ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bilgi Çağında Sanat Eğitimi Her Çocuğa Verilmelidir!Sayı: 1881 - 14.07.2023


Bilgi çağında sanat eğitiminin ne kadar önemli olduğu dikkate alınarak, bu  eğitimi veren kurum ve kuruluşlar en yüksek düzeyde desteklenmelidir. Sanat eğitimi bir duyarlılık egitimidir ve küçük yaşlardan itibaren her çocuğa verilmelidir. Duyarlılıkları eğitilen çocuk, dünyaya da bu duyarlılıktan bakar ve onu insana yakışır oluşumlarla gerçeklere taşır. Milli kültürümüzün ve kimliğimizin vazgeçilmez temel unsurlarından olan güzel sanatlar egitimi, okul öncesi, okul sırası ve okul sonrası her aşamada verilmelidir. Öğretim yöntem ve teknikleri ile teknoloji kültüründeki hızlı gelişmeler ve öğretim personeli istihdamı sorunları dikkate alınarak sanat eğitimi dersi proğramının güncelleştirilerek genel ders proğramına dayanılarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Sanat e
ğitiminde ders dışı etkinliklerin(kurslar,yarışmalar,sergiler,konser ve temsiller vb gibi) olumlu sonuçları,dikkate alınarak,bu doğrultuda proğramlar planlanmalıdır.

“Bilgiye Ula
şmada, Görüntülü ve Basılı Yayın Organları Çok Önemli”

Bilgi ça
ğında bilgiye erişim artık çok daha kolaylaşştır. Bunun aracı unsurları, görüntülü ve basılı yayın organları ile beraber, bilgisayar ve internettir. Bu açıdan sanat eğitimcileri ve sanat öğrencilerinin, bu ve benzeri teknolojik donanım ile tanıştırılması ve buluşturulması çok önemlidir. Orta ve yüksek öğretimde sanat egitimi veren kurumların bilgi ağını kurmaları gerekmektedir.

Sürekli
şikayet konusu olan uyumsuzluklar ve olumsuzluklar nedeniyle kültür ve sanat alanındaki yüksek eğitim, genel üniversite sisteminin dışında yapılandırılmalı, dünyada olduğu gibi bizde de müstakil ‘Güzel Sanatlar Üniversiteleri’ kurulmalıdır. Almanya ve Orta Asya Cumhuriyetleri gibi ülkelerde bağımsız ‘Müzik Üniversiteleri’ bile mevcuttur. Bizde de kurulabilecek bu tür müzik eğitim kurumlarında olanaklar ölçüsünde müziğin tüm türleri yer almalı, ayrıca bilimsel araştırma yapacak müzik bilimi, müzik pazarlamacılığı bölümleri ya da araştırma enstitüleri de mutlaka bulunmalıdır.

Tarihimizdeki önemli ki
şi ve olayları, tarihi kültürel değerlerimizi anlatan ve yansıtan değerli ve anlamlı anıtlar, heykeller ve tablolarla, tüm devlet dairelerinin, eğitim kurumlarının iç ve dış mekanları, meydanlar park ve bahçeler donatılmalı, bunlar görsel bir eğitim aracı olarak da kullanılmalıdır.Tarihimiz, kültürümüz, geçmişimizin dönüm noktası olayları ve önemli şahsiyetleri en iyi, en yararlı en doğru ama birleştirici, bütünleştirici, sağlıklı kimlik ve kişilik oluşturucu bir tarzda edebiyatımıza, sahne sanatlarımıza, sinemamıza, her türlü kültür ve sanat etkinliklerimize en geniş ve doyurucu bir şekilde yansıltılmalıdır.

 “Türk Sanatçısı Varsa, Türk Sanatı da Vardır”

Türk sanatçısı varsa, Türk sanatıda vardır. Türk sanatını ne kadar korumamız gerekiyorsa, Türk sanatçısını da o oranda hatta daha da fazla önem vermemiz, onun yaratıcılı
ğının önündeki engelleri kaldırmamız, onu her bakımdan koruyup desteklememiz gerekmektedir. Türk kimliği en iyi Türk sanatçısının eserlerinde ifadesini bulur ve yansır. Bu yüzden Türk sanatına ve Türk sanatçısına sahip çıkmak, bunlara gereken önemi vermek,Türk Milletini, diğer milletler arasinda layık olduğu yere çıkarabilmenin en temel şartlarındandır.

Ça
ğdaş Türk kültürünün temsilcileri olan sanatçılar, Türk Milletinin değişen dünyada alması gereken ileri ve gelişmiş yeri bilerek kendilerini ona göre hazırlamak,geçmişi büyüteç altına alarak, geleceğe yönelik rotalarını çizmek durumundadırlar. Türk sanatçılarının evrensel değerlere ulaşabilme yolunda şimdiye kadar kat ettiği uzun ve yorucu yolculuk, kültür ve sanat hazinemize binlerce eser kazandırmış, bundan sonra da kazandırmaya devam edecektir.

 “Türk Sanatçılarımızın Sanat Eserlerini Tanımalı ve Tanıtmalıyız”

Türk sanatçısının yapısal,tarihsel,kültürel ve sanatsal perspektiflerinden yola çıkarak, bu perspektifler arasındaki ba
ğlantıları, kavrayabilecek çeşitli sanat disiplinine ait ürünlerin temel çözümlemelerini yapabilecek duruma gelmesi sağlanmalıdir. Türk kültür ve sanatının özüne hakkıyla vakıf ve sanata ileri sentezler geliştirebilen Türk sanatçılarının sanat eserlerini tanımak ve tanıtmak yapılması gereken önemli görevler arasında yer almalıdır. Çünkü, ancak gerçek anlamda kültür ve sanat birikimine sahip bu tür sanatçılar,dünya klasikleri arasında yer alabilecek özgün ve üstün eserler yaratabilirler.

Halkın da çesitli yol ve yöntemlerle, kültür ve sanat alanındaki etkinliklerle duyarlılıkları e
ğitilerek beğeni düzeyi yükseltilmeli, estetik duyguları geliştirilmelidir.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.