ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 149 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Kültür ve Sanatta Politikasızlık Sorunu...Sayı: 1838 - 23.08.2022


Kültür ve sanatımıza dolayısı ile geleceğimize bu aşamada yapılabilecek en büyük hizmetlerin başında, toplumun geniş kesimlerinin mutabakatıyla belirlenecek sağlıklı, verimli, işlerliği olan, beklenen amaca en iyi hizmet edebilecek kültür ve sanat politikalarının bir an önce belirlenerek uygulamaya konması gerekmektedir.

Ne yazık ki şimdiye kadar, Türk Kültür ve sanatının yeri, önemi, sorunları ve çözüm yolları, sistematik bir biçimde ele alınmamış, aceleye getirilmiş bazı kararlar, uygulamalarla düzenlemelerle kültür ve sanatımıza hizmet edilmeye çalışılmıştır. Çoğunluğu popülist uygulamalar ve palyatif tedbirler niteliğindeki bu çabalar, toplumun geniş kesimlerince benimsenmediği, temel bir kültür ve sanat politikasına dayanmadığı için, mevcut sorunlara köklü çözümler getirmek bir yana, yeni sorunların kaynağı olmuşlardır.

Kültür ve sanat alanında kalıcı ve doğru politikalar oluşturulması önemli bir zorunluluktur. Bu kalıcı ve doğru politikalar, hem bir takım kişisel yarar ve siyasi çıkar düşüncesi ile hareket edecek olanların kültür ve sanat hayatına yersiz ve zararlı müdahalelerini ve yanlış yönlendirmelerini önleyecek, hem de en geniş mutabakatla belirlenmiş bir kültür ve sanat siyaseti doğrultusunda, sanatçıların yaratıcılıklarını da kısıtlamayacak özgür bir ortamda, sıra dışı ve çizgi üstü, özgün, kaliteli ve nitelikli eserler vermelerini sağlayacak, böylece kültür ve sanatın sağlıklı gelişmesinin yolunu açacaktır.

Türk kültür ve sanatında, geçmişten alınacak güçle, geleceğin gelişimci ve ileri profilini şekillendirmek, temel politika olmalıdır.

Kültür ve sanatın gelişmesi ve desteklenmesi, kültür ve sanat kurumlarının kurumsallaşma süreçlerinin tamamlanması, kültürel ve sanatsal sorunların belirlenip, çözüm yollarının ortaya konması için, ülkemizin acilen ihtiyaç duyduğu kısa, orta ve uzun vadeli kültür ve sanat politikaları, demokratik yöntemlerle, ilgili kesimlerin, kurum ve kuruluşların, konunun uzmanlarının en geniş katılımıyla ve yasal bir çerçeveye oturtularak oluşturulacak, belli aralıklarla toplanacak şûralarda saptanmalı, şûra kararları kamu ve diğer kurum ve kuruluşlar için yönlendirici hatta bağlayıcı olmalıdır.

Konuya güzel sanatlar açısından bakıldığında, ülkemizde güzel sanatlar faaliyetlerinin de program, tasarım ve uygulamalarının, çağcıl gelişmelere uygun olarak sistematik hale getirilmesi yöntembilimsel bir gerekliliktir. Türkiye’nin ekonomik durumu, sosyal faktörler, doğal ve coğrafi yapısı, zorlu ama onurlu bir yaşam mücadelesi veren sanatçılarımız açısından da ciddi anlamda bir sanat politikasının gerekliliği apaçık ortadadır.

Kültür ve sanat politikalarındaki belirsizlik, başıbozukluk sanatımızda da durgunluğa, hatta gerilemeye neden olmaktadır.

Güzel sanatlar etkinliklerinin her sürecinde, kaliteyi yüksek düzeye eriştirme çabaları, öncelikle sanatçıların temel sorunu durumundadır."Uygulamalı ve sezgisel ağırlıklı" güzel sanatlar alanındaki politikasızlık ya da güzel sanatların önemini yeterince bilemeyenlerce belirlenmiş ne idüğü belirsiz "sanat politikaları" ve buna koşut olarak güncelliğini ve anlamını yitirmiş, eskimiş, gerçek anlamda irdelenerek yenileştirilmemiş etkinlik programlarının, genel etkinlikler dizgesi içerisindeki sanatsal etkinlik programlarının da başlıca sorunu olduğu, sanatçılar ve sanat çevrelerince sık sık dile getirilmektedir.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.