♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
i. Giriş
Hemen kimlik referansını devreye sokalım: Karin Krog, caz, Norveç. Daha? John Surman, avant-garde, sagalar ve ragalar, 1937-doğum, kadın, ah-bir-de vokal. Fazla söze hacet? E tabii.
ii.Gelişme
k. Karin Krog'un adı genellikle John Surman ile birlikte geçiyor gerçi, ama kendisine benzeştirilen ve kendisiyle benzeşen vokaller olarak Jay Clayton, Jeanne Lee, Sheila Jordan ve Urszula Dudziak'ı da Krog biyografilerinde görüyoruz. Öyleyse bir avant-garde yanı var onun: üst cümleden çıkaralım, çıkarım. One-On-One, Sings Gershwin gibi albümlerindeki standartları da zaten o avangartlığıyla - ama sadece hafifçe belli ederek- söylüyor. Repertuarının kocamanlığı müziğine elastiklik katıyor.
ka. Krog, 15 Mayıs 1937 Oslo doğumlu. Dünya çapında caz ünü kazanması 1960lara, hatta tam tamına 1964'e ("By Myself" başlıklı ilk albümünü çıkarmasına ve Antibes Caz Festivali'ne katılmasına) dayanıyor diyorlar. O dönemde çalıştığı müzisyenler arasında Don Ellis ve Clare Fischer var; bir on yıl daha geçince devreye Warne Marsh, Dexter Gordon, Archie Shepp, Red Mitchell ve Bengt Hallberg girmiş. Jan Garbarek ve Arild Andersen'i ise aksiyom olarak görüp sorgulamayalım derim. Bu Kuzeyli lady'ye eşlik edenlere ek: çeşitli dönemler ve çeşitli albümlerde Kenny Drew, Jean-Luc Ponty, Albert Mangelsdorff, Daniel Humair, Niels-Henning Orsted Pedersen, Ted Curson, Palle Mikkelborg, Steve Kuhn, Steve Swallow vb vb.
kar. Birliktelikleri 1960 sonları-1970lerle başlasa da 1980lerden itibaren John Surman ile adı iyice öne çıkar oldu Karin Krog'un. Dünyayı turlamaya zaten başlamıştı, turlarına Surman ile devam etti. Bu arada MPS ve Verve etiketleri onun müziksel bilinirliğini dünya ölçeğine yayıyordu (Philips, Sonet ve Polydor'u da es geçmemeli burada).
kari. Temkin! Daha demin para, şan ve şöhretten bahsediyor gibi görünsek de Karin Krog'un yine de caz içinde ve dışında marjinalliğini koruduğunu unutmamalı. Dave Frishberg şarkılarından Afrika ritimlerine, Hint Alap müziğine, standartlara ve muhteşem doğaçlara uzanan mecrada. O her yerde rahat.
karin. Durgun, düetlere uygun ses. Elektronik de olur. Kök salan bir vokal: özellikle de bariton saksofona (ki bu da bir sır değil!) ama doğuda, uzak doğuya. Cintoniklimontekila da anıştırmaları yapılmış. Uygundur. Folk müzik ilgisini kamçılayan Jan Garbarek olmasın? Ta kendisi, evet. Besteci ve piyanist Nils Lindberg ile Vikinglerden kalma Norveç kiliselerinde boy gösteriş. Sesin tüm enstrümanlardan üstün olanaklar sunduğunu beyan eden biri için sınırlar da olmasın zaten.
karink. 1960larda Karin Krog'un trompetçi Don Ellis ile çalıştığına değinmiştik. O zaman için ikisinin yarattığı alışılmamış ses renklerinden. 1967'de Ellis Krog'u Amerika'ya davet edecekti. Hatta orada elektronik öncülerinden Tom Oberheim ile tanışan Krog'un elektronik tınılar üzerinden yaratıcılığını artıracaktı.
