ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 56 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sanat Kurumlarımızın Kurumsal Yapı ve Kimlik SorunlarıSayı: 1884 - 31.07.2023


Sanat kurumlarımız, günün gereksinmelerine yanıt vermekten uzak düşş, aşırı merkeziyetçi yapı, kurumlarda çapaklanmaya, kireçlenmeye ve hantalIaşmaya yol açmıştır. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı sanat kuruluşlarının en önemli sorunlarının başında, kurumsal bir yapı, kimlik ve kişilik kazandırılmadan, bir kaç satırlık bir bakanlar kurulu kararı ile kurulmuş olmaları gelmektedir.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğünden ayrılarak oluşturulan kurum ve kuruluşlar, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları genelde kanunla kurularak, kurumsal bir yapı ve de kimlik kazanmış oldukları halde, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası hariç, genel müdürlük bünyesinde oluşturulan hiç bir sanat kurumunun çalışma usul esaslarını belirleyen özel kanunları ve yönetmelikleri yoktur. Aynı şekilde Ankara, İzmir ve Erzurum'da kurulmuş bulunan ve onlarca yıldan beri faaliyet gösteren Devlet Resim ve Heykel Müzelerinin de hiç bir mevzuatı yoktur. Bu sanat kurumlarımızın ve buralarda istihdam edilecek olan personelin görev, yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu bunların çalışma usul ve esaslarını, bu kurumlarda çalışarak sanatçıların ve diğer personelin özelliklerini, nitelik ve niceliklerini belirleyen hemen hemen hiç bir hukuki düzenleme getirilmemiştir.

Kurumsal zeminde olu
şturulmayan sanat kurumlarımız için NORM kadro dahi belirlenmemiştir. Dolayısı ile bir sanat kurumunda hangi nitelikte, ne tür personelden kaç kişinin istihdam edileceği net olarak belli değildir. Sanatçılar genel olarak sanatçı ünvanı ile istihdam edilmekte, aralarında hiç bir ayrım, kalite ve standart farkı gözetilmemektedir.

Dünyada ve ülkemizde bilim, teknoloji ve ileti
şim alanındaki baş döndürücü gelişmeler, yeni bin yılın bilgi çağı olması, müzik ve sahne sanatları kurumumuzda daha fazla zaman, kaynak ve israf etmeden hızlı bir yeniden yapılanmayı zorunlu kılmakta, hatta dayatmaktadır.

"Sanat, Ekmek pe
şinde koşarsa  Alçalır" Aristofanes   

"Kendi kendisiyle barı
ş içerisinde yaşamak istiyorsa: Müzisyen müzik yapmalı, ressam resim yapmalı, şair şiir yazmalıdır. Güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi, sanat da hayata renk verir. Sanat ahlaksızlığın meşrulaşmasına zemin olamaz." Lev Tolstoy

"Dünya mükemmel olmadı
ğı için sanat vardır." Andrey Tarkovski

"Bir ülkede akıl ve sanattan çok servete de
ğer verilirse, bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır." Friedrich Holderlin.

"Beni
şaşırtan tolumumuzda sanatın, bireylere ya da hayata değilde yalnızca nesnelere ilişkin bir şey durumuna gelmesidir. Sanatın yalnızca sanatçı denilen uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bir uzmanlık dalına dönüşmesi. Neden her kişi kendi hayatını bir sanat yapıtına dönüştürmesin? Neden şu ev yada şu lamba bir sanat yapıtı olsun da benim hayatım olmasın?" Michel Faucault

"Ulusal sanat ve ulusal bilim yoktur, ikisi de tüm üstün ve yüksek de
ğerler gibi, tüm dünyanın malıdır." Wolfgang Van Goethe

"Sanat, özgürlük tarafından emzirildikçe büyür." Fredrich Schillerr

Ve yazımın sonunda, yukarıda de
ğerli özdeyişlerini yazdığım düşün ve sanat adamlarının bu sözlerine meselenin özünde dikkat çektikleri konuya katkı vermesi açısından, 10 yaşında bir çocukken mandolun dersleri aldığım sıralarda kendi halinde bir caz bateristi olan dedem Tahsin Eskimişoğlu’nun bir çalgı öğrenmemden dolayı memnuniyetini de ifade eden öğüdünü de ekleyeyim:

“Sazını sakın geçimine ‘kurban’ etme!”


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.