ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 156 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Gacırtıyı gucurtuya uydurdunuz da, bu koku ne olacak?Sayı: 1823 - 24.05.2022


Efendim teşbihte hata olmazmış! Günlerden bir gün, bir masa etrafında yapılan bir seminerde katılımcılardan biri kendini tutamamış ve herkesinde duyabileceği bir  şekilde yellenmiş ve tabii olarak yaptığı şeyinde çok ayıp bir şey olduğunun da bilinci ve utancı ile başlamış oturduğu sandalyeyi oynatmaya gacırdatmaya,gucurdatmaya. Gacırdatırken, gucurdatırken yellendiği andaki çıkardığı sesle aynı sesi sandalyeden de sonunda çıkartmayı başarmış ve başarmış olmanın rahatlığı ile ohh diyerek oturduğu sandalyesinin arkasına yaslanınca, olayı yakından izleyen yanındaki arkadaşı artık dayanamamış ve ''Tamam anladık, gacırtıyı gucurtuya uydurdun da  bu koku ne olacak demiş''

*

Bugünkü konumuz Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzün yasa tanımazlığı ve sanatı mahkeme kapılarına düşürmesi.

Hep söylüyoruz sanat bir disiplin işidir, disiplinsiz sanat asla olmaz. Hele ben yaptım oldu ile hiç olmaz. Nasıl olmadığını az sonra örnekleri ile ele alacağız.

Önce disiplin nedir ona bir bakalım. Disiplin: Kanunlara ve kurallara uyma,görevini aldığı yada yaptığı işi nizam intizam içerisinde istenildiği gibi yapma..

Burada disiplin içerisinde bir işi nizam intizam içerisinde istenildiği gibi yapabilecek kadrolara ihtiyaç var ki, buna da norm kadro diyoruz. Peki, Norm kadro nedir ona da bir bakalım; Bir işletme bir kuruluş ya da bir birimin saptanan amacına ulaşabilmesi için, kullandığı teknolojide göz önünde tutularak, amacı doğrultusunda yapması gerekli işlerin, iş yüküne göre orada istihdam edilmesi gerekli personel sayısının nitelikleri itibari ile saptanmasıdır.

Şimdi sizlere 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kuruluşu Hakkındaki kanunun ilgi yönetmeliğinin 67.Maddesindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Kuruluşuna ait norm kadrolarını maddeden aynen yazıyorum.(Aynı kanun ve yönetmeliğe tabi ülkemizdeki bütün senfoni orkestralarını kapsar)

a) 1 Şef,  b) 2 Şef muavini,  c) 19 1. Keman üyesi,  d)17 2. Keman üyesi,  e) 14 Viyola,  f) 13 Çello,  g) 10 Kontrabas,  h) 5 Flüt, (1 küçük flüt),  ı) 5 Obua (1 Korangle)  i) 5 Klarinet  (1 Bas klarinet),  j) 4 Fagot, (1 Kontrafagot,)  k) 6 Korno,  l) 4 Trompet,  m) 5 Trombon (1 Bas trombon),  n)1 Tuba, o) 2 Harp 2 Timpani, ö) 4 Bateri, p) 1 Çelesta-Piyano-Org-Çembalo.

Yani 6940 sayılı yasa kanun kural ülkemizde bir senfoni  orkestrası yukarıdaki 120 sanatçıdan oluşturulur demektedir.

Neden 120 ve bu 120 sanatçıdan oluşturulması gereken senfoni orkestralarının görevi nedir?

Bu güzide sanat kurumlarımızın görevi; yönetmelik

 Madde 34 -Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının konser programlarında milletler arası ölçüde sanat değeri olan eserler yer alır.

Madde 35-Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Ankara’da, yurt içinde ve yurt dışında olmak üzere konserler verir.
a) Abonman Konserleri  
b) Gece Konserleri  
c) Halk ve üniversite konserleri  
d) Eğitim konserleri
e) Olağanüstü konserler  
f) Yurtiçi konserleri  
g) Büyük Şehir Konserleri  
h) Müzik şenlikleri konserleri
 i) Yurtdışı konserleri..

Yani 6 senfoni orkestramız bir konser sezonunda hem bulunduğu şehirde, hem ulusal alanda, hem de uluslararası alanda çok sesli Türk sanat müziğimizi, milletlerarası ölçüde sanat değeri olan eserlerden oluşan zengin bir programla (tam dokuz çeşit) icra etmek görevi ile yükümlendirilmiştir.

Ancak! Kendi yasası, kanunu, kuralı ve kendi yönetmeliği bulunan, kendi kurumsal bünyesinde, kendi
yönetimlerini seçen yarışma sınavı ile teknik(sanat kurullarını) kurullarını oluşturan senfoni orkestralarımızın Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü gibi üst yönetiminin oluşturulmadan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün bünyesinde kuruluş kanunu bulunmayan farklı disiplinlerle aynı torbaya konulup, birde kendi alanlarından olmayan ve konu ile hiçbir bilgi, beceri, deneyim, tecrübe ve kültürü olmayan kişilerce sıradanlaştırılarak yönetilmeye çalışılması senfoni orkestralarımızı asli görevlerini yapamayacak hale getirmiştir.

