♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Evet, vazgeçin.
Ülkenin kurucu önderi için konser yapıyorsunuz. Bunun için ara sokaklara sapmaya gerek yok. Ne yapmanız gereken 1309 sayılı kuruluş kanununuzda yazıyor: ‘Opera’ yapacaksınız.
1927 yılında Sarayburnu’nda yetiştirme yurdu öğrencilerinden oluşturulmuş korodan dinlediği şarkıların sunuluş biçimine sinirlenip “gidelim bu musîki bizim heyecanımızı ifade etmekten uzaktır” deyip mekânı terk eden Ulu önder Atatürk’ü anmak için konser yapılıyor. Ama görüyoruz ki “yasak” savılmış.
Tabii cümlemin alt metninde ülkemizin önemli sanat kuruluşlarından Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin 10 Kasım 2022 ‘Atatürk’ü Anma’ konseri var.
Bu öyle bir anma konseri ki;
1- Edinebildiğim bilgi çerçevesinde, 10 Kasım 2022 Atatürk’ü Anma Konseri program olarak çok küçük farklar dışında önceki iki yılın tıpkısının aynısı. Onun için başlığı “yasak savma konserleri” şeklinde attım. Antalya Devlet Opera ve Balesi verilerini incelerseniz bu çarpıcı tabloya çok rahat ulaşabilirsiniz:
10 Kasım 2020 Anma Konseri Programı
· E Lucevan le Stelle / Burak Pektaş
· Vissi d’arte / Serap Demirhan Işık
· Kırmızı Gülün Adı Var / Gizem Şener
· Kimseye Etmem Şikâyet / Burak Pektaş
· İzmir’in Kavakları / Erdi Can Aybaş
· Çalın Davulları / Serap Demirhan Işık
· Fikrimin İnce Gülü / Gizem Şener
· Çökertme / Erdi Can Aybaş
· Efem / Gizem Şener
· Yemen Türküsü / M. Burak Pektaş
· Bülbülüm Altın Kafeste /Serap Demirhan Işık
· Vardar Ovası / Tüm Solistler
· Yunus Emre (Adnan Saygun) “Sensin Kerim” / Koro
10 Kasım 2021 Anma Konseri Programı
· G. Puccini -Tosca, Vissi d’arte / Serap Demirhan Işık
· G.Puccini -Tosca, E Lucevan le Stelle / Burak Pektaş
· Kırmızı Gülün Adı Var - Âşık Ali Tanburacı / Gizem Şener
· Kimseye Etmem Şikayet-Kemani Serkis Efendi / Burak Pektaş
· İzmir’in Kavakları - Anonim/ Erdi Can Aybaş
· Çalın Davulları / Serap Demirhan Işık
· Fikrimin İnce Gülü / Gizem Şener
· Çökertme / Erdi Can Aybaş
· Efem / Gizem Şener
· Yemen Türküsü / Burak Pektaş
· Bülbülüm Altın Kafeste /Serap Demirhan Işık
· Vardar Ovası / Tüm Solistler
10 Kasım 2022 Anma Konseri Programı
·G.Puccini - Tosca / “Vissi d’arte” Gizem Şener
·G.Puccini -Tosca / “E lucevan le stelle” Erdi Can Aybaş
·Kırmızı Gülün Alı Var / Gizem Şener
·Kimseye Etmem Şikayet / M.Burak Pektaş
·İzmir’in Kavakları / Erdi Can Aybaş
·Çalın Davulları / Serap Demirhan Işık
·Fikrimin İnce Gülü / Gizem Şener
·Çökertme / Erdi Can Aybaş
·Efem / Gizem Şener
·Yemen Türküsü / M. Burak Pektaş
·Bülbülüm Altın Kafeste / Serap Demirhan Işık
·Vardar Ovası / Tüm Solistler
Şimdi gelelim sorulara: Neden üç yıl üst üste aynı repertuardan oluşan anma konseri düzenleniyor? Ülkenin kurucusu, ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma konserinde her yıl farklı repertuarda konser hazırlamak imkân dâhilinde değil mi? Bu tekrarı nasıl içinize sindirebiliyorsunuz?
