ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılanma ve Müzik Eğitimi BölümleriSayı: - 26.12.2005


Cumhuriyet döneminde köy enstitüleri, ilk öğretmen okulları, eğitim enstitüleri ve Yüksek Öğretmen Okulları öğretmen yetiştirmede en bilinen modellerdir.

Öğretmen yetiştirmede yeni bir dönemin başlangıcı 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun yürürlüğe girdiği 1981 yılıdır. Öğretmen yetiştiren kurumlar, eğitim fakülteleri adı altında Milli Eğitim Bakanlığından ayrılarak akademik bir eğitim ortamına kavuşturulmuştur.

Günümüzde 61 üniversitenin yarıya yakınında eğitim fakültesi bulunmaktadır.
Pedagojik formasyon eğitimiyle birlikte ilgili dallarda Fen-Edebiyat Fakültelerine eş değer lisans eğitimi verilmektedir.

YÖK´ün yeni modeli, eğitim fakültelerinden branş öğretmenliği bölümlerini kaldırarak bu görevi Fen-Edebiyat Fakültelerine vermekte, bazı bölümleri lisans düzeyine indirmekte bazı bölümleri de Anabilim Dalı´na dönüştürmektedir.

Yeni modelde beş bölüm bulunmaktadır.
1-Temel Eğitim Bölümü
2-Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
3-Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
4-Beden Eğitimi Bölümü
5-Eğitim Bölümü

Birbirinden ayrı iki branş “Resim-İş Eğitimi Bölümü” Resim-İş Öğretmenliği adı ile, “Müzik Eğitimi Bölümü”ne Müzik Öğretmenliği adı ile “Güzel Sanatlar Eğitimi” bölümüne bağlanmaktadır.

1.Kasım 1994 tarihinde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü´nde düzenlenen “Musiki Muallim Mektebinin kuruluşunun 70. yılında ve 2000´li yılların eşiğinde Türkiye´de Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Bölümleri ve Müzik Öğretmenliği Eğitimi” bölüm başkanları toplantısındaki sonuç raporunda gerçekleştirilmesi kararlaştırılan bazı önerilerin burada yeniden hatırlatılmasında yarar görüyorum.

Şöyle ki:

1-Müzik öğretmenlerinin eğitim fakülteleri müzik eğitimi bölümlerinden yetiştirme modelinden ödün verilmemeli.

2-“Müzik Öğretmenliği eğitimi Çerçeve Programı”nın yeni koşullar ve gereksinimler göz önünde bulundurularak sürekli geliştirilmesi.

3-Müzik kuramları eğitimi, ses eğitimi ve çalgı eğitimi Anabilim/ Anasanat dalları programlarının, müzik öğretmenliği programı çerçevesinde bütünleştirilmiş olarak durumları elverişli bölümlerde açılması.

4-Eğitim müziği besteciliği, müzik toplulukları eğiticiliği/yöneticiliği Anabilim/Anasanat dalları ile müzik eğitimi teknolojisi anabilim dalının kurulabilirlikleri üzerinde çalışılması.

5-İlköğretim öncesi müzik eğitimciliği programı ile ilköğretim okulu müzik öğretmenliği ve orta öğretim okulları müzik öğretmenliği programlarının oluşturulmasına ve geliştirilmesine başlanmalı.

6-Müzik öğretmenliği programları ile Anabilim/Anasanat dalları programları arasında çapraz bir yapının gerçekleştirilmesi.

7-Tüm müzik eğitimi bölümlerinde düzenli, sürekli ve etkin işlerliği olan birer “program geliştirme birimi oluşturulması”.

8-Müzik eğitimi alanında bölümler arası çağdaş yapılanmanın tamamlanması.

Özetlenen bu öneriler arasında müzik eğitimi bölümlerinin daha da bağımsız hale getirilerek “Müzik Yüksekokulu”, “Müzik Akademisi” ya da “Müzik Fakültesi”ne dönüştürülmesi tartışılırken, elimizdeki mevcut olan “Bölüm”de ortadan kaldırılarak “Güzel Sanatlar eğitimi Bölümü”ne “Müzik Öğretmenliği” adı ile bağlanıp bir programa dönüştürülmektedir.

Kendimin de yer aldığı 1.Kasım.1994 bölüm başkanları toplantısından sonra Bolu ve Bursa´da dört toplantı gerçekleştirilmiş, önemli kararlar almış, alınan bu kararlar ilgili fakülte dekanlıklarına, üniversite rektörlüklerine, üniversitelerarası kurul başkanlığına, YÖK başkanlığına ve Milli eğitim Bakanlığına sunulmuştur.

Şimdi sormak gerekir, nerede kaldı Türkiye´nin gerçekleri, toplumumuzun ve bireylerimizin beklentileri, müzik kültürümüzün özellikleri, ulusal eğitimimizin hedefleri, çağdaş müzik eğitiminin nitelikleri ve çağın gerekleriyle tutarlı yeni ve kapsamlı bir yapılanma?

Bu ülkede 1,5 milyon genç üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Bir milyon kişi hafta sonu sinemaya gidiyor, her yıl sanat, müzik, sinema şenlikleri yapılıyor. Hem de uluslar arası düzeyde.

Üniversitenin özerk ortamında eğitimini sürdüren eğitim fakülteleri yeniden yapılanma adı altında fonksiyonsuz hale getirilerek ortadan kaldırılmak mı isteniyor?

Öğretmen yetiştirmede yeni bir maceraya gidilmesinin önleneceğini ümit ederek başta YÖK ve M.E. B. olmak üzere böylesine duyarlı bir konuda ilgililerin bir kez daha tartışmalarını, birkaç kişinin görüşlerinin “ben yaptım oldu” zihniyetiyle geçerli olmamasını bekliyoruz

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.