Gelelim esas konumuza:

Öncelikle buradan Sayın Kültür ve Turizm bakanımızın dikkatine aşağıdaki konuları sorunların çözümü için bilgilendirmek amacı ile sunmak istiyorum.

1- Kadro Sorunu;

Sayın bakanım,  Güzel Sanatlar, Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü bünyesinde, emeklilik vefat ve istifa gibi nedenlerle boş bulunan yaklaşık üç bin boş pozisyona ivedilikle sınav vizesi verin. Senfoni orkestralarımızı oda orkestrası hüviyetinden kurtarın. 4b misafir sanatçı sistemi ve eksik kadrolarla sanat kurumlarımızın programlarında milletlerarası ölçülerde sanat değeri olan eserleri seslen irmeleri mümkün değildir..Lütfen sanata ve sanatçıya gerekli desteği verin.

2- Ödenekler Sorunu

Sanat kurumlarının mali yılbaşlarında ödeneklerine kavuşmasını sağlayın ve genel müdürlükleri ödenekler konusunda mutlaka denetleyin. Ödenekler konusunu, genel müdürlerin keyfiyetinden kurtarın ve çalışan kurumları yöneticileri ödüllendirin, görevini yerine getirmeyenleri aksatanları değiştirin.

3- Türk Müziği Koro ve Toplulukları kuruluş kanunun yüce meclisimizden çıkartmasında öncü olunuz. Ulusal müzik kültürümüzün en büyük hasleti olan bu sorunu çözünüz.

4- 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kuruluşu hakkındaki kanun ve yönetmelikle yönetilen 6 senfoni orkestramızı Devlet Opera ve Balesi Devlet Tiyatrosu gibi kendi kendilerini bir çatı altında yönetmesini sağlayınız.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yöneticilerinin bakanlığınızca Türk Müziği Koro ve Topluluklarının sanatçılarından oluşturulması ve bu yöneticilerin 6940 sayılı CSO kanunundan ve yönetmeliğinden bihaber olması senfoni orkestralarımızı çalışamayacak hale getirmiş ve felç etmiştir. Hatta 2020 yılında şahsınızın ve Sayın Cumhurbaşkanımızın sanat kurumlarımızda misafir sanatçı statüsünde çalışan bütün sanatçılar 4b statüsünde çalıştırılacak demesine rağmen sadece senfoni orkestralarımızda görev yapan misafir sanatçıların üçte biri alınmış ve üçte ikisi haksız, hukuksuz ve gerekçesiz bir şekilde kapı dışarı edilmiştir. Yine 2020 yılında 4b statüsünde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından kurumlara dağıtılmak üzere verilen 50 4b teknik personelden senfoni orkestralarımıza bir tane bile teknik personel tahsis edilmemiştir. Yine 2020 yılında güzel sanatlara tahsis edilen 435 4b sözlemseli çalışan kadrosundan, norm kadroları 120 sanatçıdan oluşan ve yüzlerce kadro eksiği bulunan 6 senfoni orkestramıza sadece 100 4b statüsünde sözleşmeli sanatçı verilmiştir. Ayrıca bugüne kadar sorunsuz olarak çalışan senfoni orkestraları misafir yerli ve yabancı şeflerle solistlerin kaşe ücretlerinde büyük haksızlık ve yanlışlıklar yaparak yerli şef ve solistlerin ekonomik yasam hak ve özgürlükleri ellerinden alınmıştır. Adı Alexander olan misafir şef ve soliste 17.000-22 000 TL adı Ahmet olan yerli misafir şef ve solistlere günlük harcırah 90 TL. Evet, yanlış okumadınız doksan lira).

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kadro sınavları, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Unvan Sınavları, Senfoni Orkestralarına açılan 4b sanatçı alım sınavları hakkında bilmiyorum şahsınıza bilgi veriliyor mu? Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün vekil ve ehliyetsiz yöneticileri şu an sanat ve sanatçıyı mahkemelere düşürmüş durumda. 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestraları kuruluşu hakkındaki kanun ve ilgi yönetmeliği inanın olağanüstü güzellikte ve yerinde hazırlanmış evrensel kurallarda, değerde ve kabullerdedir. Sorun ise kanunu, yasası, kuralları bulunan ve 200 yıllık tarihi geçmişe ve tecrübeye sahip bu güzide sanat kurumlarımız olan senfoni orkestralarımızın alanında hiçbir bilgisi, becerisi, tecrübesi ve konu ile ilgili kültüre sahip bulunmayan kişilerce yönetilmeye çalışılması, yönetememesi ve yanlış genel müdürlük bünyesinde ayrı kanun ve yönetmelikle bulunmasıdır. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü iki ayrı yönetmelik ve farklı disiplinlerin içerisinde yönetilememekte ve savrulmaktadır.  Senfoni orkestralarımıza, Devlet Opera ve Balemiz ve Devlet Tiyatrolarımız gibi kendi kendilerini yönetme fırsatı verilmelidir. Bu tarihi yanlışlığın sizin tarafınızdan düzeltilmesi, müzik kamuoyu tarafından büyük bir takdir ve teşekkürle karşılanacak ve ülke müzik tarihçilerimizce not edilecektir.  

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.