ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 260 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Avrupa'da Gotik Metalin Kısa Tarihi Sayı: - 07.11.2006


Paradise Lost, 1991'de "Gothic" albümünü çıkardığında, kimse bu ikinci albümlerinin bizleri yepyeni bir türle; "gotik metal"le tanıştıracağını bilmiyordu. Bu albümde Paradise Lost, doom ve death metalden elementler kullanıp, bunlara Nick Holmes'un erkeksi ve Sarah Marrion'un duru seslerini eklemişti. İngiltere'ye kalsaydı, bayan vokaller fazla ilgi görmediğinden bu hikaye burada biterdi elbet. My Dying Bride ve Anathema bayan vokalsiz bu işi sürdürenlerin başını çektiler (Arada Sarah diye birini kullandıysalar da şu anda kimse nerede olduğunu bilmemekte bu kişinin..).

Avrupa'nın diğer ülkelerinde durum farklıydı tabii ki. 1992'de Hollandalı grup The Gathering, Bart Smits'in kükrediği ve Marike Groot'un şakıdığı ilk albümleri Always...'i yayımladı. 1995`teki üçüncü albümleri "Mandylion"la bir devrim gerçekleştirdiler: Bart kovuldu ve "Anneke Van Giersvergen" tahtı ele geçirdi.

Aynı yıl, Theatre of Tragedy adlı grup Norveç'te ilk albümlerini yayımladı. Albümde Raymond I Rohonyi ve Liv Kristine Espenaes yine yumuşak bayan ve sert erkek vokali örneklemelerine katkıda bulundular. Grubun 1996 çıkışlı albümü Velvet Darkness They Fear, 1994'te yayımlanan The Third and The Mortal demosu Sorrow ile birlikte Norveç açısından satır başı sayılırlar. Bu çalışmalarda geleneksel müzikle birleşen sert gitar rifleri hem grupların, hem de grupların ürettikleri müzik olan "gotik metal"in daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamanın yanı sıra; ülkeyi de oldukça etkiledi. Netekim Norveçli grupların çoğu röportajlarında Paradise Lost'un adını ansalar da, çoğu kendileri gibi Norveçli olan gizemli vokal Kari Rueslatten ve grubu The Third and The Mortal'a çok şey borçludurlar. Bayan vokalli, dark metal yapan gruplar Norveç'te yükselişe geçerler. İçlerinden biri, etkileyici vokalisti ya da başka bir deyişle "attractive frontwoman"ı Vibeke Stene ile biraz daha yükselir. Bu grup, Tristania'dır. Takip eden gruplar Sins of Thy Beloved, Madder Mortem ve Sirenia oldular. Norveç hala Paradise Lost'un bayan ve erkek vokalleri karıştırma geleneğini takip ediyor; fakat bu genellemeye Madder Mortem ve Trail of Tears katılmamakta. Trail of Tears, çok sevgili bayan vokalini gruptan atıp yerine Green Carnation'dan Kjetill Nordhus'u getirdiler.

Hollanda cephesinde 1997'de ilk albümleriyle Within Temptation göze batan gruplardandır. Vokalist Sharon den Adel başlarda onların da Paradise Lost'tan etkilendiğini itiraf ediyor. After Forever, Autumn ve Epica'nın ise aynı yıl Angels Fall First albümünü çıkaran Nightwish'ten etkilendiğini düşündüğünü söylüyor. Finlandiyalı grup Nightwish sırasıyla Oceanborn (1999), Wishmaster (2000), Century Child (2002) ve Once (2004) albümleriyle kendine hatırı sayılır bir kitle oluşturdu. Within Temptation ise 2000 tarihli Mother Earth albümünün getirdiği başarının molasını 2004`ün sonuna kadar sürdürürken; peşinden pek çok grubu sürüklemeye başlayan Nightwish, Avrupa`yı fethetmeyi kafasına koymuştu.

Tamamı Hollanda kökenli olan After Forever 2000, Autumn 2001, Epica ise 2003`te kuruldular. Fakat kurulur kurulmaz Epica'ya, hiç de hoş olmayan "Replica", Türkçeleştirmek gerekirse "KOPYA" takmaadı takıldı.

Peki ya Avrupa'nın geri kalanı? Fransa'da Penumbra, Hırvatistan'da Ashes You Leave, İtalya'da ise Lacuna Coil Avrupa'da adını sıkça duyuran diğer gruplardandır. Almanya'da gotik metal popüler bir tür olmasına rağmen, ülke Flowing Tears dışında adı duyulmuş başka bir gruba ev sahibi olmamıştır. Lüksemburg'da Erben der Schopfung (daha sonra grubun adını insancıl davranıp "Elis" olarak değiştirdiler), Avusturya'da ise Nightwish'in birebir kopyası "Edenbridge" boy göstermiştir.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.