ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 140 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Goldberg Çeşitlemeleri'nin Öyküsü Sayı: - 20.10.2006


Yüzyıllar önce müziğin gelişmeye başladığı yıllarda, yüksek dozda müzik dinlemek birebir ilaç yerine geçer, varlıklı insanlar birçok rahatsızlıklarına iyi geldiğine inandıkları müzikleri dinlemek için büyük çaba harcarlardı. O zamanlar ne teyp ne de CD vardı. İyi bir müziğin uykusuzluğa da çok iyi geldiği söylenirdi. J.S. Bach'ın "Goldberg" adlı öğrencisi, zengin Kont Kayserling tarafından bu amaçla tutulmuştu. Kont'tan çağrı alınca Goldberg, yatak odasının yanındaki odaya sessizce girer ve klavseni yavaşça çalardı. Saatlerce klavsen çaldığı olurdu. Bir süre sonra Kont'un aklına bir fikir geldi. Kendisine uyku getirici olarak özel bir bestenin olmasının iyi olacağını düşündü. Goldberg O'na bu işi hocasının yapmasını önerdi. Kont da Bach'tan hem zarif hem de neşeli karakterde bir eser istedi. Şartı, Bach'ın bu bestesinin kendisini uyutmasıydı.

"Goldberg Çeşitlemeleri" olarak bilinen eser, Kont Kayserling'i mutlu etmekle kalmadı, uyuttu da. Kısa bir süre sonra Kont, sevincini besteciye yolladığı ve içinde 100 Louis altını bulunan bir enfiye kutusuyla belirtmişti. Günümüzde müzikseverler, kontrapuntal çeşitlemeleri izlemek, bestenin zevkine varmak için keyifle uyanık kalıyor ve ninninin bestecisinin esinini alkışlıyorlar. Bu çeşitlemelere, ölen annesi için gözyaşlarıyla piyanoda çalan Johannes Brahms; "Nasıl bir müzik bu! Bir merhem sanki, bu müzik dertli kalpleri teselli ediyor" demişti.

***

İlkin Aktüze'nin uzun yıllara dayanan program notlarını düzenleyerek hazırladığı "Müziği Okumak" adlı beş ciltlik kitabın, ilk cildinden aldığım hoş bir anektodu burada naklediyorum. Tekrarlar gözetilmeden 45-50 dakika süren bu çeşitlemeleri Arthur Schnabel bir konseri sonrasında 90 dakika sürecek bir bis olarak çalmış ve büyük ilgi toplamıştı.

***

Goldberg Çeşitlemeleri, klavsen için yapılmış bir başyapıttır. Yıllar sonra çağımızın ünlü piyanistleri bu çeşitlemeleri piyanoya uyarlamış ve plaklar yapmışlardır. Yine de klavsen piyanonun tüm olanaklarına rağmen zengin tınısı, huzur veren ses rengiyle hala popülerdir. Birçok ünlü yorumcu bu eşşiz müziği klavsenle yorumlamayı tercih eder. Şimdi meraklıları için Bach'ın "Goldenberg Çeşitlemeleri" nin en iyi örneklerinden birkaçını, klavsen ve piyano ayrımıyla sunuyoruz: Önce klavsen için piyasada bulabileceğiniz iyi CD'ler;
1.Christophe Rousset
2.Trevor Pinnock
3.Kenneth Gilbert Piyano için;
1.Rosalyn Tureck
2.Andras Schiff
3.Andrei Gavrilov Bunların dışında, dahi piyanist Glenn Gould'un 1955 mono kaydını da öneriyoruz. Kurt Rodarmer tarafından aranjmanı ve transkripsiyonu yapılan ve sanatçı tarafından gitar için seslendirilen çeşitlemeleri büyük bir keyifle dinliyoruz. Eserin Gaede Trio tarafından CD yapılmış bir üçlü çeşitlemesi de fevkade güzel.

***

Belli başlı eserlere takılıp kalmamak lazım. Klasik müzikseverlerin çok iyi bildikleri bu çeşitlemeleri CD almaya başlayan tüm müzikseverlere de hararetle tavsiye ederim.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.