ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Renée Fleming'i dinlemek... Mutlaka dinleyin!Sayı: - 11.12.2006


Gecenin bu saatinde, bu gündem yoğunluğu içinde ama bana uygun hangi yazıyı yazayım diye düşünürken, birden cep telefonum çalmaya başladı, hay Allah gecenin bu saatinde benim gibi yatmamış olan kim diye kendime sorular sorup telefonu elime alınca çok sevgili bir dostumun beni Paris’ten aradığını gördüm. Mutlandım tabii. Uzun bir süredir görüşmüyorduk. Telefonu açtığımda, bana nasılsın, ne yapıyorsun gibi sorular soracağını beklerken, Müfit, dedi ve ekledi: hemen elektronik posta kutunu aç sana müthiş bir şarkı gönderdim onu dinle ve bu şarkıyı sana gönderdiğim için bana dua et olur mu? dedi ve telefonu kapattı.

Uzun süredir görüşmediğim bu sevgili dostumun böyle çat kapı gelip küt kapı gitmesini anlayamadım ama benim müziğe olan tutkumu bildiğinden hemen dediğini yaptım, posta kutumu açtım ve gönderdiği o müthiş sesi ve o sesin söylediği o müthiş şarkıyı gecenin şu sessizliği içinde dinledim.  Hatta eşim kalktı geldi yataktan, ne oluyor böyle, nedir bu gece yarısı, bu ne güzel şarkı diyerek hem de…

Bu müthiş şarkıyı seslendirenin Amerikalı, günümüzün pek revaçta sopranosu Renée Fleming olduğunu anlamam çok zor olmadı. Ancak söylediği şarkıyı ilk kez dinliyordum. Kendisini pek severim ve dinlerim, arşivimde birkaç albümü vardır.

Sonra telefon açtım sevgili arkadaşıma, yahu nereden aklına geldi bu iş dedim, bugün Orhan Pamuk’un ödül törenini televizyonda izlemiş, tabii dünkü töreni de yine televizyonda izlemiş, Renée Fleming Nobel Akademisinin davetlisi olarak ilk kez bu törene katılıyormuş. Pek etkilenmiş, benimle paylaşmadan edememiş.

Tabii pek memnun oldum.

Hatırlarsanız ünlü müzik dergisi Gramophone’un kasım sayısının kapak konusuydu Renée Fleming.  Nobel Konserinde Son yılların en gündemdeki sopranosuna, Lawrance Renes yönetimindeki Royal Skockholm Philharmonic Orchestra’sı eşlik etmiş. Konserde Richard Strauss, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, George Gerswin, Lole Porter, Frederic Loewe’un şarkılarını seslendiren Fleming, dakikalarca ayakta alkışlanmış, üç defa "bis" yapan soprano, konseri Schubert’in "Ave Maria"sı ile bitirmiş.

Miş’li geçmiş sürem kipi kullanıyorum doğal olarak, çünkü bu konseri ne yazık ki televizyondan dinleyemedim. Ancak konu Fleming olunca bir hayli heyecanlanarak bu önemli soprano ile ilgili bilgileri sizinle paylaşmadan edemeyeceğim.


Gramophone dergisindeki kendisiyle ilgili söyleşiden edindiğim bilgiye göre Fleming, 14 Şubat 1959’da Indiana, Pennsylvania’da (ABD) doğdu, annesiyle babası müzik öğretmeniydi. İki kez Grammy Ödülü kazandı. "The Inner Voice" adlı kitabında; mesleği, şarkıcılık kariyeri, şarkı söyleme teknikleri hakkında bilgi verdi, düşüncelerini açıkladı.

Yine Gramophone’daki konuşmasında repertuarındaki bu çeşitliliği şöyle açıklıyor ünlü soprano: "Konser programları yemek mönüsü gibidir; bir küçük sorbet, biraz şampanya gerekir."

En beğendiği, en çok övdüğü orkestra şefi Valery Gergiev. Yetişme döneminde en çok dinlediği sopranolar: Kiri Te Kanava, Leontyne Price, Joan Sutherland. Sekiz dilde şarkı söyleyebildiğini, öğrencilik yıllarında caz kulüplerinde çalıştığı için caz konusunda da bilgisi olduğunu belirtiyor.

Sevdiği aryalarınbaşında Giacomo Puccini’nin "Tosca" operasından "Vissi d’arte" geliyordu, Nobel konserinde onu da seslendirmiş.

Sözü buraya kadar getirmişken size birkaç albümünü de önereyim:

Messenet: Thais/Bordeaux-Aqutaine National Orchestra-Abel

Previn: A Streetcar Named Desire/San Francisco Opera – Previn

Strauss Heronies/ V.P.O.-Eschenbach

Dvorak: Russalka/Czech P.O. – Mackerras

Bel Canto/St. Luke’s-Summers

Bu albümleri (bence) mutlaka edinin ve tekrar tekrar dinleyin. Renée Fleming’in ne kadar önemli bir solist olduğunu eminim daha iyi fark edecek ve çok seveceksiniz. Ben yıllardır albümlerini çok zevkle dinliyorum. Yıllardır diyorum, çünkü onu keşfettiğim zaman daha ünlü olmamıştı. Bu arada bu yazının yazılmasına vesile olduğu için Paris’teki dostuma teşekkür gönderiyorum buradan.

Ha bu arada Paris’ten bana gönderilen şarkının müthiş bir Richard Strauss koleksiyonu olan Daphne adlı albümden seçilmiş olan Was fürt dich her im niedern Gevande adlı eser olduğunu belirteyim.

Daha fazla bilgi için: http://www.gramophone.co.uk/index.asp
                              http://www.renee-fleming.com

İyi ve gönlünüzce bir hafta geçirmenizi diliyorum sevgili okurlar.

Müfit Semih Baylan
Editör

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.