ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik ve Sanat Sayı: - 29.08.2006


İnsanlığın en eski sanatsal işlevlerinden biri olan müzik , diğer tüm sanatlarda olduğu gibi ilk başlarda tamamiyle dinsel bir anlam içermektedir. İlkel toplumlarda , müzik dinsel törenlerin bir parçası olarak icra edilmektedir. antik yunan ' da müzik , insanların sanat olarak bildiği yedi etkinlik içinde yer almaktaydı. ( diğerleri : tarih , şiir , komedi , trajedi , dans ve astronomi ) .

Bu sanatların her birine kendi musa ' sı / esin perisi hükmediyordu , her birinin kendi kuralları ve hedefleri vardı ama hepsi ortak bir motivasyonla bir araya getiriliyorlardı. bu etkinlikler , evreni ve bu evren içindeki yerimizi tanımlamaya yarayan araçlardı. " onlar varoluşun gizlerini arama yöntemleriydi. "

Sonuç olarak bu sanatlar , dinsel etkinliğin bir görünümüydüler. bu zamanlardan beri müziğin dinsel anlami gittikçe geri plana düşmüş , pratik anlamları güç kazanmıştır.
sanat ise insanoğlunun oluşturduğu temel ve anahtar sözcüklerden biridir ve insan medeniyeti onsuz tanımlanamaz. sanat kelimesinin gösterdiği geniş alan içinde sanat dallarını estetik denklemlerle sınıflandırmaya çalışmak çok eski bir çabadır. tek tek sanat yapıtlarının değil , genelde bir sanat dalının bir sanat tayfında yerinin gösterilmesi , estetik yorumlamaların bilimsel temellere değil de daha soyut ve daha kişisel anlamlarla yüklü olmasından dolayı , elbette güçtür . bu sınıflandırma sistemlerinden belki de en eski olanı , bir sanatın soyutlama düzeyini baz alır. bu aristoteles ' in poetika ' sına kadar ( mö 4 yy. ) uzanan en eski sanat kuramlarından biridir. yunanlı filozofa göre sanat , gerçekliğin sonuçta araca bağımlı olan taklidi ve bir tarz olarak anlaşıldı. o halde daha fazla taklide dayalı sanat , daha az soyut olandır. ancak hiç bir durumda , gerçekliği yeniden üretme kapasitesinde değildir.

Bu sınıflandırma esas alındığında , örneğin tasarım sanatları , doğayı en fazla taklit etmeleri ( bir çatal , bir çatal fikrinin yeniden üretimine çok yakındır ) dolayısıyla en az soyuttur. bu sınıflandırmada soyutlama düzeyinin arttığı yönde gidersek; genelde düşük bir estetik düzeye sahip mimariyi , daha sonra heykel sanatını , resim , çizim , grafik sanatlarını , sahne sanatlarını , roman , şiir öykü gibi edebi sanatları ve en sonunda da en soyut sanat olarak müziği buluruz. bu konuda walter pater daha da ileri gidip , bütün diğer sanatların müziğin konumunu arzuladıklarını söylüyor.

Lafı bu kadar uzatıp , sonunda müzikten bahsedebildim , umarım başınızı ağrıtmadım , gerekli olduğunu düşündüğüm bir girişti. ; )

Müzik , sanatların en soyutu ve en estetik olanıdır. dolayısıyla müzik , doğayı en az taklit eden sanattır , öyle ki doğada insanin hiç karşılaşmayacağı sesler müziğin üretilmesinde dolaysız biçimde kullanılırlar ( minör tonlara doğada rastlanılmaması gibi. öyleyse bemol seslerden de bahsedemiyoruz. ) müzik , herhangi bir biçimde doğayı yeniden üretmeye çalışmaz , kendi yüksek soyutlama düzeyinde sanatçının aktarmak istediği seslerin , müziğin kendi içindeki estetik kurallarına uygun üretilmesiyle ve bir arada kullanılmasıyla meydana getirilir.

Müzisyen , müziği üreten kişi olarak duygu ve düşünce dünyasını ya da etkilenimlerini müziğe aktarmaya çalışır , bu esnada üst düzeyde bir soyutlama içindedir. müzisyenin bu işlevde ne kadar başarılı olduğu da , müzik dinleyicisinde ( tüketicisinde ) bu soyutlamanın tersini ne ölçüde işlediği ile ölçülebilir. müzik , bir yönüyle , duygu ve fikirlerin aktarım biçimidir. örneğin , rap müzikte , müziğin üretimi ve tüketimi çevrimindeki bu süreç ne kadar dolaysız ve düşük seviyede ise , enstrümantal müziklerde en üst seviyesine çikar. müzisyen , müziğin araçlarından , - örneğin , belli seslerin aynı anda ortamda bulunmasının , başka seslere göre farklı etki yaratması gibi - , armoni bilgisinden yoğun biçimde yararlanır. bu yazıda müziğin bir sanat olarak konumundan bahsetmeye çalıştım. yazımın ikinci bölümünde yapay - zeka ' nın sanat ve müzik üretimi konusunda sizlere yazmak istiyorum.

Bu yazımda james monaco ' nun sanat ' ın doğası ve sanata bakış tarzları başlıklı yazılarından çok faydalandım. bu yazılar , yazarın how to read a film isimli kitabın in sf 29 - 42 arasındadır.

Kitabın web sitesi :  http://www.readfilm.com


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.