ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 57 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Eşsiz Sesli Reşid Behbudov Sayı: - 07.09.2006


Azerbaycan’ın ünlü hanendelerinden Mecid Bebudalı’nın oğlu olan Reşid Behbudov, 1915 yılında Tiflis’te doğar. Çocukluğunda, ailesinden sıkı  bir tiyatro ve müzik terbiyesi alır.  Annesi Firuze hanım onu sık sık temsillere ve konserlere götürmektedir. Neredeyse, kaçırdıkları oyun yoktur. Kulaklarıysa babasının tatlı ezgileriyle doludur. Çünkü baba, şarkı söylemek için gittiği bütün davetlere oğlunu da götürmektedir.

Reşid, bu şölenler ve konserler sırasında babasına gösterilen ilgiye ve saygıya tanık olmakta, buysa babasının sesine duyduğu hayranlıkla birleşmektedir. Babası gibi olmaya özenmesi, pek çok şarkıyı öğrenmesiyle sonuçlanır. Ama söylemek konusunda yeterince cüretkar değildir henüz.  

Bir gün, annesinin kurutmak için serdiği meyvelerle ilgilenmek için dama çıktığında, etrafın sakin olduğunu, aile üyelerinin tümünün kendi işlerine dalmış olduğunu görüp, babasının evde olmamasını da fırsat bilerek, şarkı söylemeye başlar. Bir süre sonra bir de bakar ki annesi ve babası aşağıda dikilmiş, onu dinlemektedir. Bunun üzerine baba Mecid bey oğlunu yanına çağırır ve başını okşayarak “bir daha oku” der. Behbudov bu olayı şöyle anlatır: “Dikkatle dinledikten sonra beni kucakladı. Bundan sonra babam her gün benimle ilgilenmeye ve bana sevdiğim halk şarkılarını öğretmeye başladı. Bana hep “sen çok ünlü bir hanende olacaksın” diyordu.”

1930’dan sonra sahneye çıkmaya başlar. Erivan’da bir caz topluluğunda yer alır. 1938-44 yılları arasında  Erivan Filarmoni Orkestrası’nda çalışır ve aynı zamanda Ermenistan Devlet Opera ve Balesi’nde  sahneye çıkmaya başlar. 1942’de Sovyet ordu birlikleri İran’da konuşlanmaya başladığında burada görevlendirilir. Ordu ve halk için yaklaşık on kentte konserler verir ve büyük ilgi görür. İçinde yer aldığı caz grubuyla birlikte, İkinci Dünya Savaşının en kızgın yıllarında, Nazi faşizminin azgınca  ilerleyişine direnen Sovyet askerlerine konserler verir. “Kırımskaya Boyavaya” askerler arasında çok popüler olur.1946-56 yıllarında Azerbaycan Devlet Filarmonisi’nde, 1953-60 yılları arasında da ara ara  Azerbaycan Devlet Opera ve Balesi’nde  solist  ve teşkilatçı olarak bulunur. 1966 yılında, müzik,  bale, pandomim gibi türleri sentezlemeye çalışan  Azerbaycan   Devlet  Şarkı Tiyatrosu’nu kurar ve burada solist olarak çalışır.

Gerçek ününeyse, 1945 yılında,  Arşın Mal Alan’ın filmleştirilmesiyle sahip olur. Eserin gösterime girmesinden bir yıl sonra Behbudov, Devlet Nişanı alır
Pek çok Avrupa, Güney Amerika, Asya ülkesinin yanı sıra Bulgaristan,  Irak, İran ve Türkiye gibi ülkelerde de konserler verir. Ellinin üzerinde dilde şarkılar söyleyen, konser için gittiği bütün ülkelerde o ülkelerin kendi şarkılarından da birkaç tane söylemeyi ihmal etmeyen Behbudov, özellikle  Rusça söylediği şarkılarla, Rus sanatçıları bile kıskandıracak ölçüde kusursuz bulunmuştur.

Başarısı, onu alışılagelmiş kimi kısıtlamalardan ve dayatmalara maruz kalmaktan korumuştur. 1956 yılında Sovyetlerde Halk Sanatçısı ünvanını kazanan Behbudov, 1989 yılında da  ölmüştür.

Zeki Müren’in, Türk sinemasının siyah beyaz dönemindeki filmlerine benzeyen pek çok filmde başrol oynayan ve bolca şarkı söyleyen Behbudov,  klasik operadan halk şarkılarına kadar uzanan geniş bir repertuara sahip, çalışkan ve ayrıntıcı bir müzisyen olarak tanınır.

Kızı Reşide Behbudov da, tıpkı Reşid ve babası Mecid gibi müzisyendir .


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.