ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 68 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Siz solistler, kenara çekilin!”Sayı: 1958 - 11.12.2024


Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Şırnak’ta opera ve bale festivali yaparken, opera bale yönetiminin uyguladığı ağır program koşullarından dolayı özellikle İstanbul Opera ve Balesi’nden hiç hoş olmayan iddialar yükseliyor!

Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı kuruluşu olan yani Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olmayıp kendi iç özerkliği ile ülkemizde bale ve opera gibi iki seçkin sanat dalını yaşatan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı altı bölge opera ve bale müdürlüğü bulunmuktadır.

1-
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü
2- Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlü
ğü
3-
İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü
4- Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlü
ğü
5- Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlü
ğü
6- Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlü
ğü

Bu altı bölge içinde en çok mesaiyi haftada altı gün prova ve temsil gerçekle
ştirerek çalışan müdürlüğün İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü olduğu gelen iddialar arasında. Zaten müdürlüklerin temsil programlarına bakınca bu iddiaların yüksek ölçüde doğru olduğu gerçeği ortaya çıkıyor!

İstanbul gibi ülkenin ve Avrupa’nın büyük bir metropolünde sosyal koşullar çerçevesinde zor yaşam şartları ve ekonomik koşullar içinde ayakta durmanın ne denli zor olduğu, bunun için büyük özveri gerektiğini burada yazmaya bilmem gerek var mı?

Bu zor ekonomik ko
şullar içinde, ev kirasını zorunlu giderlerini düşünerek sahneye çıkan bir sanatçının yaptığı işe ne kadar kendini verebildiği, gerçekleştirdiği (ya da zor koşullar içinde gerçekleştirmeye çalışğı) sanatın sahneden inip dileyici/seyirciye ne kadar ulaşğı kuşkusuz tartışmalıdır!

Yönetimlerin “biz AKM sahnesini bo
ş bırakırsak, arabeskçiler gelir AKM’yi elimizden alır” iddiası doğru mudur? Şayet doğru ise bu fobinin ardında ne kadar sanat yapılabilir?

İddialara göre, haftanın altı günü  11.00 – 18.00 saatleri arasında prova, ardından aynı gün suare temsil koyarak sanatçıyı ve teknik birimi çalıştırmak nereye kadar gider? İddia odur ki, yorgunluktan çalışamayacak duruma gelen kimi sanatçıların seslerinin tükendiği ve sahnede öylesine kala kaldığı, doğru mudur?

Yine iddia odur ki, provada “solistler, kenara çekilin bu alanda bale yapılacak” repli
ği gerçekten söylenmiş midir?

Yazının burasında
şunu söylemeden geçemeyeceğim:

Gazete olarak hiçbir üst düzey yönetici ile derdimiz yok?
İsim de vermiyoruz. Sadece iddia edilen son derece yorucu uygulamayı eleştiriyoruz! Eleştiriyoruz ki; ülkemizin bir numaralı, operamızın kurucusu büyük şahsiyet ve sanatçı Aydın Gün’ün kurduğu sahne, sanat mecaında hakettiği değeri her zaman alsın, yerini bulsun!

Ya
şları 50 ve üstü emekliliği gelmiş kıdemli sanatçılar yorgunluğun getirdiği türlü sağlık sorunlarını yaşarken, arzu ettikleri emekliliğe de adım atmakta tereddüt etmektedirler. Çünkü ülkemizin ekonomik şartları içinde zaten düşük düzeyde kalan gelirlerinin emekli olduklarında daha da düşeceği gerçeği bu adımın atılamamasında önemli bir etkendir. Zira seyyanen verilen gelir artışı gelire ilave edilmediğinden emekli olduklarında bu gelir otomatikman yok olacaktır.

İstanbul’un diğer önemli devlet sanat kurumu İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın programları incelendiğinde haftada iki gün sahne aldığı görülürken, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, haftada altı günü prova ve temsil ile geçiriyor.

Oysa, iki kurumun sanatçıları da aynı maa
şı alıp aynı metropolde ikamet ediyorlar.

İstanbul Devlet Operası’nda sanat ve sahne uygulayıcılarının çok ama çok yorgun olduğu bu nedenle sinir sistemlerinin zayıflamış olduğu da gelen iddialar arasında…

Hal böyle iken bir ba
şka iddia da; sanatçılar tüm yorgunluklarına rağmen yüksek sanat icra etmeye çalışırken, kimi sanatçılar da serbest piyasada iş yaparak maddi kazanç sağlarlarken temsil ettikleri sanatın ciddi anlamda zedelenmesine neden olduklarıdır.

Sonuç olarak; iddia edilen bu programların uygulayıcılarının bir an önce kendilerinin de sanatçı olduklarını ve aynı yolu izleyerek bugüne geldiklerini anımsayıp, ülkenin sosyal ko
şullarına uygun bir program uygulamalarını öneririz!

Umarız bu iddialar do
ğru değildir?


Müfit Semih Baylan
Editör


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.