ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 107 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu (Anatolian Sun Quartet)Sayı: - 16.12.2005


Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 2003 yaz aylarında kurulan ANADOLU GÜNEŞİ Müzik Topluluğu, otantik değerlerle, evrensel çalgı tekniklerini, modern biçimleme yöntemleriyle buluşturmayı ilke edinen ve otantik tavır / üslup gibi incelikleri, rahatsız etmeden modernizasyon özelliği gösteren çalgısal ifadeye dayalı bir müzik topluluğudur.

Bağlama sanatçısının yorumunda otantik özellikleri bozmadan sürdürmesi, keman ve piyano gibi çalgıları seslendiren sanatçıların ise çalgı becerilerini halk ezgilerinin özünü bozmadan yoruma katması, topluluğun en ilginç özelliklerinden birisini oluşturmaktadır.

Halk ezgilerinin özünü dikkate alarak, çalgısal ifade gücü ile sürekli devinime ve dinamizme dayalı gelişen müziğin, her kesimden insana söyleyecek bir sözünün olduğu ve dinleyicide son derece olumlu izler bıraktığı anlaşılmaktadır.
Bu yönüyle eğitsel işlevleri de olduğu gözlenen çalışmanın bir yandan beğeni düzeyini geliştirirken, bir yandan da otantik değerlerle evrensel değerler arasında köprü kurma özelliği gösteren müzik çalışmalarına örnek oluşturabileceği söylenebilir.

Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu kuruluşundan günümüze kısa  bir sürede birçok başarıya imza atmıştır. Önde gelen üniversitelerimizde verilen konserler, TRT Akşama Doğru Programı ile gerçekleştirilen tanıtım, Dışişleri Bakanlığının önerisiyle Pakistan Büyükelçiliğimizin daveti üzerine, Cumhuriyet’imizin 80.yılı kutlama programı çerçevesinde İslamabad’da verilen iki konser bu gelişime örnek oluşturmaktadır. Bu konserler Pakistan basınında büyük yankı bulmuştur. 

2004 Ekim ayı içinde Uluslararası Onkoloji Toplantısı kapsamında İstanbul’da ve Hacettepe Üniversitesinde başarılı konserler veren topluluk,  toplumdaki renkleri yansıtarak sözlü ve yazılı kültür arasında bir tutum gösteren deneysel üslubuyla çok geniş bir yelpazede etkili olabilmektedir. Bolu’nun İlçelerinden Askeri Mızıka Okulu’na, Isparta’dan İslamabat’a kadar farklı yerlerde konserler veren Anadolu Güneşi, çalışmalarında giderek derinleşmeyi ve müziksel ifade gücünü zenginleştirmeyi amaçlamaktadır.

Anadolu Güneşi 2005 içerisinde Bolu’da verdiği birçok konserin yanı sıra Türk İngiliz Kültür Derneği ve Hasanoğlan Gezici Sanat Bayramı çerçevesinde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde büyük ilgiyle karşılanan konserler vermiştir.
Aralık 2005’de Hacettepe Üniversitesi M Salonunda yine başarılı bir konser veren topluluk, 2006 Mart ayında bu kez Hacettepe Beytepe kampusünde öğrencilere dönük bir konser verecek ve aynı ay içinde İstanbul’da Fizyoterapi ile ilgili Uluslararası ENPHE Mart 2006 toplantısının açılışını yapacaktır.
ISME (International Society for Music Education) tarafından 2006 Temmuz ayında Malezya-Kualalumpur’da yapılacak olan Dünya Konferansına konser vermek üzere seçilerek davet edilen Anadolu Güneşi, kültürler arası buluşmada ülkemizi halk ezgilerimizin incelikleri ve kendine özgü modernizasyonu ile temsil edecektir.

Anadolu Ateşi müzik Topluluğu şu kişilerden oluşmaktadır:


KEMAL BİLSEL SARISÖZEN

1939 doğumlu, Sivas asıllıdır.1965 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinin Sanayi ve Ticaret şubesinden mezun olmuştur. Türk Halk Müziğine karşı ilgisi 1949/1950 yıllarında başlamıştır. Ankara’da bulunduğu zamanlarda Türk Halk Müziğinin büyük hocası Muzaffer SARISÖZEN ile dört yıl birlikte çalışmış, kendilerinden bu konuda bilgiler almış ve nota bilgisini geliştirmiştir.

