♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, 2018-2019 Konser Sezonu’nu koral bir konserle sonlandırdı. “Kapanış Konseri”nde ADSO, Şef Cemi’i Can Deliorman yönetiminde Mezzo-soprano Ezgi Karakaya ve Ankara Devlet Çoksesli Korosu’na eşlik etti. Koro Şefi Burak Onur Erdem, Başkemancı ise Efdal Tekergölü idi. Ara vermeden gerçekleştirilen bu konserde çoğunlukla G.Bizet “Carmen” opera ve süitlerinden bölümler ve G.Verdi, P.Mascagni ile A.Borodin yaratıları seslendirildi.
Bu hafta konuk solist sanatçımız Mezzo-soprano Asude Karayavuz idi aslında. Ancak, sanatçımızın rahatsızlığı nedeniyle konsere çıkamayacağı anlaşılınca, Mezzo-soprano Ezgi Karakaya davet edildi ve konsere yetiştirildi.
Kapanış konseri, orkestramız, solistimiz ve koromuzun çok iyi performansıyla ve uzun alkışlarla karşılık bularak sona erdi.
***
ADSO’nun 2018-2019 Konser Sezonu’na genel bir değerlendirme yapmak isterim, bir dinleyici/izleyici olarak:
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün, Ankara Devlet Çoksesli Müzik Korosu’nu kategoriye dahil etmesiyle ülkemizde 7 orkestramız olduğu anlaşılıyor. Altı senfoni orkestramız olduğu sonucunu elbette değiştirmiyor bu sayı.
Orkestralarımızın yıllık programları, onaylandıktan sonra T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü “Orkestralar”kategorisinde yayınlanırdı. Son iki yıldır bakanlığın web sayfasında yayınlanmıyor orkestra programları, sadece basılı olarak ulaşılabiliyor. Bir sanatseverin merakla beklediği programdır bu. Ele geçtiğinde de aradıkları vardır. Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu M.Kemal Atatürk 10 Kasım haftasında, 2. Cumhurbaşkanı ve İnönü Savaşları kahramanı İsmet İnönü, 25 Aralık haftasında yer almışlar mı?.. 18 Mart Çanakkale Zaferi konulu konser ararım örneğin. Ulusal bayramlarımızı anıyor mu orkestralarımız, ona bakarım.
2015 Ağustos başında göç ettiğimiz Kapadokya’dan, Aralık 2018 başında ailece geri döndük Antalya’ya. Dolayısıyla, 2018-2019 Konser Sezonu Yıllık Programı’na ancak dönüş sonrası bakabildim. Aradıklarımın birçoğu yok programda! Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, bu ülkenin kurucusunu anma lütfunda bulunmamış örneğin. İsmet İnönü’yü de, ne alaka ise, 7 Aralık’ta anıyor olmasına rağmen, Yıllık Program’da belirtilmemiş. Anma, sadece haftalık konser kitapçığında yer alıyor. 10 Kasım haftasında burada olmadığımdan, o haftanın konser kitapçığını görmedim. Ama, sosyal medya hesaplarındaki duyurularda yok. Konser kitapçıklarının birçoğuna Atatürk portreleri konulmuş, adına/anılmasına ilişkin konser yok.
Ulusal Bayramlarımızdan 23 Nisan ve 19 Mayıs yer almış. “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri”nde, J.Haydn ve J.S.Bach eserlerine yer vermişler. “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Konseri” programında, C.M.Weber, C.Reinecke, A.Vivaldi ve L.Gröndahl eserleri var. Samsun’a çıkışın 100. Yıldönümünü bu bestecilerle anıyor ADSO! Cumhuriyet Bayramı haftasında “Cumhuriyet Bestecileri Konseri” var. Cumhuriyet Bayramı telaffuz edilmemiş. Hem Atatürk adından hem de Cumhuriyet Bayramı’ndan söz edilmemiş olması, yüksek makamlardan baskı olabiliyor şüphesine götürüyor beni.
Adanmış konserler için seçilen besteci ve eserlere seçenek olabilecek, ulusal gün ve bayramlarımızda yer alabilecek nitelikte pek çok bestecimizin yeteri kadar eseri var. Hiç değilse birer örnek alabilirlerdi.
Yıllık Konser Kitapçığı’nda şu konserler basılı halde var: Yeni Yıl Konseri, Mançofonik Şarkılar, Sevgililer Günü Konseri, Film Müzikleri Konseri… hatta, Vergi Haftası’na bile konser adamış ADSO. Bunları, “Yıllık Konser Kitapçığı’nda basılı halde sunmuş da sanatseverlere. Ama aynı programda, Barış Manço var, M.K.Atatürk ve İ.İnönü’yü yazamıyorlar, ilginç!
Bir dönemle birlikte özensizlik can sıkıyor, söz ettiğim konser programları nedeniyle. Oysa, kendini her geçen gün yenileyen/yenilemiş güçlü bir kadrosu var orkestramızın. Üstlendikleri konserleri hep yüzakı ile sonlandırıyorlar. Bu açıdan da teşekkür etmem gerek orkestra üyelerine. Hatta sahne arkasında emek verenlere de.
İçtenlikle yapmış olduğum bu “konser sezonu eleştirimi” ilgililer umarım ciddiye alır ve beklenilen özeni gösterirler. Benzer yazıları geçmiş yıllarda da yazmıştım, umarım yanlış anlaşılmam Bknz: 1 , 2 , 3 , 4 .
2019-2020 Konser Sezonu’nda başarılar diliyorum şehrimizin kıymetli orkestrasına ve üyelerine.
***
Sosyal medya hesabımda ADSO’nun “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Konseri”nde görev alan bazı sanatçıların özensizliğine yaptığım “sert eleştirime” şu ironik yorumu yazdı ADSO Md. V. İbrahim Sezer:
“çok güzel bir yazı olmuş, size de çok yakışmış!
antalya devlet senfoni orkestrası nın tüm sanatçı ve idari personeli olarak sizi kutluyoruz!
iyi ki varsınız sayın hasan hüseyin dulun.
tebrikler harika bir yazi olmus...”
Yanıt:
Ben sokakta yürüyen insanların kılık kıyafetini, özenini değil, sanatseverlerin karşısına bir ulusal bayramda çıkan sanatçıların, bu konudaki özensizliğini eleştirdim. Hakaret etmek yahut o genç insanları incitmek değil amacım. Hem sahnede karşılaştığım, eleştirdiğim durumdan hem de kendi yazdıklarımdan üzüntü duyduğumu da bilmenizi isterim Sayın Sezer. Sanat dünyası ve sanatçıyla didişmek hiç aklımdan geçmeyecek bir olgudur, böyle bilmenizi isterim.
Kapanış konseri albümü
19 Mayıs konulu konser albümü
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.