Yaptığınız bu dinletileri Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü çatısı altında faaliyet gösteren Geleneksel Türk Müziği koroları gerçekleştiriyor zaten. Örneğin Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu “zavil” makamından eserlerden oluşan bir dinleti sundu İstanbul AKM’de. Onlar opera okuyorlar mı?
2- Bir ‘opera’ sahnesinin ‘Atatürk’ü Anma Konseri’ böyle bir repertuarla mı olmalıdır? Oysa repertuarı(nızı) nasıl oluşturacağınız 1309 sayılı kuruluş kanununuzda açık ve net olarak yazılmıştır. Buna rağmen kurum yöneticileri bu şekilde bir repertuar oluşturuyorlarsa bu durum net olarak düşündürücüdür!
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, İran Şahı’nın ülkemizi ziyaretinde neden Özsoy Operasını Türk Ocağı binasında sahneletmişti acaba? (Ahmet Adnan Saygun 27 günde yazmıştı bu büyük eseri!) Sanatçı arkadaşlar bunu düşündüler mi hiç? Pekâlâ, zamanın bülbül sesli şarkıcısı Safiye Ayla’ya bir konser verdirtirdi.
Bilim ve akıl üzerine oluşturduğu ülkenin kuruluş devrimleri içinde müzik devrimi de önemliydi. Onun için “bize yeni bir müzik lâzım” diyen ulu önder Atatürk, yüz yıllardır çalınıp söylenen tek sesli müziği değil çağın ufkunu gösteren çok sesli yeni bir müziği işaret etmişti.
Bunun için yurt dışına genç yetenekler/sanatçılar gönderilmiş, yabancı müzik adamları ülkeye çağrılmış ve ciddi bir çalışma içine girilmişti. 15 yıl gibi kısa bir zaman içinde de bunda başarılı olunmuş ilk ürünler alınmıştı!
10 Kasım Atatürk’ü anma toplantıları hamasi sözler içinde gözyaşı dökerek yapılan toplantılar asla olmamalıdır. Atatürk anma toplantıları, törenleri, konserleri ülkenin çağdaşlığa verdiği değeri, çağdaş dünyada kat ettiği yolu; müzikten edebiyata, sanata, sanayileşmeye, bilime verilen değeri, özgürlük ve insan haklarına kadar tüm çağdaş değerlerin anlatıldığı ve Atatürk ülküsünün büyük Türkiye idealini anlatmak olmalıdır.
Gelecek kuşaklara başta opera sanatı olmak üzere büyük Türk sanatını anlatmanın yolu, opera sanatçılarına popüler şarkılar söyletmekle, operanın şarkı söyleme tekniğini ve diğer teknik hususlarını anlatmak ve öğretmekle değil; opera gibi yüksek sanatların çağdaş dünyadaki duruşu, yeri ve yorumculuğunu öğretmek ve anlatmakla mümkündür.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Sayın Murat Karahan’ın popçu Mustafa Sandal ile yaptığı “Atatürk’ü anma” klibi opera sanatının tanıtılmasına değil, Mustafa Sandal’ın popçu kariyerine destek olmuştur.
Yüksek sanatların biriciği olarak opera her şeyden önce bir duruş, bir yaşam biçimi ve insanın tüm güzelliklerini sunma ve insanın yüksek yeteneğini ortaya somut olarak koyan ispatlama sanatıdır.
Değerli opera sanatçılarımız: Hem cumhuriyete hem de halkımıza olan sorumluluğunuzun bilincinde ve farkındalığı ile, Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, 1309 sayılı kuruluş yasasının çizdiği yolda, uzun eğitim öğretim yıllarınızda edindiğiniz terbiye ile görevinizin gerekliliklerini yerine getirmelisiniz. Yoksa sosyal medya sayfalarında atılan “Opera türkücüleri alanlara inmiştir; otel şarkıcıları barlara düşmüştür, bunları operadan atmalı” gibi twitler, duvar yazıları sizleri üzmemeli.
Sanatınızı tam anlamıyla yapmayarak bu fırsatçı zihniyetlere fırsatı sizler veriyorsunuz!
Müfit Semih Baylan
Editör
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.