ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 156 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ah Bu Türkülerimiz, Antik Kentlerimiz Ve... Operalarımız ve Senfonilerimiz…Sayı: 1829 - 20.06.2022


Türkülerimiz deyince aklımıza M.Ö 500'lerde yaşamış Miletli filozof Thales'in '' Halkların Türkülerini yaratanlar, kanunları yapanlardan daha güçlüdür'' sözü gelirken;

En iyi tariflerden birini Bedri Rahmi Eyübo
ğlu yapmıştır.

''Ne zaman bir türkü duysam
şairliğimden utanırım....

Ah bu türküler türkülerimiz, ana sütü gibi candan, ana sütü gibi temiz...

Dilimizin tuzu biberi..

Memleket ahvalini onlardan sor; kitaplarda de
ğil türkülerde ara Yemeni.

Öleni kalanı, gidip dönmeyeni.

Ben türkülerden aldım haberi!

Mis gibi insan kokar, mis gibi toprak, hilesiz, hurdasız, çırılçıplak....

Ne düzeni belli nede yazanı..

Altlarında imza yok ama içlerinde yürek var!

Bir de Nazım Hikmet Ran'ın dizeleri yok mu!

İnsanların türküleri kendilerinden güzel
Kendilerinden umutlu
Kendilerinden kederli
Daha uzun ömürlü kendilerinden
Sevdim insandan çok türkülerini
İnsansız yaşayabildim, türküsüz hiç bir zaman.

Ya
şar Kemal ise; Türküler, tıpkı kırk bin yıl su altında kalmış, yıkanmış,cilalanmış çakıl taşı gibidir.. derken...

Fakir Baykurt ise;Ta
şı toprağı burcu burcu uygarlık kokan,yurdumuzun, bağrı yanık sevgi dolu insanlarının dilidir türküler...

Kısaca ve önemle türkülerimiz; Duygu ve dü
şünceleri işleyerek dile getiren, ait oldukları kültürü yansıtan, sözlü ve sözsüz eserler olarak, Paganlara/Şamanlara kadar uzanır ve de halk ozanlarına...

Sözlü halk gelene
ğinden oluşan, çağdan çağa ve bölgeden bölgeye, içerik ve biçim değişikliklerine uğrayan, kural olarak her zaman bir ezgiye koşulmuş olarak söylenen şiirlerdir türkülerimiz. Anonimdir ve kaynağı insanlık ve onun özlemidir.

Antik Kentlerimiz..

Tarihin tanıkları antik tiyatrolar medeniyetlerin toplumsal ya
şamında estetik ve eğitici bir rol üstlenen tiyatro sahneleri, antik kentlerde sanatın güç bulduğu ihtişamlı mimari eserler olarak karşımıza çıkmaktadır.

M.Ö 7.yüzyılın sonunda 6.yüzyılın ba
şlarında Atina halkı şarap tanrısı Dionysos'a verdiği ve vereceği bereketli ürünler için teşekkür olarak ona kutlayıcı şenlikler düzenler. Bu şenliklerde hal yuvarlak bir meydanda'" Orchestra" toplanır, lirik şarkılar söyleyen koronun etrafında dans eder, çeşitli gösteriler yapardı. Tiyatronun kaynağını bu şenlikler ve koro oluşturmuştur.

İlk dramatik oyunlar( Tragedia ve drama) ilk kez M.Ö. 5.yy da Atina’da, 2. yarısında Pire'de M.Ö. 4.yy.da Epidauros'da, Eritria'da, Megalapolis’te, Piriene'de, Magnesia’da, M.Ö. 3.yy.da Ephesos'ta, 2.yy.da Pergamon’da başlamıştır.

Eski medeniyetlerin destansı hikâyelerine sahne olmu
ş Antik tiyatrolar tarihin fısıltılarına kulak vermek isteyenleri beklerken!

Opera sanatı adına antik kentler tarihindeki en büyük hamleyi, dünyaca ünlü opera solistimiz ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürümüz tenor sayın Murat Karahan Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile birlikte Denizli Pamukkale Hierapolis Antik kentinde yaparak,
şarap tanrısı Diansos'un kulağına Zeki Müren şarkıları ile fısıldayarak teşekkürlerini iletmiştir.Şarap tanrısı Diansos'un ise Murat Karahanın kulağına ondan sonra birşeyler fısıldadığı ancak ne fısildadığını kimselere söylemediği ve o tarihten sonrada bir daha opera sanatı diye Sevgili sanat güneşi Zeki Müren şarkılarını  söylemediği bilinmektedir.

Operayı gören Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğü senfonik müzik sanatı adına, antik kentler tarihindeki en büyük hamleyi ülkemizin güzide sanat kurumlarından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile yaparak, şarap tanrısı Diansos'un kulağına Gölhisarı’ndaki Kibrya Antik Kentinde " Erik Dalı  Gevrektir" türküsü ile teşekkür duygularını fısıldayınca...

Şarap tanrısı Diansos "Evet türkülerinizin ne düzeni belli ne de yazanı, altlarında imzaları yok, ama içlerinde yürekleri var. Ah bu türküler türküleriniz... Şairinizin de dediği gibi türkülerinizi şarkılarınızı da ana sütü gibi candan, ana sütü gibi temiz tutunuz. Operalarınıza senfoni orkestralarınıza kendi disiplinleri dışında görevler yüklemeyiniz. Bırakın onları aslı görevleri olan Türk müziği koro ve toplulukları yapsınlar. Herkes kendi görev sorumluluk ve disiplin alanlarındaki işleri yapsın ki! Türk müzik sanatının inkişafı gerçekleşsin...

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.