesi gerektiği kanısındayım. Eğer bu festival sürdürülebilir, yaşatılabilirse Side ve Manavgat için önemli bir kazanım olacaktır.

- Konser ak
şamları tiyatro girişlerinde yaşananlar ilginçti. Hani bizde vardır ya, kuyrukta sırasını beklemek varken, “kaynak yapmak” diye adlandırılan “kurnazlık”la öne geçmek… işte bu konuda Ruslar da bizimle yarışır hale gelmişler. Tebessümle izledim tabi 

- Üç ak
şamda gerçekleştirilen Türk-Rus Klasik Müzik Festivali’nin birincisi başarıyla sonuçlandı. Umarım bu güzel festival genişletilerek sürdürülür ve bölge için bir kazanç olur. Başta Barut Hotels Grubu olmak üzere, festivale emek ve omuz veren tüm kişi ve kurumlara bir sanatsever olarak teşekkür ederim.

***

Türk-Rus Klasik Müzik Festivali foto albümü


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.