♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Ülkemizin gözbebeği orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 2022 – 2023 konser sezonu programı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün takdimi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı sonucunda kesinleşerek önceki gün akşam saatlerinde açıklandı.
Onaylanan program hemen tüm detayları ile gazetemizde yayımladık.
Açıklanan program üzerine fikir yürütecek olursak; karışık kuruşuk bir program olduğunu söyleyebiliriz. Programın hazırlanma aşamasında aylardır kulislerimize düşen bilgilerin, programın onaylanıp açıklanmasından sonra doğru olduğunu bir kere daha görmüş olduk.
Bir orkestranın programı ile yıldız bir orkestra olabilmesi için:
1- Güçlü bir kadroya;
2- Yıldız bir şefe;
3- Güçlü bir repertuara;
4- Akustik donanımı yüksek nitelikli bir konser salonuna ihtiyaç vardır.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızın, ihtiyaca artık yanıt vermeyen tarihi salondan sonra iyi diyebileceğimiz bir konser salonu oldu, her ne kadar sahnesinde bir orgu yoksa da! Bu nedenle 4. madde tamam. Yani şartlardan 1 tanesi yerine getirilmiş durumda.
Yıllık konser programını şu üç ana başlıkta yapmak gerekir:
1- 10 hafta orkestranın geçmişini, bütün deneyimlerini ve birikimlerini ortaya koyduğu ve en iyi yorumladığı klasik müzik edebiyatının 10 büyük eserini seslendirmek.
2- 10 Hafta orkestranın geleceğe hazırladığı yeni yeni çalmağa başladığı 10 büyük eseri icra etmek.
3- 10 hafta Orkestranın hiç çalmadığı ve sanatseverlerin dinleyicilerin ilk kez dinleyeceği, müzik edebiyatına yeni girecek olan 10 yeni büyük eseri repertuarına katmak olmalıdır.
Ayrıca; ulusal bayramlar ve özel günler için ayrı ve özel projeler üretmek ve eserler sipariş etmekte program yapıcılar tarafından göz önünde bulundurması gerekir.
Solistler tarafından seslendirilecek eserler nitelikli olmakla birlikte hazırlanan programa uygun nitel ögeler taşımalıdır.
Ve konserlere mutlaka hem orkestrayı hem de dinleyiciyi hazırlamak için uvertürle başlamak gerekliliğini es geçmemek gerektir.
Bu çerçeveden bakıldığında CSO 2022 – 2023 programı en hafif tabirle ‘ortaya karışık çorba’ olmuş diye değerlendirebiliriz.
Şehir orkestralarından yabancı sanatçı kotası (%20) varken ‘CSO’da yabancı kotası neden yok?’ sorusu akla geliyor bu ortaya karışık çorba gibi yapılmış programı görünce.
Eğer orkestranızın ‘yıldız şef’i yoksa her hafta ayrı bir şef gelip birinin yaptığını diğeri bozuyorsa ya da her biri orkestrada ayrı bir disiplin uyguluyor, ayrı bir kültürle yönetiyorsa, orkestrada birlikte hissetme, yorumlama ve konsantre olma disiplini oluşur mu?
Tabii ki oluşmaz!
Gerisini siz yorumlayın!
Görünen o ki, CSO program yapıcıları ödeneği bol bulunca her taraflarına sürmüşler; ‘azcık ondan, azcık bundan, biraz da bizden olsun cancazım’ diyerek bir sezonluk koskoca ilginç bir program yapmışlar.
CSO 2022 – 2023 sezonu konser programı ülkemize hayırlı olsun!
Müfit Semih Baylan
Editör
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.