ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 90 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması CD’si Yayınlandı...Sayı: 1745 - 08.10.2019


“10. Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışmasını” kazanan ve dereceye giren eserlerin CD’si yayınlandı. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV)’in düzenlediği, 32. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında, 10.su yapılan “Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışmasının” kaydı CD olarak müzik severlerin beğenisine sunuluyor. Her iki yılda bir yapılan ve10. yılını kutlayan yarışma bundan 20 yıl önce, ilk defa 1994 yılında İzmir Festivali Kurucu Başkanı Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın anısına başlatıldı. Piyano Konçertolarının seslendirildiği CD kaydının amacı genç bestecilerin önünü açmak, eserlerinin çalınmasını ve Çok Sesli Çağdaş Türk Müziğine yeni eserler kazandırılması olarak özetlenebilir. Gençlere adanan bu CD’de yer alan eserlerin bestecileri 30 yaşın altında. Besteleri seslendiren piyanistler, İzmir Festival Orkestrası üyeleri ve orkestrayı yöneten Şef Can Okan da aynı yaşlarda.

Tamamen gençlerin ruhunun sindi
ği bu yarışma kesinlikle sıra dışı. Çok sesli çağdaş müziğimize yeni yapıtlar kazandırmanın yanında “Ulusal Beste Yarışması” genç bestecilerin önünü açmak için de düzenleniyor. Genç bestecileri yeni besteler yapmak için özendirmek, desteklemek, eserlerin konser programlarında yer alarak çalınmasını sağlamak, bestecilerin eserlerinin kayıtlarının alınmasıyla bir arşiv oluşturmak, genç bestecilerin uluslararası festivallerden beste siparişi alarak müzik dünyasında tanınmasını sağlamak ve müzikal bir bellek oluşturarak gelecek nesillere müzikal bir miras bırakmak yarışmanın öncelikleri arasında yer alıyor. 

Her yıl farklı temalarda eserler verilmesi istenen yarı
şmanın bir diğer amacı çok sesli müziğin farklı alanlarında eserler verilmesini sağlamak ve böylece Çok Sesli Çağdaş Türk Müziği repertuarına çok sayıda eser kazandırılarak müzikal bir zenginlik oluşmasını sağlamak. Daha önceki yıllarda Senfonik Müzik, Bale Süitleri, Konser Şarkıları temalarıyla düzenlenen yarışmanın bu kez “Piyano Konçertosu” temasıyla düzenlenmesinin nedeni piyano konçertolarının sayısının ve çeşitliliğinin arttırılması. Birinciliğini yirmi yaşındaki besteci Doğİşbilen’in eserinin kazandığı yarışmada ikinciliği Cem Oslu ve üçüncülüğü Bogatay Köprülü’nün eseri aldı ve Piyano Konçertoları sırasıyla Kenan Tatlıcı, Cem Babacan ve Başar Can Kıvrak tarafından seslendirildi.

Piyano Konçertosu bestelemek gibi çok güç bir i
şin üstesinden gelen gençlerin 20’li yaşlarda olması ise tek kelimeyle muhteşem. Genç besteci, genç piyanist, genç orkestra şefi ve genç orkestra sanatçılarının bir araya gelmesinin bir nedeni var. Notalar hayata geçirildiğinde bestecinin duymak istediği ses bu mu? Bestecinin kafasında yarattığı sesle, notalar seslendirildiğinde duyduğu sesin birbiriyle örtüşmesi gerekiyor. Piyanist eseri çalarken ve yorumlarken bestecinin kafasındaki sese yaklaşabiliyor mu? İşte bu ince ayrıntıyı yakalayabilmek için “genç bir ruh” gerekiyor.

Dünya prömiyeri yapılan bu eserlerin CD kaydı, büyük bir titizlikle Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi Büyük Salon’da verilen konser sırasında yapıldı. Ya
şar Üniversitesi öğretim üyesi, besteci Doç. Dr. Mehmet Can Özer tarafından büyük bir titizlikle canlı olarak alınan bu CD kaydı klasik müzik kayıtlarında söz sahibi olan A.K. Müzik tarafından basıldı. Müzikal arşiv için saklanan bu kayıtlar, eserlerin tanıtılması için uluslararası festivallere, Avrupa Festivalleri Direktörlerine, konserlerde çalınabilmesi için festivale katılan orkestra şeflerine, uluslararası orkestralara ve sanatçılara veriliyor. Böylece bu eserlerin dünya çapında konser veren orkestralar tarafından tanınması sağlanıyor. Amaç eserlerin bütün dünyada çalınmasını sağlamak.

10. kez düzenlenen “Dr. Nejat Eczacıba
şı Ulusal Beste Yarışması” yakaladığı başarıyla kendi alanında gelenekselleşen ve sürdürülebilirliği olan tek yarışma özelliğini taşıyor. Bundan 20 yıl önce birinci ve ikinci yarışmanın birincisi olan Hasan Uçarsu, günümüzde senfonik eserler üreten bir besteci. Uluslararası festivallerden çalınabilmesi için beste siparişleri alıyor ve halen Ulusal Beste Yarışması Seçici Kurulunda görev yapıyor. Geçmiş yarışmalarda birincilik alan Yiğit Aydın ve Berkant Gençkal gibi genç yaştaki besteciler yurt dışından konserlerde çalınması için çok sayıda beste siparişleri alıyorlar ve besteleri uluslararası festivallerde, konserlerde seslendiriliyor. 

Çok Sesli Ça
ğdaş Türk Müziğine yeni bir soluk gelmesini hedefleyen yarışmanın sonucunda yeni eserler üretiliyor ve çok sayıda besteci yetişiyor. Genç bestecilerin eserlerini seslendirmeleri için bu yarışma onlara eşsiz bir fırsat sunuyor. Konservatuarların kompozisyon bölümlerinden her yıl çok sayıda besteci yetişiyor. Bu gençlerin yeteneklerini göstermeleri için onlara bir fırsat tanınması gerekiyor. Bu genç bestecilerin eserleri kağıt üzerinde kaldığı ve seslendirilmedikleri zaman üretilen eserler maalesef ölü doğmuş bebekler gibi oluyor. Eserler notalarda kaldığı sürece doğmamış bebekler oluyorlar. Onların doğması ve yaşamaları için seslendirilmeleri, konserlerde çalınmaları ve dinlenmeleri gerekiyor. Belirsizliklerin hakim olduğu ve genç yeteneklere çok fazla fırsat tanınmayan bir dünyada,  İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV)’in düzenlediği “Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması” ve eserlerin müzik severlere ulaşabilmesini sağlayan bu CD kayıtları çok büyük bir önem taşıyor.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.