ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 16 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bireysel Keman Eğitimi Üzerine…Sayı: - 19.12.2005


Çalgı çalma, öğrencinin belli amaçlar doğrultusunda ve belli tekniklerle çalgıdan ses üretme işidir. “Yaylı çalgı çalmanın, keman çalmada yaylı çalgının bir boyutudur…” (Günay E. Uçan A. 1980 s.18)

Küçük yaşta başlanan çalgı eğitimi, o öğrencinin kas ve ruhsal gelişimi ile uyum içindedir. Genelde fakültelerin müzik eğitimi bölümlerine 18–20 yaş dönemi öğrencileri gelmektedir. Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri öğrencilerinin belli bir birikimle müzik eğitimi bölümlerine girmeleri başarıyı elbette yükseltecektir.

Geniş kullanım alanı, etkili sesi, eğitim çalgısı olarak uygunluğu ve taşıma kolaylığı ile keman, müzik eğitiminde önemli bir çalgı durumundadır. Karmaşık davranışların öğrenilmesi ve öğrenilenlerin beceriye dönüşmesi durumunda keman çalma işi gerçekleşmektedir.

Keman metotları, alıştırmalar, etütler, izlenen yöntem ve eğitici ne kadar uyu olursa olsun, öğrenci çalışma yönetimini bilmiyorsa ya da yetersiz çalışıyorsa keman eğitiminin olumlu sonuç vermesi mümkün değildir. Öğrencinin çalışma yöntemini bilmemesi yılgınlığa düşmesine ve de kemandan soğumasına neden olmaktadır. İlk derslerden başlanarak öğrenciye kemanı sevdirmek, çalgısıyla bütünleşmesini sağlamak için çalışma yöntemini öğretmek gerekir.

Keman eğitiminde süreklilik esastır. Derslere devam ve her gün programlı bireysel çalışma şarttır. Günlük çalışmada teknik konulara alıştırma, etüt ve yapıtlara, önceden çalışılan parçaların tekrarına yer verilmelidir. Keman derslerinin hedeflenen amaçlara ulaşılabilmesi bireysel çalışmanın sürekli ve verimli olmasına bağlıdır. Öğrenciyi çalışmaya teşvik etmesi bakımından verilen ödevlerin öğretmen tarafından çalınarak tanıtılması başlangıç aşamasında gereklidir.

Öğrencinin, parmak, el, bilek, kol ve kasların yumuşaklığı, esnekliği gibi fiziksel yapısı keman çalmasıyla yakından ilişkilidir. Keman ve yay öğrencinin fiziki yapısına uygun olmalıdır. Uygun bir fiziksel yapı çalmayı kolaylaştırdığı gibi uygunsuz fiziksel yapı çalgı çalmayı olanaksız kılacaktır.

Başlangıç öğrencisine, öğretmen gözetiminde vücut duruşu, keman tutuşu, yay tutuşu gibi kurallara uyulması kavratılmalıdır. Müzik öğretmeninin başarısı, diğer özelliklerinin yanı sıra çalgısını kullanmada gösterdiği başarıya bağlıdır.

Keman çalmada müziksel işitme çok önemlidir. İyi bir işitme yeteneği ve tartım duygusu sağlıklı beden ve ruh sağlığı gereklidir. İki kol arasında eşgüdüm olmalıdır. Sağ el ile yayı tellere sürterken, sol el parmakları perdesiz tuşeye doğru ses üretmek için doğru yerlere basmalıdır. Müziksel işitmesi yetersiz olan öğrenci yanlış sesler üretecektir. Doğru ve temiz sesler iyi bir işitmeyle ilgili olduğu kadar yayın doğru kullanılmasıyla da ilişkilidir. Yay, tele yapılan ağırlık aktarımı ile dengelenmelidir. Ortada, uçta ve yay ökçesinde yapılan bu dengeleme ile doğal, doyurucu ve aynı gürlükte ses elde edilmiş olur. (Günay-Uçan. 1980.s.28)

Çalışılacak etüt veya yapıtın tartımı gözden geçirilip deşifresi iyi yapılmalıdır. Düşünmek ve dikkatli olmayı sağlaması açısından yavaş çalışılmalıdır. Çoğu örenciler için hızlı çalma iyi çalma ile eşanlamlı tutulmaktadır. Kontrolsüz ve çabuk yapılan bir çalışmada yanlışlıklar ortaya çıkacak ve zaman kaybına neden olacaktır.

Teknik ve müzikal sorunları çözümlemek için parçanın yazıldığı tempodan daha yavaş çalınması öğrenciye önerilmeli, öğrencinin kendi düzeyinde ulaşabileceği tempo kavratılmalıdır.

Çalışılacak eserin yazıldığı dönem ve bestecisi hakkında bilgi edinilmeli, eser, anlamlı çalışma birimlerine bölünmeli, bu bölümlemede müzik formu öğeleri yönlendirici olmalı, amaca ulaşıncaya dek küçük bölümler tekrarlanmalı, bölümler arası bağlantıya dikkat edilmelidir.

Çalışma sırasında dikkat, tamamen çalma durumuna odaklanmalı, tekrardan kaçınılarak moralsiz, yorgun biçimde asla çalışma yapılmamalıdır. Eserine üzerine iyice yoğunlaşabilecek, gücümüz ve dikkatimizle çalabilmek için ezberleme yöntemi tercih edilmelidir. Öğrenci, çalgısında temel ve istendik davranışları kazandıktan sonra öğretmenin denetiminde bunu geliştirecektir.

Müziğin tam olarak hissedildiği ve dışarıya yansıtıldığı aşamaya müzikal çalma diyoruz. Müzikal çalmada nüanslar çok önemlidir. Sürekli hafif çalışmak kemanda hâkimiyetsizliği, sürekli kuvvetli çalışmak ise sertleşmeyi ortaya çıkarabilecektir. Eser üzerine yeterli sayıda nüans işaretleri bulunmayabilir. Bu durumda kemancı eserin bestecisi ve çalgı özelliklerini düşünerek kendi yorumunu katarak müzikal çalmaya ulaşabilecektir.

Her icracının yorumu farklıdır. Önemli olan bir eserin en güzel, en temiz ve doğru seslerle yorumlanmasıdır.


Kaynaklar

1-Akbulut, H. Hüseyin, Filarmoni, S.14–15, Ankara 1973
2-Can, Ömer, Keman Eğitimi I, II, III Aşama Matbaacılık, Ankara, 1989
3-Günay, Edip-Uçan, Ali Çevreden Evrene Keman Eğitimi I Önder matbaası, Ankara, 1980
4-Say, Ahmet, müzik Ansiklopedisi, Say Yayıncılık, Ankara,1985
5-Uçan, Ali Güzel sanatlar Eğitimi Özel Yöntemleri Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, Yayın No:204/GSE
6-Uçan, Ali İnsan ve Müzik Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı I Cilt I Ankara, 1985
7-Herfurth, Paul, A Tune a Day, For Violin Book I, London, 1985

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.