ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 156 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Joan Baez: Folk Müziğin Son KraliçesiSayı: - 17.11.2006


Klasik bir Atilla İlhan sahnesi, yer Şişli’de bir ev, ev sahibi alkolik bir yazar, adı Ayfer. Kendisini ziyarete gelen arkadaşı Nurten, 15 yıl süreyle işlemediği bir suçdan hapis yattıktan sonra çıkmış. Ayfer ile eski arkadaşlar, yetmişlerin ortasında beraber siyasi olaylara karışmışlar. Ayfer arkadaşını görmüş olmanın heyecanıyla teybe eski bir kaset koyuyor, çalan Joan Baez’den “Diamonds and Rust”. Nurten hatırlıyor şarkıyı, beraber Joan Baez’den nasıl da çok etkilendiklerini konuşuyorlar... Atilla İlhan’ın kaleminden “Yıldızlar Gece Büyür” dizisinden bir sahne.

Joan Baez adını ilk defa “Yıldızlar Gece Büyür”ü izlemeden önce 1988 ve 1989 yılında Türkiye’de verdiği konserler de duymuştum. Ben yaş olarak Baez’in dünya yıldızı olduğu döneme yetişemediğim için İstanbul’da o tarihlerde yaşanan heyecana tam anlam verememiştim. Oysa 12 Mart döneminde öğrencilik yapmış kuşak için Baez’i canlı izlemek bir gençlik hayalini yaşamaktı.

Joan Baez, 60’larda ve 70’lerde dünya çapında siyasi olaylara karışmış, sivil özgürlükler için mücadele vermiş gençlerinin esin kaynağı olmuştur. Samimi tavırları ve nadir bulunur üç oktavlık soprano sesisye geleneksel şarkılara yeni yorumlar getirmiştir.

GÖÇMEN BABANIN KIZI
Kırk beş yılı aşkın kariyeri boyunca “folk müziğin kraliçesi” olarak bilinen Joan Baez, 9 Ocak 1941 tarihinde New York’ta dünyaya gelir. Meksika göçmeni doktor bir baba ile tiyatro öğretmeni bir annenin kızıdır. Henüz 10 yaşındayken 1951 yılında babasının görevi nedeniyle Bağdat’da bir yıl geçirir. Aile Amerika’ya döndükten sonra Güney Kaliforniya’ya yerleşir.

Baez politika ile 1956 yılında dönemin efsane zenci lideri Martin Luther King Jr.’ın bir konuşmasını dinleyerek tanışır ve aynı yıl ilk gitarını alır. Kısa sürede müzik Baez için güçlü bir ifade biçimine dönüşür. 1958 yılında Boston Üniversite’sine başlamasıyla beraber de Joan için sivil özgürlük mücadelesi dönemi başlar.

Müzik çalışmaları nedeniyle üniversite hayatına devam da zorlanan Baez kısa süre sonra okuldan ayrılmaya karar verir. 1959 yılındaki Newport Folk Müzik Festivali’nde “temiz” üç oktavlık soprana sesiyle büyük beğeni kazanır. 1960 yılında “Joan Baez” isimli ilk albümü yayınlanır ve henüz 19 yaşında beklenmedik bir söhret yakalar.

22 YAŞINDA TİME DERGİSİNE KAPAK
1960’ların başı Amerika’nın özgürlükler konusunda çelişkiler yaşadığı bir dönemdir. Özellikle güney eyaletlerde zenci ve beyazlar arasında ayrımcılık yapılmakta ve zenci ve beyazların müşterek yaşamasına izin verilmemektedir. Her iki tarafın da fanatik duygular taşıdığı bu günlerde Baez güney eyaletlerdeki üniversitelerde verdiği ve zenci ve beyazların beraber katıldığı konserlerle ülke genelinde ses getirir, Baez’in konserleri 23 Kasım 1962 tarihli Time Dergisine kapak olur.

