ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 139 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Opera Nasıl Yönetilmeli?Sayı: - 11.10.2006


Ülkemizde opera ve bale sanatını kalkındırmak imkânsız kadar zorlaşmıştır. 1938’den beri opera-baleye sadece bir kez yatırım yapılmıştır: “Istanbul Opera Sarayı” binası (1969).

Sonra da bu bina derhal yakılarak uzun yıllar tamirde kalmış, akustiği yanlış olarak tekrar temsillere açılmıştır. Daha sonra A.K.M. uygulamasına geçilerek önceleri opera-bale kurumu kiracı konumuna düşürülmüş, kısa bir süre sonra da “sığıntı” pozisyonuna geriletilmiştir. Şimdi bu bina da eskimiş olduğundan artık yenisinin hemen yapılması kaçınılmaz olmuştur. Ankara’ya, İzmir’e halâ bir opera-bale binası yapılmamıştır. Antalya’da ise adı opera olan bir kurum olmasına rağmen bina bile yoktur. Bu durum dünyada başka örneği olmayan bir traji-komedidir!

Hükûmetlerimiz opera-bale sanatına başkaca yatırım yapmamıştır. Son 18 yıldan beri de kadro vermemeyi normalleştirmiş, (Tansu Çiller hükümetlerinden beri) bu sanat kollarını hızla kırmaya başlamıştır. Hiçbir kültür bakanı, müsteşarı, opera bale genel müdürü ve opera şube müdürü bu konuda ağızını açmamış, hepsi yetersiz ve güçsüz olarak tarihin tozlu sayfalarında unutulmuştur heyhat!. Hiçbir opera bale genel müdürü malî ek kanun tasarısı talebinde bulunmamış bu suretle devlet opera ve baleleri sadece kuruluş kanunuyla çalışan çağ dışı bir konuma sürüklenmiştir.

Bu kurumlarımızın üç türlü bütçesi vardır:
1) İşletme Bütçesi,
2) Yatırım Bütçesi,
3) Cari Harcamalar Bütçesi.

Sağlıklı olması için işletme bilimine göre devlet kurumlarında oranlar şöyle olmalıdır:

• İşletme için bütçenin azami % 40’ı.
• Yatırım için bütçenin % 50’si.
• Cari Harcamalar için bütçenin %10’u.

Oysa günümüzde devlet opera ve balelerinin bütçesi şöyle:
İşletme Bütçesi %95!!!
Yatırım Bütçesi % 0!!!
Cari Harcamalar %5!!!

İnanılır gibi değil, değil mi?. İşletme ve kamu idaresi ders kitaplarına göre bu oranlar o kurumun battığını (yok olduğunu) göstermektedir!

Özellikle 1980’lerden sonra makro anlamda konuyu bilmeyen, idrak edemeyen beyinler opera ve balemizi yönetme cüretini gösterdikleri içindir ki bu hale düşülmüştür. Ne hazin! Aslında devletimizin diğer bir çok kurumu Avrupa-Amerika standartlarında çalışabilmektedir. TRT, THY. Ziraat Bankası örnekleri uzatılabilir.

Mikro düzeyde opera-bale idareciliği yapmak ne kurumlara ne de müdürlük ve genel müdürlük yapan o kişilere bir fayda sağlamıştır. Aslında takke düşmüş kel görünmüştür! Kurumlarımız can çekişmektedir. Mesela sponsorsuz dekor kostüm parası bile bulamamaktadır. Tuvaletlerden elleriniz sırılsıklam çıkmak zorundasınız! Ne kağıt havlu var, ne de kurutma makinesi! Operamızın pisliği nedeniyle dizanteri olanlar var meselâ.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.