ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 6 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Türkiye'nin En Vizyoner Orkestrası...Sayı: 1924 - 25.03.2024



"Bir milleti tutsak etmek isterseniz, onun müzi
ğini çürütün." Konfüçyus


Dünyanın en iyi senfonik toplulu
ğu Avusturya'da bulunan Viyana Filarmoni Orkestrası olarak bilinmektedir. Kuruluş tarihi 1842, konser salonu Wiener Musikverein, kurucusu ise Otto Nicolal'dir.

Amerika Birle
şik Devletleri'nin bu alanda önde gelen ismi ise New York Filarmoni Orkestrası'dır. ABD'nin New York kenti merkezli orkestrası 1842'de kurulmuş ve konserlerini Lincoln Center içerisindeki David Gaffen Hall'da gerçekleştirmektedir.

İngiltere'nin en önde orkestrası ise Londra Filarmoni Orkestrası'dır. Kuruluş tarihi 1932, konser salonu ise Kraliyet Festival Salonu'dur.

Bu dünyanın en tanınan ve en çok bilinen üç orkestranın kurucularının tek amacı; herhangi bir Avrupa ya da Amerikan rakibine e
şit bir orkestra inşa etmek.

Ülkemizde çok sesli müzik alanında kurulan ilk müzik toplulu
ğu 1826 yılında kurulan Muzika-i Hümâyun'dur. Topluluk 1932 yılında dönüşerek Riyaseti Cumhur Filarmoni Orkestrası, 1957 Riyaseti Cumhur Senfoni Orkestrası adını almıştır. Konser salonu, CSO 1826. Kuruluş amacı; Türkiye’de sanat kültürünün inkişafı bakımından lüzumlu faaliyetlerde bulunmak, milletler arası değerdeki milli sanat çalışmalarında memleketimizdeki benzeri müesseselerle iş birliği yapmak, ücretsiz halk konserleri tertip ve icra etmek, amaçlarına hizmet eden Ankara'da bulunan yerleşik senfoni orkestrasıdır.

Türkiye'de kurulan en önde özel orkestra ise bir vakıf orkestrası olan, Borusan Filarmoni Orkestrası'dır. 1999 yılında kurulmu
ştur. Kuruluş amacı ise Avrupa'daki en iyi senfonik topluluklardan biri olmayı hedeflemektir. Konser salonu ise İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezidir.

Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlı
ğına bağlı olarak konserlerini gerçekleştiren  başta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Adana Devlet Senfoni Orkestraları ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, bugün uygulanan sistemin sanatsal rekabet ve üretkenliği sağlamaması, aksine kalitesizliği, üretimsizliği, verimsizliği teşvik etmesi, yeniliklerin önünü açmaması, aksine tıkanıklıklara, yeniliklerin önünün kapanmasına neden olması, yetenekliyle yeteneksizi, verimli ile verimsizi aynı kefeye koyması nedeni ile gelişme gösteremediği gibi Avrupalı ve Amerikalı emsallerinden her geçen gün ne yazık ki rekabet etme anlamında daha da geriye düşmektedirler.

Bunlara ek olarak yanlı
ş örgütlenme, eşgüdüm noksanlığı, denetimsizlik, yarışma ve rekabet ortamının bulunmayışı ve bilimsel eleştiri eksikliğini de sayabiliriz. Bugünkü verimsiz sistemin en önemli nedenlerinden biriside mesleki denetimsizliktir. Unutulmamalıdır ki denetim olmadan kaliteye ve çağdaş seviyeye ulaşmak hayal bile edilemez.

Bir orkestra kendisini ancak güçlü bir kadro, iyi bir repertuvar, üstün nitelikli yıldız bir
şef ve her şeyiyle sanat icrasına uygun gerçek bir konser salonu ile kanıtlar.

Bugün itibarı ile ülkemizdeki senfonik orkestralar arasında nicelik ve nitelik anlamında Avrupa'da ve Amerika'da rakiplerine e
şit bir şekilde disiplinle her konserinde güçlü bir kadro oluşturan Borusan Filarmoni Orkestrası, iyi bir repertuvarla sanat severlere nitelikli sanat eserlerini, sanat yönetmeni ve sürekli şefi Carlo Tenan yönetiminde seslendirmektedir. Dolayısıyla kuruluş amacına uygun olarak, hem de ülkemizdeki diğer senfonik orkestralara örnek olarak amaçladığı Avrupa’nın en iyi senfonik topluluklarından biri olma yönündeki gayretlerini sürdürmesini takdirle karşılamak gerekmektedir.

Önemle sıraladı
ğımız gerekçelerle ülkemizdeki en vizyoner orkestra Borusan Filarmoni Orkestrasıdır diyebiliriz.

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.