ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 96 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fatih’in hayaletleri bana ilham veriyorSayı: - 15.11.2006


Elektronik müziğin önemli isimlerinden Can Atilla ‘Cariyeler ve Geceler’ ile başladığı ‘Osmanlı Üçlemesi’nin sonuncusu olan ‘1453 Sultanlar Aşkına’ albümünü Fatih Sultan Mehmet’e ithaf etti.

BAŞARILI müzisyen Can Atilla, ‘Cariyeler sadece haremde kanun, darbuka eşliğinde dans eden kadınlar değildir. Onlara saygım var. Benim tek cariyem 20 yıldır eşimdir’ diyor...

Harem hayatını müziğine taşıyan müzisyen, Fatih Sultan Mehmet’in ruhunun kendisini izlediğini ve Sultan’ın hayaletinden manevi destek gördüğünü belirtiyor.

Albümünün ‘Teşekkürler’ bölümünde Fatih Sultan Mehmet’in hayaletine de manevi yardımlarından dolayı teşekkür eden Can Atilla ile müziği konuştuk...

  Sizin için ‘Tam bir Osmanlı hayranı müzisyendir’ diyebilir miyiz?

Hayranlıktan ziyade yoğun bir ilgim var. Belgesel programlar için çok fazla müzik besteledim. Bunların binden fazlası Osmanlı tarihi ile ilgiliydi. Aslında dünya tarihi ile ilgiliyim. Şimdiki zaman gelecekten daha çok kıymetli, geçmiş daha çok anlamlıdır benim için.

  Böyle bir albüm yapma fikri nasıl ortaya çıktı ?

Tarihimizde dünyanın akışını değiştirdiğimiz iki büyük olay var. Biri İstanbul’un fethi, diğeri ise Kurtuluş Savaşımız. Bu fikir yıllardır kafamdaydı zaten. Şehir tiyatroları için ‘Gayri Resmi Hürrem’ adlı bir oyunun müzikleriyle birçok ödül aldım. Osmanlı’da hiçkimsenin bilmediği esrarlı ölümler var. Harem var, cariyelik müessesesi var. İlk albümün konusu cariyelerdi zaten.

  Cariyelere karşı özel ilgi nereden geliyor?

Harem herkesin zil takıp oynadığı bir mekan değil. Cariyelerin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Mesela ‘Zeynep Hatun’un Gizli Aşkı’ adlı bestemde, Fatih’in çocukluk arkadaşı Zeynep Hatun’un padişaha duyduğu karşılıksız aşkı anlattım.

  Müziğiniz dramatik olaylardan etkileniyor demek ki...

Aslında her an gülücükler saçan biriyim ama dramatik olayları seviyorum. Eski yılları, yaşanmış o acı dönemleri düşünüp kendi kendime dram yaratırım.

  Albümünüzün ‘Teşekkürler’ bölümündeki Emel Hanım kimdir?

Eşim Emel Atilla. Onun büyük manevi desteği olmuştur bana.. Benim tek cariyemdir o!

  Fatih’in hayaletine de teşekkür etmişsiniz?..

Bunu ilk kez siz fark ettiniz, kutluyorum sizi. Fatih’le stüdyoda çok yalnız kaldım. Onunla bütünleşti ruhum.

  Metafizikle iç içesiniz...

Kesinlikle. Ruhun ölümsüzlüğüne inanırım her şeyden önce.

  Tarzınız ‘New Age’ mi?

Herkes bilemediği müziğe ‘New Age’ diyor. Fahir Atakoğlu’na da New Age diyorlar, Tuluyhan Uğurlu’ya da... Oysa yaptığım tamamen Can Atilla’nın müziği.

  Eserlerinizde tarihin büyük aşklarından söz etmişsiniz. Peki ya sizin aşkınız?

Eşimle 17 yaşımda tanıştım ve o zamandan beri birlikteyiz. Aradan aşk dolu tam yirmi yıl geçmiş.

  Müziğini bestelediğiniz dönemlerde yaşamak ister miydiniz?

İstemezdim.O dönemde Osmanlı’da yaşamak istemezdim kesinlikle. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında yaşamak isterdim.

  Cariyeniz olsun ister miydiniz?

O kadar da uzun boylu değil. Yani ütopya onlar. Şehir Tiyatroları için ‘Gayri Resmi Hürrem’ adlı oyunun müziklerini yazdım. Bütün ödülleri toplamıştık, iki yıl önceydi. Hürrem Sultan bir cariyeydi. Osmanlı kadınına bakış açımı belirledi bu.

  Yeni albüme ilham verdi mi bu çalışmanız?

Bu oyunun öyküsü, tarihte farklı olayların yaşanmış olduğunu ve bizim ne kadar az şey bildiğimizi hissettirdi. Bir baktım ki, 700 yıllık tarihte imparatorluğu yöneten insanlar Osman Gazi’den sonraki bütün kuşaklarda hep Hıristiyan kökenli ve bu soyun daha sonra da sürdüğünü kavradım. Bunlarla ilgili çok fazla okudum, kitaplar çevirttirdim.

  Klibiniz çok ilginç animasyonlarla bezenmiş. Klipten sonra sizi ‘Yüzüklerin Türk Efendisi’ diye adlandırdılar...

Üç ay uğraştı Uğur Erbaş. Animasyon klip inanılmazdır yani. Albümle aynı anda çıktı.

  Neden animasyon klibi tercih ettiniz?

Yaratıcılık olsun isterim. Tarihi mekanlarda olay çok basitleşiyor.


  Rusya’da yaşamışsınız bir dönem?..

Babam Moskova’da diplomattı. Üç yıl kaldık orada... Rusya’da müzikle ilgili inanılmaz bir arşive sahip oldum. Evdeki hizmetçi bile çalanın Bethooven olduğunu bilirdi.


CAN ATİLLA KİMDİR?
1969 yılında Ankara’da doğan Can Atilla, H.Ü. Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Lisans, Yaylı Sazlar Bölümü’nden mezun olduktan sonra iki sezon Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda görev aldı. Genç sanatçı, pek çok TV dizisi, belgesel, tiyatro oyununu ve sinema filmi için müzik hazırladı.

‘Ferhunde Hanımlar’, ‘Bizim Evin Halleri’, ‘Kuvay-ı Milliye Destanı’, ‘Yer Demir Gök Bakır’, ‘Bir Erkeğin Anatomisi’ ve ‘Kuruluş-Osmancık’a film müziği besteledi.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.