ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 2 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bilge kişilik İdil Biret 82 yaşında!Sayı: 1908 - 21.11.2023


İdil Biret 8 yaşındayken Paris konservatuarının en parlak birkaç öğrencisinden birisiydi. Çok sayıda piyano ödülü alırken uluslararası seçici kurul üyelikleri yaptı. Bildiği dilleri usta bir şekilde konuşan bir piyanist olmanın ötesinde olması gereken ve özlenen Türk entelektüelliğinin en önemlisi temsilcisi oldu.

Bugün 21 Kasım 2023 Salı. Ve Devlet sanatçısı Piyanist
İdil Biret’in 82. doğum günü. İdil Biret 82 yaşında!

O kadar önemli ve büyük bir sanatçıydı ki, 1950’lerde demirperdenin katı kurallarını delerek mesela Bakü’de konser verdi. Toplumların birbirini pek tanımadı
ğı dönemde konserleri heyecanla dinlenen, ülkesini dünyanın ciddi müzik çevrelerinde temsil eden, klasik müziğin ancak dar çevrelerde dinlendiği Ankara ve İstanbul gibi metropol şehirlerimizde, dinleyicinin rock konserine gider gibi konserlerine gittiği, hatta izdihamda kapılara saldırdığı çok büyük bir sanatçı İdil Biret.

Henüz 4 ya
şında çocukken İstanbul’un mutena semti Moda Mühürdar’da komşuları olan mülteci Prof. Fitz Neumark’ın dikkatini çeken, hatta onu büyüleyen İdil Biret, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün çıkardığı özel yasa (harika çocuklar yasası) ile Avrupa’ya tahsile gönderildiği ise herkesçe bilinen bir mevzudur. Ünlü Alman Piyanist ve piyano hocası Wilhem Kempff’in ömür boyu dostluğunu kazandığı gibi onun iltifatlarına nail oldu.

1970’lerin efsane ba
şbakanı Bülent Ecevit’in bilinmeyen; bilenler tarafından minnet ve şükranla anılan bir yanı vardı:  O da, çeşitli nedenlerle pasaport verilmeyen aydınlara pasaport vermesiydi. Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi’nin kurucusu, “Herodot Mütercimi” namıyla anılan çevirmen Müntekim Ökmen işte başbakan Ecevit’in verdiği pasaport sayesinde Paris’e gitti.

Ökmen, çevirdi
ği roman ve deneysel yazılardan, hikayelerden dolayı Paris’i ezbere biliyordu. Ancak hesapta olmayan bir şey vardı, çok iyi bildiğini sandığı işçi mahallesi Marais dönüşüme uğramış orijinal halini yitirmişti. Amerikalı paralı maceraperestlerin, orta şeker Fransız entelektüellerinin ve bohem yaşayan Fransızların yaşadığı bir bölgeydi Marais.

Müntekim Ökmen’e Paris’in merak etti
ği mahallelerini kendisine tarif eden, yol gösteren mihmandar Piyanist İdil Biret’ti. Bu ünlü konser piyanistimiz Paris’in sosyal coğrafyasını inanılmaz ölçüde biliyordu.

Anıtsal sanatçımız
İdil Biret, uluslararası konumundan yararlanarak hiçbir zaman ucuz propagandanın peşinden koşmadı. Onun podyuma çıkma nedeni sadece müziğini icra etmek içindi. Ve bu nedenle o hep dünyanın önde gelen müzik otoritelerinden birisi olarak anıldı, sayıldı.

Hakkında yazılan makalelerin hiçbiri
İdil Biret’i tam anlamıyla tarif etmeye yetmemektir. Dolu dolu yaşadığı 82 yıllık ömrünün birçoğunu gayet net bir biçimde hatırlıyor. 2019 yılında Mavi Nota konseri ve kendisine takdim ettiğimiz müzik ödülünü almak için Trabzon’a geldiğinde kendisi ile sohbet etmek imkânı bulmuş bu hafızasına tanık olmuştum.

İdil Biret bilge kişilik, ülkesin seven, müziğini tanıyan, tüm dünya beşeriyetine müziğini sevdirmeyi başarmış bir anıtsal sanatçı olarak bugün 82. doğum gününü kutluyor!

Nice ömürler, sa
ğlık içinde bir yaşam arzusuyla hep beyinlerimizi aydınlatmasını ve dünya üzerinden müziğinin hiç eksik olmamasını diliyoruz.

82. ya
şınız kutlu olsun büyük sanatçı İdil Biret!

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.