ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 44 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Büyük Atatürk’ün Talimatı ile Cumhuriyetimizin 10. Kuruluş Yılında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Kurulmuştur.Sayı: 1906 - 09.11.2023


Güzel sanatları sevmenin ve onda yükselmenin Türk Milletinin tarihi bir vasfı olduğunu, her türlü vasıta ve tedbirlerle bunu sürekli besleyerek geliştirmenin milli ülkümüz olduğunu ilan eden Ulu Önder Atatürk'ün direktifleriyle Cumhuriyetimizin 10.yılında, 1933 yılında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kurulmuştur.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğünün görev alanı,  ilk zamanlar bütün güzel sanatları kapsamakta iken, Atatürk'ten sonra pek çok güzel sanatlar dalı parça parça genel müdürlüğün bünyesinden koparılmaya başlanmıştır. Bu süreç içerisinde 1949 yılında Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi, 1989 yılında sinema dairesi başkanlığı genel müdürlüğün bünyesinden ayrılmıştır. 1992 yılında da Modern Dans Topluluğu, Devlet Opera ve Balesi bünyesinde kurulmuş, böylece sahne sanatları ile dramatik sanatların önemli bir bölümü Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü dışında kalmıştır. Yine Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde kurup geliştirilen dört adet Devlet Konservatuarı, dört ayrı üniversiteye bağlanarak, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi de Mimar Sinan Üniversitesi'ne dönüştürülerek genel müdürlüğün bünyesinden ayrılmıştır.

Ayrılıklar Güzel Sanatların Dalları Arasındaki E
şgüdümü Ortadan Kaldırmıştır.

Bu ayrılıklar ne yazık ki sa
ğlıklı doğumlar ve olumlu yönde gelişmeler şeklinde gerçekleşmemiş, adeta bir vücudun organlarının kesilip koparılması şeklinde olmuştur. Ne yeni kurulan bu kurum ve kuruluşlar arasında, ne de eskiden ana organizma olan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde bunlar arasında doğru dürüst hiç bir iletişim, etkileşim ve bağ kalmamıştır. Hâlbuki Atatürk'ün milli ülkümüz olarak belirlediği güzel sanatların bütün dalları arasında sağlıklı, sürekli, canlı, verimli bir işbirliği, etkileşim ve iletişim olması, iyi bir eşgüdüm sağlanması gerekmektedir. Ne yazık ki bu eşgüdüm şimdiye kadar bir türlü sağlanamamıştır.

Genel Müdürlü
ğün görev alanının daraltılması sadece belli güzel sanatlar dallarının ayrılması ile sınırlı kalmamış, birleşip ayrılmalarda yapılan yeni düzenlemeler ve bakanlık teşkilât yasalarındaki değişikliklerle de genel müdürlüğün görev alanı sürekli daraltılmıştır. Örneğin, eski düzenlemede "Güzel sanatların yurtiçinde ve yurtdışında tanıtılmasını sağlamak ve bu hususlarda ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak, milli varlıklarımızı yurt içi ve yurt dışında tanıtmak amacıyla yarışmalar, sergiler, konserler düzenlemek mükâfat vermek" gibi işler genel müdürlüğün görevleri arasında sayılırken yeni teşkilat yasasında bunlar çıkarılmış, daha önce genel müdürlüğe ait olan "Güzel sanatlar alanında ilmi araştırma, inceleme ve yayınlar yapmak, arşiv kurmak geliştirmek ve yararlanılmasını sağlamak" görevi Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne verilmiş, yeni yasayla "Milli kültürümüzün yazılı belgelerini, fikir, sanat ve edebi eserler ile turizm ve tanıtım amaçlı yayınlar hazırlatarak yayımlamak ve yayımlatmak" göreviyle de Kütüphaneler Genel Müdürlüğü görevlendirilmiştir.

Güzel Sanatların Görev Yetki ve Sorumluluk Alanları Yeniden Düzenlenmelidir.

Şu andaki yapısı itibarıyla Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri daha çok Fonetik Sanatlar ve Plastik Sanatlar alanında yoğunlaşmaktadır. Genel Müdürlüğün fonetik sanatlarla ilgili görevlerini merkezde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Tasavvuf Müziği, Orkestralar ve Çoksesli Müzik ile Sahne Sanatları şubeleriyle taşrada ise 6 senfoni orkestrası, 11 koro, 5'i amatör 12 topluluk olmak üzere toplam 29 kurumu vardır.

Plastik sanatlarla ilgili görevlerini ise merkezde galeriler, müzeler, koleksiyonlar,
Şube Müdürlüğü, Yarışmalı Sergiler Şube Müdürlüğü, Türk Süsleme ve El Sanatları Şube Müdürlüğü ve Organizasyon Şube Müdürlüğü ile taşrada 3 Devlet Resim Heykel Müzesi, 3 Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ve 50 Güzel Sanatlar Galerisi ile yerine getirmeye çalışmaktadır.

Sonuç olarak bakanlık te
şkilat yasasında yapılacak düzenlemelerle Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü görev, yetki ve sorumluluklarının, mimariden edebiyata bütün güzel sanatlar alanlarını ve dallarını kapsayacak şekilde genişleterek yeniden belirlenmesi çok yerinde olacaktır. Yeni düzenlemede, görev alanına giren bütün alanlarda her türlü inceleme ve araştırmalar yapma, sureli yayınlar, prestij ve kaynak kitapları, ansiklopediler bilimsel, yayınlar, başta broşürler, CD ve DVD'ler olmak üzere her türlü tanıtım malzemeleri hazırlayıp basma, görev alanlarına giren konularda resmi ve gayrı resmi, bütün kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleri ile işbirliği ve ortak faaliyetler, etkinlikler gerçekleştirebilme yetki ve imkanları verilebilmesi ve bu görevleri en iyi ve en etkin bir şekilde gerçekleştirmeye yetecek maddi imkan, nitelikli uzman personel, teknik donanım ve yasal yetkilerle donatılması gerekmektedir.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.