ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 39 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Aynur Gibi… Sayı: - 16.10.2006



Herkesin anlatacak bir şeyleri vardır içinde sakladığı. Söyleyecek sözleri vardır; hayata, insana, geçmişe, geleceğe ve tüm yaşanmışlıklarına dair. İnsan kendini anlatabildiği, diğer insanlara aktarabildiği ve onları da kendi duygu ve düşünce dünyasına misafir edebildiği ölçüde ölümsüzdür.

Sen anlatırsın; insanlar seni okur, dinler ya da izler. Duygularının ve yüreğinin en saklı kıyıları bazen bir romanın sayfalarında, bazen ses tellerinde oluşup kulaklara çarpan bir tını da taşır varlığını zamana ve mekana. Yüreğin, düşüncelerin, birikimin ve ifade gücün ne kadar büyükse o kadar büyük olur kişisel yolculuğunun anlatımı. Ne kadar renkliyse ruhunun renk skalası o kadar ölümsüzdür kendini ifade eyleminin sonuçları.

İnsan sesi, ses telleri adı verilen iki ince ve narin kasın birbirine sürtünmesiyle oluşur. Sonra yukarıya burun boşluklarına ve damağa doğru taşır ses kendini. Sesi oluşturan bu anatomik olayın neticesinde ortaya çıkan bütünlük dinleyeni derinden etkiliyorsa eğer, demek ki sesin oluşum sürecindeki anatomik olaya başka faktörlerde katılmış ve beslemişlerdir onu kendi varlıklarıyla: O sesin sahibinin hisleri, yüreği, geçmişi, şimdisi kısacası kendi benliğinde taşıdıkları girmiştir işin içine.

Ne kadar zenginse iç dünyan ve ne kadar samimi ise duyguların o kadar güzel ve etkileyicidir sesin. Aynı Aynur gibi…

Onu ilk kez Şener Şen ve Meltem Cumbul’un başrollerini oynadıkları Gönül Yarası filminde seslendirdiği Dar Heji Roke (İncir ağacısın) şarkısıyla tanıyıp hayran olan birçok insan biliyorum. Hepside o çıtı pıtı esmer kızın sesinin ve söyleşinin yarattığı büyüye kaptırmışlardı kendilerini, aynı benim gibi. Aynur hüzünlü bir şarkı söylerken gözlerini kapatıyor ve açıyor yüreğini, türküsünü tüm samimiyetiyle insanlarla paylaşıyor. Nasıl etkilenmez ve nasıl sevmez insan kendi ruhunda bu kadar güzel bir etki yaratan bir sesi ve onun sahibini?

Aynur Doğan, 1975 yılında Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde doğmuş ve çocukluğu burada geçmiş. Kendisini ve çocukluğunu anlatırken “Dağlarda türküler söylerdim beni ağaçlar, kuşlar dinlerdi” diyor Aynur. Şanslıyız ki bizde bu güzel sesi dinleme mutluluğuna eriştik. Dersim dağlarının bu güzel sesi İstanbul’da Arif Sağ müzik okulunda bağlama ve müzik dersi, sonrasında da  şan hocalarından şan dersi aldıktan sonra 2002 yılında Seyir isimli Türkçe bir albüm yayınlıyor ama istediği kadar geniş  bir kitleye ulaşamıyor bu albüm. Sonrasında Kalan müzik tarafından yayınlanan Keçe Kurdan albümü onun için bir dönüm noktası oluyor. 2004 yılında yayınlanan ve iki tanesi dışında tümü Kürtçe türkülerden oluşan bu albümün ardından birçok insan Aynur’u ve onun güzel sesini tanımıştır artık.

“Müzik evrensel bir dildir” cümlesini kanıtlarcasına Avrupa ülkelerinde de geniş bir dinleyici kitlesi edinen Aynur, İngiltere’de yayınlanan Folk Roots isimli etnik müzik dergisine kapak oluyor, BBC’de bir programa katılıp söylediği Ahmedo türküsüyle İngiliz spikeri hüngür hüngür ağlatıyor. Sonrasında yine İngiltere’de yayınlanan Times gazetesinin Türkiye’yi tanıtan ekinde kapak oluyor. Albümleri Avrupa ülkelerinde etnik müzik dalında en çok dinlenen albümler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Çünkü aynen denildiği gibi müzik evrensel bir dildir ve insanlar içlerine işleyen bir şarkı dinlediklerinde onu hangi dilde söylendiğiyle değil üzerlerinde bıraktıkları etkiyle değerlendirirler.

Mucize ses Aynur Doğan 2005 yılında yine Kalan müzik tarafından basılan Nupel isimli güzel bir albüme imzasını atıyor. Türkçe’de yeni sayfa anlamına gelen Nupel’in kendi müzik kariyerinde gerçekten de yeni bir sayfa olduğunu kanıtlarcasına her şarkısında sayfalar dolusu acıyı, hüznü, aşkı, ölümü, sürgünlüğü ve coşkuyu anlatarak…

Aynur Doğan’ı dinlemediyseniz mutlaka dinleyin ve bu mucize sesin sizi türlü çeşit duygu ve yaşanmışlıkla örülmüş dünyasına almasına izin verin…



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.