♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Antalya Devlet Opera ve Balesi, bu yılın şu ana kadarki tek opera “ilk gösterimi”(prömiyer)ni gerçekleştirdi.
Dinleyici/izleyici ölçeğinden:
İtalyan besteci GioacchinoRossini (1792-1868)nin ölümsüz eseri, “komik opera” klasiklerindenSevil Berberi’ni HaldunÖzörten sahneye koymuş.
ANTDOB Orkestrası'nı Murat Cem Orhan yönetti, Başkemancı Barış Öğüt, KoroŞefi Mahir Seyrek’ti.
Dekorları Tayfun Çebi, Kostümler Nursun Ünlü hazırladı.KoreografiyiMelda Özkan, Işık tasarımını da Mustafa Eski yaptı.
Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Salonu’nda gerçekleşen ilk gösterimde; Onur Alpaslan, Figaro’yu çok iyi canlandırdı. Hem oyun gücüyle hem de sesiyle çok etkiliydi. Rosina rolünde Sema Suna’yı uzun soluklu bir temsilde ilk kez izledim. Hem ses rengini hem teatral açıdan çok beğendim. Devrim Demirel de Kont Almaviva için iyi bir tenordu. Rosina’ya serenadı çok duygulu seslendirdi.Gülçin Gültekin de Berta rolüne çok oturmuş. Ses ve güçlü teatral yönüyle hafızalarımızda yer etti.DrBartolo’da Engin Suna, Don Basilio’yu Umut T.Akça, Fiorello ve Subay’ı oynayan Baturalp Bilgili de ses ve oyun yetenekleriyle izleyenlerden tam not aldılar. Uşak rolünde Selahattin Denizsümüren operanın renkli karakterlerinden biri olmayı başardı. Sessiz ama, hem abartılı mimikleri hem de oyunculuk yönü dikkate değerdi. Noter Vural Vursavaş, bir göründü bir kayboldu. Bu da doğal olarak rejinin gereğinin yerine getirilmesiydi.
Dekor sade ve şıktı. Kostümleri çok beğendik(ailece). Koreografi ve ışık da çok başarılıydı. Ancak makyajları çok abartılı bulduk(ailece). Abartılı makyaj, sanırım sadece Rosina’ya yakışırdı. (Makyaj konusunun abartılı olduğu düşüncemi, farklı yıllarda sahnelenmiş 5-6 Sevil Berberi kaydı izleyerek teyid ettim.)
Program başlamadan önce,İdlib’de can veren şehit askerlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. İlginç bir rastlantı, ilk gösterimden birkaç gün önce de, 2008-2009 sezonunda Antdob’un ilk Sevil Berberi temsilinde rol alan, Mersin Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Kıvanç Uğraşbul’un vefathaberi gelmişti.
Temsil sonrası görüştüğüm Antdob sanatçısı, Tenor Devrim Demirel duygularını şöyle dile getirdi: “Dünya komik opera türünün en güzel örneği, çok renkli, güçlü bir prömiyer oldu. Duygusal enerjimiz malum durumlar nedeniyle yoğundu. Sanat oksijen gibi nefes aldırdı hem bize hem de salonu dolduran sanatseverlere. Sanat, insanlık tarihi boyunca iyiye, doğruya, güzele ve sevgiye hizmet etmeye devam edecek. Varsın kötüler kötülük peşinde koşsun, ölümü yüceltsin. Kazanan hep sanat, sanatçılar ve sanatseverler olacaktır insan evriminde.”
***
Operamızın program kitapçığı muhtemelen az basılıyor ya da alanlar birden çok alıyorlar. Çoğu zaman bulunmuyor. İçerik olarak da, konu izleyici için detaylandırılabilir ve yeterince basılır diye umud ediyorum.
***
Derin acıların yaşandığı şu günlerde, gerçekten de sanat sayesinde bir nebze moral tazeledi sanatseverler.Salonu dolduran sanatseverler de, Sevil Berberi’ne emeği geçenleri ayakta alkışlayarak teşekkür ettiler.
Komik operada rol dağılımı da şöyleydi:
Figaro: Onur Alpaslan
Rosina: Sema Suna
Kont Almaviva: Devrim Demirel
Dr.Bartolo: Engin Suna
Don Basilio: Umut Tarık Akça
Berta: Gülçin Gültekin
Fiorello: Baturalp Bilgili
Subay: Baturalp Bilgili
Uşak: Selahattin Denizsümüren
Noter: Vural Vursavaş
Fotoğraflar: Hasan Hüseyin Dulun
Eserin Konusu için.
İlk Gösterim Foto Albümü için.
Sevil Berberi hakkında daha geniş bilgi için.
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.