ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Devlet korolarında yeni yönetmelik Sayı: - 06.09.2006


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Koroları ve Toplulukları Yönetmeliği”, Resmi Gazete’nin 6 Temmuz 2006 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi..

Yönetmelik; koroların kuruluşu ve yönetimi ile sanatçıların atanma, adaylık, sınav ve çalışma usul ve esaslarına ilişkin hükümleri kapsıyor. Koronun sanatsal yönden yönetimi, “Sanat Kurulu” tarafından sağlanacak. Sanat Kurulu, şef, şef yardımcısı, müdür, sanatçılar arasından Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakan onayı ile bir yıllığına görevlendirilen iki üyeden oluşacak.Şef, müzik eğitimi veren yüksekokul mezunlarından, aynı statüdeki benzer resmi kuruluşlarda en az beş yıl sanatçı olarak görev yapmış olanlarla, en az üç yıl şef ya da şef yardımcısı olarak görev yapmış adaylar arasından veya 4 yıllık eğitim veren yükseköğretim mezunu olup da en az on yıl aynı koroda sanatçı olarak görev yapmış adaylar arasından Korolararası Kurulun kararı üzerine, genel müdürün teklifi ve bakan onayı ile atanacak.

Kıyafetler

İhtiyaç duyulması halinde, korolara, etkinlik için sanat kurulunun görüşü ve genel müdürün onayı ile yerli ya da yabancı uyruklu şef görevlendirilebilecek. Devlet Çoksesli Korolarında şef yardımcısı atanabilmek için yurt içindeki ya da yurt dışındaki konservatuarların şeflik bölümünü bitirmiş ve en az iki yıl korolarda çalışmış olmak gerekecek. Sanatçılar, koronun sanat kadrolarında bulunan şef, şef yardımcıları ve asil üyeliğe atanmış kişilerdir. Koronun konser programlarında, Sanat Kurulunca kabul edilmiş eserler yer alacak. Repertuar seçimi ve konser programlarını şef hazırlayacak.

Sanatçılar konserlerde Sanat Kurulu’nca kararlaştırılmış şekilde giyinecekler ve konsere başlamadan en az 30 dakika önce konser yerinde bulunacaklar. Koronun günlük normal repertuar ve eğitim çalışmalarına 30 Haziran-1 Eylül tarihleri arasında ara verilecek. Ancak, bakanlıkça gerekli görülen hallerde koro bu tarihlerde de etkinliklere katılacak ve konserler verecek.

Haftada 30 saat

Koro sanatçıları, çalışma, prova ve konser olarak haftada en çok 30 saatlik çalışma yapacaklar. Sanatçılar kendi üzerlerine kayıtlı çalgılara gereken özeni gösterecekler. Sanatçının kusuru nedeniyle çalgının kaybolması veya tamiri mümkün olmayacak derecede hasara uğraması hallerinde günün rayici göz önünde bulundurularak koro müdürü tarafından belirlenen bilir kişilerce tespit edilen tutar sanatçıdan alınacak. Sanatçılar, çalıştıkları notalar üzerine silinmeyecek şekilde yazı yazamayacaklar. Notayı temiz tutmayan, hırpalayan ve kaybeden sanatçıya nota bedeli ödetilecek. Özürlü olarak görevine gelmeyen veya görev verilmeyen sanatçı bu süreler içinde hiçbir yerde sanatını icra edemeyecek. Hastalık veya başka bir özür nedeniyle görevine gelemeyen sanatçı, acil durumlar hariç durumunu çalışmadan en az 1 saat önce koro müdürlüğüne bildirecek.

Sanatsal amaçlarla, korolar arasında kısa süreli geçici görevlendirmeler yapılabilecek. Bu görevlendirmeler bir sanat sezonunda 3 ayı geçemeyecek. Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce atananların hakları saklı tutulacak. Ancak, bu yönetmeliğin yayımından önce solist sanatçı olarak atanmış olanların solistlik unvanları kaldırılacak ve görevlerine sanatçı olarak devam edecekler. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 1980 tarihli Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Devlet Halk Dansları Müdürlüğü Yönetmeliği ile 1993 tarihli Devlet Klasik Türk Müziği ve Türk Halk Müziği Koroları Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.