BOB DYLAN İLE İKİ YIL SÜREN İLİŞKİ
Joaz Baez o yıllarda sivil özgürlük mücadelesi ve konserlerine ek olarak, zamanla dünyanın en büyük rock yıldızlarından olacak Bob Dylan ile yaşadığı duygusal ilişkisiyle meşguldur. İkili 1961 yılında bir festival de tanışırlar ve ilk günden itibaren birbirlerinden hem profesyonel olarak, hem de duygusal olarak etkilenirler. İlişkilerinin devam ettiği 1963 – 1965 arası dönemde Baez ve Dylan ayrılmaz ikili olurlar. 1975 yılında yayınlanan ve Baez’in kariyeri boyunca yaptığı en iyi şarkı olarak bilinen, albüme de adını veren, “Diamond and Rust” şarkısı Baez, Dylan aşkının hikayesi olarak bilinir.

1960’ların ikinci yarısı Vietnam savaşı karşıtı mücadele ile geçer. Baez devlete ödemesi gereken yıllık gelir vergisinin %60’ını ödemez, ayrıca 56 kişi Amerikan hükümetini Vietnam’da savaşarak vergi gelirlerini boşa harcadığı için mahkemeye verirler, 1968 yılında davayı kaybederler.

Baez 1968 yılında David Harris adında savaş karşıtı öğrenci lideriyle evlenir ancak Harris kısa bir süre sonra Vietnam savaşına katılmayı redettiği için üç yıl hapis cezasına çarptırılır (o dönemde aynı suçtan hapse atılan isimlerden birisi de boksör Muhammed Ali’dir). Baez’in, Harris’in hapiste olduğu dönemde yayınladığı iki albümü “David’s Albüm” ve “One Day at a Time” da savaş karşıtı mesajlar çok net görülür. Ayrıca Harris’in country müziğe yakınlığı dolayısıyla her iki albümde de Baez’in alışılmış tarzından farklı country müziğin izleri görülmektedir.

VİETNAM SAVAŞI SONRASI DEĞİŞEN MÜZİK
Vietnam savaşının sonuna kadar Baez savaş karşıtı çalışmalarına devam eder, savaş sonrasında ise bir yandan politik konularla ve sivil özgürlük hareketleriyle ilgilenmeye devam ederken, diğer yandan biraz daha yumuşak ve popüler kültüre yakın şarkılar yayınlar. “The Night They Drove Old Dixie Down” (1971) ve “Diamonds and Rust” (1975) o dönemin sevilen parçalarındandır.

1975 yılında yayınlanan “Diamonds and Rust” albümü sonrası Baez müzik kalitesi açısından uzun süre orta karar çalışmalar yaptıktan sonra 1988 yılında kariyerinin en iyi albümlerinden olan “Recently” yayınlar. Baez, albüm yayını sonrası çıktığı Avrupa turnesinde Türkiye’de de büyük ilgi gören bir konser verir. Baez’in son albümü “Bowery Songs” 2005 yılında yayınlanır.

KIRKBEŞ YILI AŞKIN DEVAM EDEN MÜCADELE
Joan Baez, kırk beş yılı aşkın müzik kariyeri boyunca dünyanın dört bir köşesinde özgürlükler için mücadele etmiş yılmaz bir sanatçıdır. Latin Amerika’dan Asya’ya yıllar boyu haksızlığa uğramış insanların yanında olur. Atmışlı yaşlarını sürdüğü bugün bile Irak savaşıyla ilgili protestolara destek vermekten çekinmemektedir.

ÖNEMLİ ALBÜMLERİ
1960 Joan Baez, Vanguard
1961 Joan Baez, Vol. 2, Vanguard
1963 Joan Baez in Concert, Pt. 1 [live], Vanguard
1963 Joan Baez in Concert, Pt. 2 [live], Vanguard
1964 Joan Baez 5, Vanguard
1965 Farewell, Angelina, Vanguard
1966 Noël, Vanguard
1968 Any Day Now, Vanguard
1969 David's Album, Vanguard
1970 One Day at a Time, Vanguard
1971 Blessed Are..., Vanguard
1975 Diamonds & Rust, A&M
1988 Recently, Gold Castle
2003 Dark Chords on a Big Guitar, Koch
2005 Bowery Songs, Koch


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.