ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 277 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Washington'da Türk Müziği Konseri Sayı: - 25.12.2006


Kennedy Sanat Merkezi’nin 1997 yılında açılan Millennium Stage adlı sahnesinde müzikseverlerin karşısına bu kez, Dünya Vakfı’na bağlı müzik grubu çıktı. Dünya, Massachusetts eyaletinin Boston kentinde yaklaşık 2,5 yıldır aktif olan bir vakıf. Konsere Mehmet Sanlıkol, Robert Labaree ve Cem Mutlu katıldı. Bu üçlü, vakfın konserler veren müzik grubunun çekirdek kadrosu... Amaçları, Türk ve Anadolu kültürünü diğer kültürlerle yan yana sergileyebilmek.

Konserde Sufi müziğinden, Yunus Emre’ye, düğün şarkılarından klasik Türk müziğine kadar farklı ezgilere yer verildi. Yaklaşık 80 kişinin izlediği gösteride en çok ilgi çeken, III. Selim’in 18’inci yüzyılda yazdığı bir aşk şarkısının, Mustafa Sandal’ın Beni Ağlatma parçasıyla birleştirilmesiydi...

13 yıldır Boston’da yaşayan Mehmet Sanlıkol, bu sentezleri nasıl oluşturduğunu şöyle anlatıyor:

" Geçtiğimiz 2 buçuk yıldır sürekli kendimizi zorladığımız şey, alışılmışın dışında ama kesinlikle çiğ olmayan perspektiflerle Türk kültürüne bakabilmek. Bunlardan birisi de ortak temalar paylaşan, birbirinden müzik olarak çok uzak gibi gözüküp, aslında olmayan kimlikleri yan yana getirmek. Sultan Selim’in aşk şarkısını alıp, buna bir şekilde rahatça bağlanabilecek bir popçunun şarkısıyla yan yana koyabilmek, hem araştırma hem de bilinç gerektirebiliyor. Biz hakikaten ince eleyip sık dokuyup, geçmişin ne kadar yakın olduğunu ve insan öğesinin yüzyılları aştığını göstermeye çalışıyoruz. Bunu da Türk kimliği altında gösteriyoruz."

Boston’daki Berklee Müzik Koleji’nden burs kazanan, daha sonra New England konservatuarında bestecilik ve kompozisyon alanında master ve doktorasını tamamlayan Sanlıkol, şimdi de aynı konservatuarda ders veriyor. Türk müziği değil, Türkiye’den müzikler sunduklarını vurgulayan Mehmet Sanlıkol’un yeni projesi de oldukça ilginç:

" Yıldırım Beyazıt hakkında bir etnik bale sahneye koymayı planlıyoruz. Bunun için çeşitli başvurularda bulunuyoruz. Boston’da inşallah bunu gerçekleştireceğiz. O kadar çok proje var ki, saymakla bitmez ama ilk aklıma gelen bu... "

Sanlıkol’un özel araştırma konuları Osmanlı, Türk, mehter müziği ve Türk müziğinin batıdaki etkileri... Mehmet Sanlıkol, Yıldırım Beyazıt hakkında 16 ve 17’inci yüzyıllarda 100 –150 tane opera beslendiğini söylüyor ve, " Bunların en meşhurları Beyazıt ve Tamerlana, yani Beyazıt ve Timurlenk diye Vivaldi ve Hendel’e ait 2 opera" diyor. 

Dünya Vakfı’yla ilgili ayrıntılı bilgiyi www.dunyainc.org
 adresinden, Mehmet Sanlıkol hakkında daha fazla bilgiyi de www.sanlıkol.com sitesinden edinebilirsiniz...



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.