ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 134 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Devlet Sanat Kurumlarındaki 4B’li Sanatçılar Kadro Bekliyor.Sayı: 1848 - 11.11.2022


Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki sanat kurumlarında 4B statüsünde "657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4.maddesinin C fıkrasına göre bir seneden daha az ya da mevsimlik olarak hizmet veren işçiler, belirtilmiş olan ücret ve sayı sınırları içerisinde olanlar ile işçi sayılmayan kişiler" istihdam edilen binlerce sanatçı, aynı kurumlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 190 sayılı genel kadro ve usul hakkında kanun hükmünde kararname çerçevesinde ihdas edilmiş bir memur kadrosuna sahip olduğu, aynı zamanda bir sözleşme ile kadro karşılığı çalıştırılan ve aynı işi yapan diğer sanatçı arkadaşları gibi kadro karşılığı sözleşmeli sanatçı olarak çalışmayı ve çalıştırılmayı bekliyorlar.

Yıllardır Stajyer Sanatçı Alımı Yapılmıyor.

Bahse konu sanat kurumlarında yıllardır hiçbir sanatçı kadro ihdası yapılmadı
ğı gibi yine yıllardır emeklilik, vefat, istifa ve tayin gibi nedenlerle boşalan sanatçı kadrolarına da sınav vizesi verilmemesi nedeni ile halen binlerce kadro boş bir şekilde durmaktadır. Bir sınav vizesi ile sanat kurumlarının ve 4B'li sanatçıların en büyük sorunu olan kadro sorunu konusu çözüme kavuşabilecekken, çözümsüzlük tercih edilerek, sanat kurumlarında yıllardır kadrosuz, kısmi süreli, düşük ücret ve zor koşullarda çalışan sanat emekçileri tercih edilmektedir.

Son günlerde bütün 4B'li çalı
şanların yakından takip ettikleri ve kadroya alınmaları noktasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen mevcut bir çalışmayı heyecanla bekledikleri hususu ile ek 8. madde kapsamında çalışanların dâhil edilip edilmeyeceği hususunun ise halen belirsizliğini koruduğu görülmektedir.

En Kolay Çözüm Sınav Vizesi Vermektir.

Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatrosu ve Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası Kuruluşu Hakkındaki kanunlar kapsamında görev yapan onlarca sanat kurumlarımız için norm karolar belirlenmiştir. Dolayısıyla bir sanat kurumunda hangi nitelikte, ne tür personelden kaç sanatçının istihdam edileceği net olarak belirtilmiştir. Sanatçılar yarışma sınavı ile objektif bir şekilde hiç bir ayrım yapılmadan kalite ve standart farkı gözetilerek istihdam edilmelidir.

Dünyada ve ülkemizde bilim, teknoloji ve ileti
şim alanındaki baş döndürücü gelişmeler, yeni bin yılın bilgi çağı olması, müzik ve sahne sanatları kurumlarımızda daha fazla ve kaynak israf etmeden eksik yapılanmaların tamamlanması gerekmektedir.

Yeni sanat kurumlarının olu
şturulması, kadrolaşma, yükselme ve ödüllendirme, verimliliğin eşgüdümün denetlenmesi, yarışmalar düzenlenmesi ve sanat yaşamımıza uygun önemli kararlar alınması gerekmektedir. Ayrıca mutlaka sınavlara standart ve güvenilirlik getirilmesi şarttır.

Bütün yasal düzenlemelerin dayandı
ğı temel kavram, toplumun iyiliğidir, kamu yararıdır. Sanat yönetiminde de kamu yararı, en yeteneklilerin, en uygun yerlere gelip daha nitelikli ve daha çok sanat ürünü üretmesidir. Kültür ve sanat alanında ülkemizdeki mevcut durum da göz önünde bulundurularak, sanatsal rekabeti, üretkenliği en üst düzeye çıkarabilecek, niteliksizliğin, üretimsizliğin, verimsizliğin önüne set çekebilecek, en uygun kurumsal yapılar oluşturulmalıdır.


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.