1966 yılında, Ankara Radyosu’nun Türk Halk Müziği ses ve saz sınavına girmiş, bağlamasındaki çalma teknikleri ve geniş repertuarı ile bu sınavı birincilikle kazanmıştır. Böylece Ankara Radyosu’nda Türk Halk Müziği Yurttan Sesler Korosunun Bağlama Sanatçısı olmuştur.Hizmet yılları içerisinde Tokat, Merzifon, Kırşehir ve Balıkesir’de Lise müdürlükleri yapan Kemal Bilsel SARISÖZEN, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Halk Müziği yarışmaları kapsamında “Değerlendirme Kurulu Üyeliği” yapmaktadır..

UĞUR ALPAGUT

Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nden mezun olmuştur. Keman çalışmalarını Prof. Dr. Ali UÇAN ile sürdürmüş; Yüksek Lisans, Sanatta Yeterlilik ve Doktora derecelerini Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı programından almıştır. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde “Müzik Tarihi ve Teorisi” öğretim görevliliği ve Müzik Hazırlık Okulu müdür yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Müzik yaşantısında birçok solo konser, orkestra ve oda müziği etkinliğine katılmıştır. Kim Kapattı Şu Müziği isimli bir kitabı bulunan ALPAGUT, halen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda Yrd. Doç.Dr. olarak keman eğitimciliğini sürdürmekte ve Yüksek Lisans-Doktora programlarında çeşitli derslere girmektedir. Prof. Dr. Ali Uçan’ın danışmanlığında, Doktora çalışmasını halk ezgilerinin kemana uyarlanması üzerine yapmıştır. 
 
CAN KAHRAMANSOY

1980 yılında Ankara’da dünyaya gelen Can KAHRAMANSOY, ilk, orta ve lise öğrenimini aynı kentte tamamladı. 1999 yılında AİBÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi ABD' na girdi. Piyano eğitimine aynı yıl Öğr. Gör. Yavuz DURAK ile başladı ve 4 yıl süresince devam etti.2003 yılında AİBÜ Yüksek Lisans programını kazandı. Piyano çalışmalarını Yrd. Doç.Dr. Nesrin KALYONCU ile sürdürdü.

2003 ve 2004 yıllarında resitaller yaptı. Ankara ve Bolu' da bir çok konserde, solo piyano ve piyano eşlik görevleriyle konserler verdi. Halen AİBÜ Müzik Eğitimi Bölümünde Piyano Öğretim Elemanı ve Bolu AGSL de piyano öğretmeni olarak çalışmalarına devam etmektedir.                                    
 
UĞUR ÂLİM

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik eğitimi Ana Bilim Dalı’nda 3. sınıf öğrencisi olan Âlim,  otantik ve Batı özellikli vurma çalgılar ile birçok etkinliğe katılmıştır. Vurma Çalgılar ile farklı tınılar elde edebilmek için çeşitli çalgılar üzerinde denemelerini sürdüren Uğur ÂLİM, Anadolu Güneşi Topluluğu’nda vurma çalgılar ile yer almaktadır.
           

Anatolian Sun:

is a quartet which combines universal instrument techniques and authentic values through modern arrangements with the local expressions , by the touch of a gentle harmony.


Anadolu Guneşi has four members each of whom are unique virtuosi:

Kemal Bilsel Sarısozen is a 66 year-old skillful performer of Turkish folk music instrument called “Bağlama”, who carries authentic tradition from the past to our day.

Dr. Uğur Alpagut is an academician and a violinist who has his Ph.D. thesis on “Adapting Turkish Folk Songs to Violin.

Can Kahramansoy  is a pianist who combines “pop-jazz tradition” with “folk music” with skill.

Uğur Alim is a performer of “Turkish and Western Percussion Instruments”.
Virtuoso of “bağlama” has his own _expression without weakening the authentic features and the virtuosi of “piano and violin ” combine their skills to form the harmony without spoiling the essence of the folk songs, which is one of the most interesting features of the quartet.

Anadolu Guneşi ,which reflects the colours of the society with great mastery, leaves an exceptional feeling together with a very quality musical taste on the audience with the combination of Turkish and Western Instruments.

The pieces performed by “Anadolu Guneşi” are considered as impressive and elegant embroidery made by the virtuosi.
 
Not:Topluluğun fotoğrafları için Bkz. sitemizin Foto Albüm Sayfası 4. Galeri
 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.