ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 276 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Taklitçiliğe Neden Karşıyız?" (3.Bölüm)Sayı: - 08.09.2006


Elvis söyleyen şarkıcılar
Bilenler bilir, dünyada Elvis şarkıcıları genelde ikiye ayrılır:
-Impersonators (Imitators)
Bunlar Elvis kostümüyle sahneye çıkar, bir kısmı peruk ve gözlük de takar. Aşağılamak için bunlara “Assclown” diyenlerin sayısı da az değildir.
-ETA (Elvis Tribute Artist)
Bunlar Elvis kılığında sahneye çıkmazlar. Ama bazıları gene sesini Elvis’e benzetir. Bazıları ise tamamen kendi sesiyle söyler. Bizce en makbulü bu sonunculardır. Bu arada, impersonator olduğu halde kendini ETA olarak lanse edenler de vardır. Yani bir kavram kargaşası görülmektedir bazen.

Bilindiği gibi, biz de bazı organizasyonlarımızda Elvis’i seslendirenlere yer veriyoruz. Yaptıklarımız genelde beğeni gördü, ama bugüne kadar, aklımızda olanı tamamen uygulayabildiğimiz bir gösteriyi henüz gerçekleştiremedik. Genç şarkıcılarda bu taklit olayı daha etkili oluyor, ama yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, kendi ses ve tarzları oturana kadar biraz hoşgörü göstermek gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim, Erol Evgin bile kendi sesini bulmak için senelerce uğraştığını sık sık dile getirir. Geçmişte, taklide karşı olduğunu söyleyen ve yanımızda bambaşka çalıp söyleyenlerin, sahneye veya TV’ye çıkınca birden Elvis gibi davrandıklarına da şahit olduk. Bizim taklit olayına karşı olduğumuzu bildikleri için o şekilde yaklaşanlar da oluyor, ama zaman içinde gerçek ortaya çıkıyor. İnsanların dediklerine değil yaptıklarına bakmak gerekiyor, yaptıklarını da görmek bazen zaman alıyor (bu söz bizim için de geçerli elbette).

Elbette Elvis’ten etkilenmeden O’nun şarkılarını söylemek kolay bir şey değil, çünkü Kral şarkıların çoğunu olabilecek en güzel şekilde seslendirmiş. Yani hem Elvis gibi söylemeyeceksiniz, hem de ortaya çıkan yorum beğeni görecek. Bu çok zor bir şey. Hele bir de orkestra değil, karaoke kullanıyorsanız, altyapı Elvis’inkinin neredeyse aynısı olunca, değişik bir yorum getirmek daha da zor. İster istemez bir kıyaslama yapılsa ve genelde Elvis çok daha iyi söylüyor dense de, şarkının hakkını vererek söyleyenleri takdir etmek gerekir. Çünkü bazı Elvis şarkılarını aynı notalara çıkarak seslendirmek çok zordur.

Düzenlediğimiz, katıldığımız ve kendi aramızda eğlendiğimiz partilerin bazılarında “karaoke” de yer alıyor. Çeşitli üyelerimiz çıkarak Kral’ın şarkılarını seslendiriyor. Bazıları O’nun gibi söylemeye çalışıyor, bazıları kendince. Ama hiçbiri “ben Elvis’im” diye ortaya çıkmıyor. Bize bugüne kadar bir kişi bile, yaptığımız onca organizasyondan sonra, “ya hiç taklit yoktu, eğlenemedik!” dememiştir. Aksine, ne kadar doğru bir şey yaptığımızı dile getiren pek çok kişi olmuştur.

Kimse söylemese olmaz mı?

“Elvis şarkıcısı olması şart mı? Kimse söylemesin O’nun şarkılarını!” Bunu demeye pek hakkımız yok. Unutmayalım ki Elvis de pek çok başka kişinin önceden söylemiş olduklarını alıp seslendirmiştir. O’nun şarkıları söylenmeye devam ettikçe, bir anlamda yaşamaya devam ettiği de bir gerçektir. Ama bunu O’na hak ettiği saygıyı göstererek yapmak gerekir. Ayrıca dünya çapında zaten kendini ispatlamış bazı şarkıcılar zaman zaman Elvis’i anmak adına O’nun bazı parçalarını seslendiriyorlar. Bu insanlara “söyleme!” demek olmaz. O şarkıcı bunu Kral’a duyduğu hayranlığı ifade etmek ve O’nu anmak için yapıyorsa sorun yoktur. Ha, Elvis’in dinleyici kitlesinden yararlanmak veya gündeme gelmek için yapıyorsa, bu samimiyetsizlik zaten zamanla anlaşılır.

Ayrıca bir organizasyon yapıyorsanız, canlı müzik dinlemek gelen konukların ortak arzusudur. Sakın “tamam işte, talep var o yüzden bu taklitler de çıkıyor!” denmesin. Biz bugüne kadar bazı medya ve birkaç önyargılı mekân sahibinden başka kimsenin bu organizasyonlarda “taklit de olsun!” dediğini görmedik. Bizim 1000 tane üyemiz var ve üyelik formundaki beklenti bölümüne bu şekilde talep yazan galiba sadece bir kişi oldu. Canlı müzikten kasıt, Elvis’in şarkılarını hakkını vererek okuyabilen gerçek şarkıcıların yaptığıdır. En doğrusu da orkestra eşliğinde yapılmasıdır.

Bizim elbette kimseyi hor görme, belli bir davranışa zorlama ve kimsenin Elvis sevgisini ölçme gibi bir niyetimiz yok, buna hakkımız da yok. Biz bu fan kulübü Elvis’i ve O’nun müziğini sevenler bir araya gelsin, paylaşım olsun diye kurduk. Tabii, kendi görüşlerimiz doğrultusunda bu fan kulübü kurduk ve taklitçiliğe karşı olduğumuzu ilk andan itibaren ilan ettik. Üyelerimizin büyük çoğunluğunun bizim gibi düşündüğünü biliyoruz. Elvis taklitlerini beğenen ve destekleyenler varsa, onların da bu satırları okuduktan sonra tekrar düşüneceklerini ümit ediyoruz. Bizce, önce Elvis’i iyi tanımak, sonra şarkılarını seslendirenleri değerlendirmekte yarar var. Bundan sonra gördüğünüz performansı beğeniyorsanız, zaten pek problem yoktur.

Tekrar ediyoruz, Elvisçilerin büyük çoğunluğu bu olaya karşıdır. Bunlara destek verenler ya bazı çıkarlar peşinde koşanlar ya da -Elvis’le alakası olmadığı halde- Elvis ve hayranlarını küçümsemek ve bu taklitler sayesinde onlarla alay etmek isteyenlerdir. İşte bu yüzden, her şeyden evvel, Elvisçiler Krallarına sahip çıkmalıdır!… Birkaç Sahte Elvis’in ve taklitçinin tüm hayranları temsil etmesine izin vermemelidir!


Bitti


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.