karikr. Karin Krog, 60larda ve 70lerde İskandinavya'da yaşayan çeşitli Afroamerikan müzisyenlerden de çok etkilendi. Tenor saksofoncu Dexter Gordon ile 60ların sonunda Oslo'da tanıştı. 1970'te „Some Other Spring" albümünü kaydetti. Diğer bir tenor saksofon ustası Archie Shepp ile de 1976 baharında Nürnberg'te rastlaştı. Bu tanışmanın ardından birkaç hafta sonra Shepp bir İskandinavya turu ile Oslo'ya geldiğinde tesadüfen garda Krog ile karşılaştı. Hemen bir stüdyo kiraladı ve bir ritm grubu ayarladı. İkili kayıtlara gece 1'de başladılar; sabah 7 civarında ellerinde „Hi-Fly" albümü vardı artık. Japonlar 1977'de yılın vokal albümü seçtiler "Hi-Fly"ı.
karinkro. Şimdi John Surman zamanı. Krog-Surman ikili durumunun en iyi örnekleri romantik-melankolik, deneysel-geleneksel ama kesinlikle kulağı müziğin yanına çakılı bırakan, onun girdiği şoku bir süre atlattırmayan ve melodiyi hemen ağza dolayan (olağanüstü, olağanüstü!) albümler "Cloud Line Blue", "Such Winters Of Memory", "Bluesand", "Freestyle" ya da (Terje Rypdal, Vigleik Storaas ile) "Nordic Quartet"te bizzat yaşanabilir. Aynı zamanda ikilinin bale topluluklarıyla, korolarla ve orkestralarla gerçekleştirilmiş kayıtları da var. Adının yine anmadan edemeyeceğim ikili Bugge Wesseltoft-Sidsel Endresen gibi; ama bu kez Norveç-İngiliz ortaklığı ile: Surman ve Krog caz dünyasının en özel işbirliklerinden biri.
karinkrog. Krog ticaretin baskılarından kurtulmak için kendi plak şirketi „Meantime"ı kurdu. (adresi de Nobelsgt. 35 N- 0268 Oslo- Norveç efendim). Son dönemde albümlerini genellikle oradan çıkartıyor. "Bluesand", "Something Borrowed ... Something New", "Sings Gershwin", "One-On-One" gibi. 1995 tarihli "Jubilee" ise adı üstünde jübile yapılan bir 30 yılın en-iyileri.
iii. Sonuç
Son albümü Raindrops, Raindrops. 2002. Kırmızı fonda Karin'in saçları savruluyor. Vokale kendini vermişlik. 1971-85 kayıtlarından derlemeyi içeriyor. Bildiğin Round About Midnight, Maiden Voyage, Lazy Afternoon, All Of You... Bilmediğin gibi. Şaşıracağın gibi. Nasıl anlatsam sana. İlk harflere baksana.
Seçilmiş Diskografi
By Myself (Philips 1964)
Jazz Moment (Sonet 1966)
Different Days, Different Ways (Philips 1970)
Some Other Spring (Sonet 1970) (Dexter Gordon ile)
You Must Believe In Spring (Polydor, 1974)
Hi-Fly (Compendium, 1976) (Archie Shepp ile)
Cloud Line Blue (Polydor 1978)
Freestyle (Odin 1985)
Something Borrowed ... Something New (Meantime 1989)
Sings Gershwin (Meantime 1993)
Jubilee (Polygram, 1995)
One-On-One (Meantime 1997)
Bluesand (Meantime 1999) (John Surman ile)
Raindrops, Raindrops (EFA 2002)
Diğer Albümler
Joy (Sonet 1968)( Jan Garbarek, Arild Andersen ile)
A Song For You (Phontastic 1977) (Bengt Hallberg ile)
Three's A Crowd (1977) (Red Mitchell ile)
Two Of A Kind (1982) (Bengt Hallberg ile)
Such Winters Of Memory (ECM 1983) (John Surman, Pierre Favre ile)
Nordic Quartet (ECM 1995) (John Surman, Terje Rypdal, Vigleik Storaas ile)
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.