ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 27 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Başardık!Sayı: 1946 - 30.07.2024


Bize ulaşan bir kulis haberine göre ülkemizde faaliyet gösteren bir Devlet Türk Sanat Müziği Korosu’nda 17 Neyzen görev yapıyormuş.

Bu konuyu dün bir müzisyen arkada
şımla konuşurken, ikimizde aynı anda “koroda 17 Neyzen ne yapar” diye sorduk birbirimize.

Evet de
ğerli okurlar, “bir Devlet TSM Korosu’nda 17 Neyzen ne yapar?”

17’si de ayna anda sahnede yer alamayaca
ğına göre hangi fırsatta birlikte çalar, icrayı sanat eyler?

Bir Neyzen sahnede görev aldı
ğı zaman oturduğu yerde diğer sazların oturuşuna göre hafif yan dönerek oturur, başını oturuşuna göre omuzdan sağa veya sola eğer, neyini de başını eğdiği yönün aksine eğerek konumunu alır ve sanatını icra eder.

İki Neyzen sahnede görev aldığı zaman bireysel olarak yukarıda anlattığımız duruşu aynen sergiler ancak diğer neyzenin oturduğu yönünü aksi yönüne dönerek sanatını icra eder.

Üçüncü bir Neyzeni sahnede dü
şünmeyelim isterseniz. Çünkü diğer iki neyzene göre onun nasıl oturacağı konusu daha enteresan sonuçlar ortaya koyar!

Sevgili okurlar, Geleneksel Türk Sanat Müzi
ği adı üstünde geleneksel olduğu için tek sesli bir müziktir. Sazı ve sözü ile 100 kişiden oluşan bir klasik koroda bu tek sesli müziği “tek ses” olarak icra etmenin zorluğunu tasavvur edebiliyor musunuz?

Tek sesli müzik icra açısından son derece zordur!

Çünkü tüm sazlar ve sesler o tek sesi icra etmeliler ki icra edilen müzi
ğin tek sesliliği yerini bulsun!

Peki, 17 Neyzen?

En son olarak önceki ak
şam Sayın Şenol Tanıllı’nın sosyal medya sayfasına düşen, ADOB’da sanat icra eyleyen kimi sanatçıların kadrolarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iptal edilmesi haberi…

Yukarıya yazdı
ğım iki konunun perde arkasını, nedenini ve çıkış yollarını yazmayacağım. Çünkü gerek yok. Söyleyeceğimi tekrar tekrar söyledim.

İmtiyaz sahibi ve kurucusu olduğum bu gazetede 1000’den fazla makale yazdım. Makalelerimde sorunları ve bu sorunların çözüm yollarını fikrimin yettiği kadarıyla ele aldım. Yazdım ama yazdığımla yetinmedim nerede bir aksaklık var ise o aksaklığın haberini yaptım mutluluk verici konser ve etkinlik haberlerinin yanı sıra…

Bunları yaparken, bize ya
şatılanları ben bilirim: Jet hızıyla gelen erişim engelleri, sürekli siber saldırılar ve ötesinde uğradığım hakarete varan sözlü saldırılar, vs vs…

Ama bu sonuç yaptı
ğımız (müzik temalı) gazeteciliğin doğasında var!

İşte maruz kaldığımız her erişim engellenmesinde, uğradığımız her siber saldırıda ve hakarete varan sözlü saldırıda; 31 yıl önce sosyal sorumluluk projesi olarak başladığım Mavi Nota ile amacımıza ulaşğımızı ciddi olarak düşünüyorum.

Evet; BA
ŞARDIK!

Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.